Cheile Lucavei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Lucavei
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Lucavei
Harta locului unde se află Cheile Lucavei
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Suceava
Cel mai apropiat orașVatra Dornei
Coordonate47°40′46″N 25°13′04″E () / 47.67944°N 25.21778°E[1]
Suprafață33 ha
Înființare1973, declarat în 2000

Cheile Lucavei alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Suceava, pe teritoriul administrativ al comunei Moldova-Sulița.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Cheile Lucavei se află în partea nord-vestică a județului Suceava, în versantul estic al Obcinelor Mestecănișului (grupă muntoasă din Carpații Maramureșului și Bucovinei), în bazinul inferior al văii Lucavei (afluent de dreapta al râului Moldova), în partea sud-vestică a satului Moldova-Sulița[2].

Strugurele ursului (Arctosstaphylos uva-ursi)

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală se întinsă pe o suprafață de 33 de hectare[3] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și este suprapus de situl Natura2000 Găina - Lucina, aflat în administrația Regiei Naționale a Pădurilor - Direcția Silvică Suceava.

Aria naturală reprezintă o zonă montană (stâncării, grohotișuri, văi, păduri, pășuni, fânețe) de un deosebit interes geologic și peisagistic, cu o mare varietate de floră (strugurele ursului[5], floarea reginei, sângele voinicului) și faună specifică Orientalilor.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]