Cerchezi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cerkezi)
Cerchezi
Populație totală
ca. 2,9 milioane
Regiuni cu populație semnificativă
Karaciai-Cerchezia,
Cabardino-Balcaria
Republica Adîgheia
Limbi vorbite
cercheza, rusa, turcă, arabă
Religii
sunnită, islam

Cerchezii sunt un popor din regiunea Caucaz, ei trăiesc azi preponderent în Rusia (Republica Karaciai-Cerchezia, regiunea Cabardino-Balcaria și Republica Adîgheia) și în Turcia (unde au emigrat în sec. al XIX-lea).

Origine[modificare | modificare sursă]

Cerchezii sunt populația cea mai veche din Caucaz, fiind și cei mai numeroși în regiunea Caucazului de Nord. Cultura (arheologică) Maikop din Caucaz datează din mileniul IV î.Hr. Această cultură a influențat dezvoltarea ulterioară a celorlalte culturi din Caucazul de Nord și Rusiei de Sud. Cele mai vechi atestări istorice ale cerchezilor în această regiune sunt din secolul V î.Hr. Spre anul 400 î.Hr. cerchezii au întemeiat capitala Gorgippa (azi Anapa) situată pe malul Mării Negre. Cerchezii au fost denumiți în trecut Cercetae, Siraci, Kassogi, Keșaki sau Kerketi.

Limba[modificare | modificare sursă]

Limba cercheză constă din două dialecte principale „adîghei” și „kabardin” se presupune că această separare a dialectelor cercheze a avut loc prin secolele al XIII-lea - al XIV-lea. Limba cercheză, împreună cu cea abaziană, aparține de subgrupul de limbi „adîghe-abaziane” din cadrul familiei de limbi caucaziene.

Religie[modificare | modificare sursă]

Cerchezii au fost creștinați încă din secolul al V-lea, însă, cu toate acestea, au rămas credincioși zeilor păgâni. Începând din veacul al XV-lea ei au trecut în marea lor majoritate la islamul sunit, sub influența tătarilor din Crimeea. Eroul lor național, ca și al altor popoare musulmane din Caucaz (cecenii, avarii etc.), a devenit imamul Shamil, care în secolul al XIX-lea a condus o revoltă îndârjită contra dominației ruse. Razboiul Ruso-Cerchez a durat un secol și a dus la Genocidul Cerchez, în care între 800,000 și 1,500,000 de cerchezi au fost exterminați, aproximativ 80-97% din populația cercheză, un genocid pe care Rusia îl neagă până in prezent. Există și mici comunități creștine ortodoxe, rămășițe din perioada anterioară islamizării.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]