Ciuciuleni, Hîncești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ciuciuleni
—  Comună  —
Ciuciuleni se află în Hîncești
{{{alt}}}
Ciuciuleni
Satul pe harta Republicii Moldova
Ciuciuleni se află în Hîncești
{{{alt}}}
Ciuciuleni
Satul pe harta raionului Hîncești
Coordonate: Coordonate: 47°1′12″N 28°24′41″E / 47.02000°N 28.41139°E / 47.02000; 28.4113947°1′12″N 28°24′41″E / 47.02000°N 28.41139°E / 47.02000; 28.41139

Țară Republica Moldova Republica Moldova
Raion Hîncești
Prima atestare 1430

Guvernare
 - Primar Grigoraș Gheorghe, PL, 2011

Suprafață
 - Total 5.34 km²

Populație
 - Total 3.612 locuitori
 - Densitate 130 loc./km² 

Ciuciuleni este un sat-reședință de comună din Raionul Hîncești, Republica Moldova

Denumirea satului si date geografice[modificare | modificare sursă]

Denumirea Ciuciuleni se trage de la Ciuciu(l)  care dupa mai multe ipoteze acest calificativ a fost dat unui individ cu scopul de a semnala o calitate buna sau un defect ( ocupatie, titlu dregatoriei , stare civila, rang ecleziastic etc.) Primul document in care este atestat satul Ciuciuleni a fost gasit in colectia manastirei Frumoasa (nota lui A. Sava) si este datat din 28 iunie 1596.

Despre formarea satului esxista mai multe legende care sau trasmis din tata in fiu si asa mai departe si o sa se trasmita aceste legende frumoase despre formarea satului in continuare.

Una dintre aceste legende care a fost spusa de Vasile Cotofana preluata de la mos Ion Tabacaru un batrin de peste 80 ani. Legenda spune ca valea pitoreasca serpuita de un riusor cu apa cristalina la care se adapau bourii si caprioarele in tihna a poposit un cioban pe numa Ciuciulea cu turma sa de oi. Mai  tirziu cind acesta si-a dat duhul ,feciorii lui sau asezat cu traiul aicea unde au format un catun si la acest catun au dat denumirea dupa tatal lor. Pest o vreme a soit un pilc de razesi adusi de Stefan cel Mare care se intorcea de la o lupta cu tatarii de pe Nistru. In amintire victoriei a fost ridicata Manastirea Capriana, situata in vecinatatea  acestor locuri. Iar razesii s-au statornicit aici pastrind denumirea catunului.

O alta legenda despre formare satului este despre un drumet Ciuciulea care facuse un drum lung si nu gasise apa de baut nicaeri pina a ajus la Șipot (cismea de pe suta II). Băind apa pe saturate a ramas si peste noapte si apoi șia facut culcus in salcia mare de linga izvor. A doua zi a plecat dar in urma lui a ramas numele de Ciuciulea. Argument in favoare aceste legende vin spusele localnicilor care spun ca prima casa din sat a fost construita linga Șipot.

Referitor la  originea denumirii Ciuciuleni exista si opinia lui M. Ciachir care spune ca denumirea de Ciuciuleni ar fi de origini turco-tatare care insemnind mîneca moșului.

Denumirea satului Ciuciuleni este unica in spatiul rominesc si aceste legende frumoase ca si localitatea consitue o atractie pentru cei ce viziteaza satul.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Satul Ciuciuleni este așezat in centrul Republicii Moldova, pe colinele platoului central al Moldovei situându-se la distanța de 60 km de orașul Chișinău si 25 km de orașul Hîncești. Ciuciuleni este singurul sat din Republica Moldova cu acest nume. Are o suprafață de aproximativ 20 km pătrați și un perimetru de 17,13 km, iar întrega moșie a satului este de aproximativ 61,65 km pătrați și un perimetru de 67,21 km. Localitatea se intinde pe o lungime de 8km de la nord la sud și 2-2,5 km de la est la vest, fiind travesată de râul Cogîlnic, care izvorăște de la Mănăstirea Hîncu din satul Bursun, raionul Nisporeni. Ciuciuleni se învenicează la est cu satul Drăgușenii Noi, la sud cu satul Drăgușeni, comuna Bobeica la vest cu satul Pereni, comuna Pașcani, iar la nord se mărginește cu rezervația naturală Codrii.[1]

