Chamaeleo chamaeleon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Chamaeleo chamaeleon
Stare de conservare

Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Reptilia
Ordin: Squamata
Familie: Chamaeleonidae
Gen: Chamaeleo
Specie: Chamaeleo chamaeleon
Nume binomial
Chamaeleo chamaeleon
Linnaeus 1758
Sinonime

Chamaeleon chamaeleon WERNER 1911[2]
Chamaeleon chamaeleon WERNER 1911[2]
Chamaeleon chamaeleon WERNER 1911[2]
Chamaeleo saharicus MÜLLER 1887[3]
Chameleon parisientium BOSCA 1880
Chamaeleon fasciatus SMITH 1866
Chamaeleon auratus GRAY 1865[4]
Chamaeleo cinereus STRAUCH 1862
Chameleo vulgaris DUMÉRIL 1854[5]
Chameleon parisiensis GRAY 1845
Chamaeleon rimulosus GRAVENHORST 1843
Chamaeleon hispanicus FITZINGER 1843[6]
Chamaeleo vulgaris DUMÉRIL 1836[7]
Cameleo siculus GROHMANN 1832
Chamaeleo carinatus MERREM 1820[8]
Chamaeleon vulgaris DAUDIN 1802[9]
Chamaeleo parisiensium LAURENTI 1768[10]
Lacerta chamaeleon Linnaeus 1758[11]

Chameleonul comun sau chameleonul mediteranean (Chamaeleo chamaeleon), împreună cu chameleonul african, C. africanus, este unul dintre cele două specii existente de Chamaleonidae cu o gamă care se extinde în Europa.

Informații de bază[modificare | modificare sursă]

Chameleonul obișnuit, ca și alții din familia sa, se bucură de un habitat arboric, cățărându-se prin copaci și tufișuri cu picioarele care au patru degete, câte două pe fiecare parte pentru a se prinde de ramuri. De asemenea, folosește coada prehensilă pentru a menține echilibrul și stabilitatea. Mișcarea este, de obicei, lentă, adesea cu o mișcare ușoară, pentru a evita observarea de către prădători. Animalul poate să se deplaseze mai rapid atunci când este implicat într-o dispută teritorială. Sunt de obicei animale solitare care mențin un teritoriu și tolerează doar membrii de sex opus în timpul sezonului de împerechere. Lungimea medie a chameleonului comun este de la 20 la 40 cm, femelele fiind adesea substanțial mai mari decât masculii. Culoarea chameleonului comun este variabilă, între galben / maro și verde până la un brun închis. Oricare ar fi culoarea fundalului, chameleonul comun va avea două linii colorate de-a lungul laturii sale. Are o barbă mică de cântărire și niște mici cântare grele pe partea superioară a spatelui. Mulți presupun că schimbările de culoare ale chameleonului sunt rezultatul încercării sale de camuflaj, când în realitate chameleonul își schimbă culoarea ca răspuns la stimulii de lumină și temperatură și ca o expresie a emotiilor sale (cum ar fi limbajul corpului chameleon). Adesea, când este prins pentru analiză, chameleonul se poate transforma într-o culoare închisă. Culorile lor sunt, de asemenea, importante pentru comunicarea interspecies, în special în timpul sezonului de împerechere. [12]

Chamaeleo chameleon

Dietă[modificare | modificare sursă]

Chameleonul comun este insectivoros, captează insectele prin stealth și extinderea rapidă a limbii sale lungi, care are un tampon terminal care prindă și aderă la prada. Adulții sunt cunoscuți că mănâncă tinere de cămăși și că au fost observate că mănâncă fructe. [12]

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Chameleonul obișnuit este matur sexual în decurs de un an, iar femelele produc o ambreiaj de ouă pe an. Femelele mai mari produc mai multe ouă și sunt mai atractive pentru bărbații care se vor lupta cu o femeie. Sezonul de împerechere pentru chameleonul comun este de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii septembrie.Animalele coboară spre scăderea nivelurilor de vegetație sau la sol pentru a căuta un partener. Ouăle sunt puse în sol și se iau timp de 10-12 luni pentru a se incuba. Animalele adulte, în special bărbații, vor mânca tineri pe care îi întâlnesc. [12]

Răspîndirea[modificare | modificare sursă]

