Circumferință

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Circumferința este distanța lineară (perimetru) a unei curbe închise, cum ar fi un cerc sau o elipsă.[1] Circumferența cercului e de o importanță specială pentru conceptele geometrice și trigonometrice.

Circumferința cercului[modificare | modificare sursă]

Ilustrarea cercului cu circumferința (C) în negru, diametrul (D) albastru, raza (R) roșie, și centrul de origine (O) în magenta. Circumferința = π × diametru = 2 × π × raza
Atunci când raza cercului este 1, circumferința sa e egală cu 2π
Atunci când diametrul cercului este 1, circumferința sa e egală cu π

Circumferența cercului este lungimea liniei ce îl definește. Termenul este utilizat atât la măsurarea obiectelor fizice, cât și în considerația formelor geometrice abstracte.

Relația cu Pi[modificare | modificare sursă]

Circumferința unui cerc include una din cele mai importante constante matematice din întreaga matematică. Aceasta este constanta pi, care se reprezintă prin litera grecească π. Valoarea numerică a lui π este 3.14159 26535 89793 ... (vezi A000796), și este definită de două constante proporționale. Prima constantă este raportul dintre circumferința cercului și diametrul său, număr care este echivalentul lui π. O altă constantă e raportul dintre diametru și de două ori raza și e utilizată pentru convertirea diametrului la rază in the same ratio as the first, π. Ambele constante proporționalitate se raportează la circumferință c, diametru d, și rază r:

Utilizarea constantei matematice π este omniprezentă în matematică, inginerie, și știință. Deși constanta raportului dintre circumferință și rază de asemenea are multe întrebuințări în matematică, inginerie, și știință, ea nu a fost formal denumită cumva.

Circumferința elipsei[modificare | modificare sursă]

Circumferința unei elipse nu poate fi exprimată prin funcții elementare de semiaxe. Există aproximații funcție de semiaxe. Un exemplu de aproximație, datorat lui Euler (1773), pentru elipsa în formă canonică:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ San Diego State University (). „Perimeter, Area and Circumference” (PDF). Addison-Wesley. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Wikţionar
Caută „circumference” în Wikționar, dicționarul liber.