Ciprian Gălățanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ciprian Gălățanu
Informații personale
Născut(ă) (34 de ani)
Brașov, România
Loc de reședințăBrasov
Înălțime1,94 m
Țară România
Armăsabie
Mânădreptaci
Antrenor naționalMihai Covaliu
ClubCS Dinamo București
Antrenor principalMihai Covaliu
Fost antrenorDan Costache
Clasamentul FIEclasament

Ciprian Gălățanu (n. 17 noiembrie 1989, Brașov) este un scrimer român specializat pe sabie, vicecampion mondial pe echipe în 2013.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Ciprian Gălățanu a început să practice scrima la Tractorul Brasov cu antrenorul Dan Costache. A fost selecționat în lotul olimpic in anul 2009, iar in echipa națională de sabie in anul 2012, după ce trei din cele patru membri s-au retras în urmă Jocurilor Olimpice din 2012.

Gălățanu (la dreapta) cu colegii de lot la Campionatul European din 2014

A ajuns în sferturile la Campionatul European din 2013 de la Zagreb, fiind învins de colegul său Tiberiu Dolniceanu.[1] La proba pe echipe, România a pierdut succesiv cu Italia și cu Ucraina și s-a clasat pe locul patru. La Campionatul Mondial din 2013 de la Budapesta, Gălățanu a fost învins în al doilea tur de campionul olimpic, Áron Szilágyi.[2] La proba pe echipe, România a trecut strâns în semifinală de echipa gazdă, Ungaria, dar nu a putut s-a impună în finală în fața Rusiei și s-a mulțumit cu argintul.[3] Gălățanu a terminat sezonul 2012-2013 pe locul 47, la cea mai bună poziție din carieră sa de până acum.

În sezonul 2013-2014 s-a transferat la Dinamo București, unde sunt legitimați și colegii săi de lot olimpic Tiberiu Dolniceanu și Iulian Teodosiu. Cu Dinamo a participat la Cupa Europei la Gödöllő. Dinamoviștii au trecut în finală de echipa franceză Pau și au păstrat medalia de aur.[4] La Campionatul European din 2014 de la Strasbourg a fost eliminat în primul tur de cvadruplul campion olimpic Aldo Montano.[5] La proba pe echipe, România a pierdut cu Belarus în sferturi de finală și s-a clasat pe locul cinci.

Gălățanu nu a putut ajunge în tabloul final de 64 la Campionatul Mondial din 2014, fiind învins în calificările de americanul Benjamin Igoe. La proba pe echipe, România a cedat în fața echipei campioană olimpică, Coreea de Sud, și a încheiat competiția pe locul șapte.[6]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clasamentul la Cupa Mondială
An 2011 2012 2013 2014 2015
Loc 357 163 37 87 110

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Roxana Fleșeru, Oana Dușmănescu (). „Au găsit aurul”. Gazeta Sporurilor. 
  2. ^ Daniel Remeș (). „Prima medalie: Dolniceanu a luat bronz la sabie individual!”. ProSport. 
  3. ^ Mihai Țenea (). „România, medaliată cu argint în proba masculină de sabie, la Mondialele de la Budapesta”. Agerpres. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Daniel Remeș (). „Dinamo a câștigat Cupa Campionilor Europeni la sabie seniori”. ProSport. 
  5. ^ Traian Terzian (10 iune 2014). „Tiberiu Dolniceanu și Alin Badea, eliminați în turul doi la Campionatele Europene de scrimă”. Mediafax.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  6. ^ Cezara Paraschiv (). „Sabrerii au terminat pe locul 7 Mondialul de la Kazan”. ProSport. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]