În Europa, este doar autohtonă pentru Peninsula Iberică: sudul Spaniei și Portugalia, [13][14] Cipru și insula grecească Creta. Cu toate acestea, a fost introdusă cu succes în alte insule grecești, în insulele Canare și în Malta. Specia a fost introdusă în Sicilia la începutul secolului al XIX-lea, dar prezența actuală nu a fost confirmată. O populație mică introdusă este prezentă în Apulia, în sud-estul Italiei. În Africa de Nord șiOrientul Mijlociu apare în Maroc, Algeria,Tunisia,Libia,Egipt, [15] Israel, Palestina, Iordania, Sahara Occidentală, Arabia Saudită, Yemen, Turcia, Liban, Siria, Irak și Iran. În Grecia, specia se găsește acum numai pe insula Samos, dispărând din celelalte insule în ultimii ani. Eforturile de conservare pe Samos sunt conduse de Institutul de Arhipelaguri de Biologie Marină pentru conservarea populațiilor rămase, însă specia nu este în prezent evaluată în lista redusă IUCN.

Conservarea și amenințările[modificare | modificare sursă]

Principalele amenințări la adresa chameleonului comun sunt pierderea habitatului prin intervenția umană și capturarea pentru comerțul cu animale de companie (atât ilegale cât și juridice, în funcție de țară). Mulți mor de stres sau de depresie la capturarea înainte de a ajunge la destinația dorită; capturarea din sălbăticie este adesea cea mai dăunătoare amenințare la adresa speciei. Specia este, de asemenea, extrem de teritorială, iar pierderea habitatului a provocat tulpini în găsirea unor medii adecvate de cuibărit, deoarece bărbații adulți au fost cunoscuți pentru a ataca și mânca tineri care intră în domeniile lor.

Subspecii[modificare | modificare sursă]

Această specie cuprinde următoarele subspecii:[16]

  • C. c. musae
  • C. c. orientalis
  • C. c. chamaeleon
  • C. c. recticrista

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Chamaeleo chamaeleon. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2012.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. . Accesat în . 
  2. ^ a b c Werner (1911) Das Tierreich - Chamaeleonidae., Walter de Gruyter, Berlin, 27: xi + 52 pp.
  3. ^ Müller,F. (1887) Fünfter Nachtrag zum Katalog der herpetologischen Sammlung des Basler Museums., Verh. Naturf. Ges. Basel 8: 249-296
  4. ^ Gray,J.E. (1865) Revision of the genera and species of Chamaeleonidae, with the description of some new species., Ann. Mag. Nat. Hist. (3) 15: 340-354
  5. ^ Duméril, A. H. A., G. BIBRON & A. DUMÉRIL (1854) Erpétologie générale ou Histoire Naturelle complète des Reptiles. Vol. 9., Paris, XX + 440 S.
  6. ^ Fitzinger, L. (1843) Systema Reptilium, fasciculus primus, Amblyglossae., Braumüller et Seidel, Wien: 106 pp.
  7. ^ Duméril, A.M. C. and G. Bibron. (1836) Erpetologie Générale ou Histoire Naturelle Complete des Reptiles. Vol.3., Libr. Encyclopédique Roret, Paris, 528 pp.
  8. ^ Merrem, B. (1820) Versuch eines Systems der Amphibien I (Tentamen Systematis Amphibiorum)., J. C. Kriegeri, Marburg, 191 pp.
  9. ^ Daudin, F. M. (1802) Histoire des Caméléons. Histoire naturelle générale et particuliére des Reptiles., An. X, 4: 179-220.
  10. ^ Laurenti, J. N. (1768) Specimen medicum, exhibens synopsin reptilium emendatam cum experimentis circa venena et antidota reptilium austracorum, quod authoritate et consensu., Vienna, Joan. Thomae, 217 pp.
  11. ^ Linnaeus, C. (1758) Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata., Laurentii Salvii, Holmiæ. 10th Edition: 824 pp.
  12. ^ a b c „Mediterranean Chamaeleon”. Arkive. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ http://repositorio.ul.pt/bitstream/10451/6136/1/ulfc092916_tm_patricia_bras.pdf
  14. ^ Blasco, M. 1997. Chamaelo chamaeleon (Linnaeus, 1758) Camaleón común, Camaleão. In: Pleguezuelos, J.M., ed. Distribución y Biogeografía de los anfibios y Reptiles en España y Portugal. Granada, Editorial Universidad de Granada, pp. 190–192.
  15. ^ Baha El Din, Sherif (). A Guide to Reptiles & Amphibians of Egypt. Cairo: The American University in Cairo Press. ISBN 978-9774249792. 
  16. ^ Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (). „Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist”. Species 2000: Reading, UK. Accesat în . 

Eroare la citare: Eticheta <ref> cu numele „source” definită în <references> nu este utilizată în textul anterior.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Chamaeleo chamaeleon
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Chamaeleo chamaeleon