Relieful[modificare | modificare sursă]

Relieful satului Ciuciuleni reprezintă o unitate prin diversitate prin inpletirea cumpenelor de ape cu dealurile si colinor, unde se intilnesc pante abrupte inalte de 400 de metri deasupra nivelului marii. Procese de eroziune si alunecarile de teren au dus la formarea hirtoapeleor, vailor si valicelelor. In sat se intilnes diverse roci de natura argiloasa si nisipo-argiloase in unele locuri lutul si nispul ese la suprafata cum ar fi Lutaria (denumire data de popor),  Nasparia si Talița de unde oamnenii iau nisip pentru constructii . In special in Ciuciuleni sunt predominante dealurile si valile. Dintre cele mai cunoscute sunt Dealul Femeii, Dealul Poesnii, Gavanul, Chiscul Nalt, Dealul Sacarenilor, Dealul Morilor etc, iar dintre vali sunt Valea Cogilnicului, Valea Volosenilor, Valea Parului,Valea Ulmului, Valea Lupului, Valea Batrinei etc.

Solurile satului Ciuciuleni sunt în proporție de 75% cernoziom.[1]

Clima[modificare | modificare sursă]

Satul Ciuciuleni este situat in briul climatic temperat si face parte din zona naturala de silva stepa si silvostepa. Conditiile agroclimatice permit dezvoltarea unor ramuri ale agriculturii cum ar fi :pomicultua ,viticultura,cultura cerealelor.Factorii ce favorizeaza acest tip de clima  sunt masele de aer umed cu caracter ciclonic ce vin dinspre Oceanul Atlantic provacind schinbari in anotimpurilor de primavara si iarna. Temperatura variaza intre +23 si +27 Vara ,iar iarna -3 si -5.[1]

Apele[modificare | modificare sursă]

Satul Ciuciuleni este travesat de râul Cogîlnic de la nord la sud care izvoraste din Codrii Moldovei si are o lungime totala de 243 km. Lacaria satlui este constituta din mai multe lacuri cu o suprafata cuprinasa intre 16 si 5ha care incepe cu Coada Broscariului apoi Huta si urmeaza Tabucesca , Paltina si citeva in parte de sud a satului mai sunt 2 lacuri mari. In plus fiecare gospodari din sat situata in valea Cogilnclui are iaz in gradina pentru a atrage toate apele intrun singur loc pentru ca este forte multa apa.[1]

Date demografice[modificare | modificare sursă]

În anul 1997, populația satului Ciuciuleni a fost estimată la 6470 de cetățeni(3). Conform datelor recensământului din anul 2004(4), populația satului constituie 5111 de oameni, 48.95% fiind bărbați iar 51.05% femei. Structura etnică a populației în cadrul satului arată astfel: 99.69% - moldoveni/români, 0.12% - ucraineni, 0.08% - ruși, 0.02% - găgăuzi, 0.04% - bulgari, 0.00% - evrei, 0.00% - polonezi, 0.00% - țigani, 0.06% - alte etnii. În satul Ciuciuleni au fost înregistrate 1826 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004(4). Membrii acestor gospodării alcătuiau 5111 de persoane, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.8 persoane. Gospodăriile casnice erau distribuite, în dependență de numărul de persoane ce le alcătuiesc, în felul următor: 24.86% - 1 persoană, 24.32% - 2 persoane, 18.46% - 3 persoane, 17.69% - 4 persoane, 9.91% - 5 persoane, 4.76% - 6 și mai multe persoane.

Sport[modificare | modificare sursă]

Între anii 1992–1994 în satul Ciuciuleni a activat clubul de fotbal FC Universul Ciuciuleni care a evoluat în Divizia Națională în sezonul 1992–1993.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ciuciuleni
  1. ^ a b c d Pagu Mariana, „Ciuciuleni. O istorie a locului si a oamenilor lui”, Chișinău, Editura Prut 2013, 888 pagini.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Monitorul Oficial al R. Moldova nr.16/53 din 29.01.2002. Legea nr. 764-XV/2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova.