Catrinel Menghia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Catrinel Menghia
Date personale
Născută (38 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Iași, România
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Nume la naștereCatrinel Menghia
Data nașterii (38 de ani)
Locul nașteriiIași, România
Înălțime1,77 m
Culoare părșaten închis
Culoare ochiverzi-caprui
Măsuri89-61-89 (35-24-35)
Greutate60 kg
Mărime rochie36-38 (EU), 6-8 (US)
Mărime pantofi40 (EU), 9 (US)
Site web
http://catrinelmarlon.com/
Prezență online

Catrinel Menghia (n. , Iași, România), cunoscută și sub numele de Catrinel Marlon, este un fotomodel din România care locuiește și lucrează în Italia.

Biografie, familie[modificare | modificare sursă]

Catrinel s-a născut la Iași și are o soră mai mică pe nume Lorena[2]. Îndrumată de tatăl ei, fost campion național la atletism 400 de m obstacole, Catrinel a cochetat la început cu sportul și a devenit campioană la juniori la aceeași probă. La vârsta de 16 ani, Catrinel a fost descoperită de un agent de modelling în timpul unei călătorii la București. Șase luni mai târziu, părinții i-au permis să se mute în capitala României pentru a începe o carieră în modelling.

De ani buni, Catrinel își împarte viața între România, Italia și New York, Statele Unite ale Americii. Vorbește patru limbi: română, italiană, engleză și franceză. Printre hobbyurile lui Catrinel se numără fotografia și pictura[3].

De-a lungul anilor, modelul a pozat pentru FHM, Maxim, Sports Illustrated[4] și alte reviste din aceeași categorie. Sora sa, Lorena Menghia (născută la 12 iunie 1988), este o sportivă cunoscută[5], care, în prezent, locuiește în Statele Unite ale Americii.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Catrinel Menghia a fost căsătorită timp de șase ani cu Massimo Brambati, fost fotbalist și avocat, de care s-a separat[6] în anul 2011. Din 2012 este într-o relație cu producătorul de film Massimiliano Di Lodovico[7]. Cei doi au împreună o fiică[8], născută în februarie 2019[9].

Cariera[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2001, Catrinel Menghia a concurat la Ford Supermodel of the World Contest și s-a clasat pe poziția a doua. Acest rezultat a făcut-o imediat populară în lumea modei.

Ulterior, Catrinel Menghia a defilat pentru principalele case de modă din lume și chiar pentru Giorgio Armani.[10] Începând cu anul 2005, românca a fost imaginea firmei de lenjerie intimă Lise Charmel. Fotomodelul a fost pe coperta ediției din Africa de Sud a revistei Sports Illustrated Swimsuit Issue, a apărut în Cosmopolitan, FHM, Maxim, Elle sau în calendarul Peroni.

După ce a urmat cursuri de actorie în anul 2011, Catrinel a debutat în scurt metrajul "Promisiunea". În 2012, Catrinel a fost personajul feminin principal din pelicula "Orașul ideal", semnată de regizorul Luigi Lo Cascio.

În anul 2012, Catrinel a făcut parte din echipa Chiambretti Sunday Show, o emisiune din Italia. În același an a fost imaginea companiei FIAT și reclama[11] în care Catrinel a jucat rolul principal a fost difuzată[12] în pauza de la Super Bowl, fiind urmărită de sute de milioane de telespectatori la nivel mondial. În 2013, modelul a fost premiat cu L'Explosive Talent Award[13] la festivalul de film Giffoni. În anul 2015, vedeta primește o propunere din partea regizorului Brando de Sica pentru a juca în filmul "L'errore"[14]. Pelicula a participat la Festivalul de Film de la Cannes. Anul următor, Catrinel Menghia este premiată cu trofeul Kineo[15] la Festivalul de la Veneția pentru revelația cinematografiei italiene. În anul 2019, Catrinel este protagonista filmului românesc "La Gomera", semnat de regizorul Corneliu Porumboiu[16].

În tot acest timp, Catrinel nu-și neglijează nici cariera de model și este protagonista videoclipului Duri da battere semnat de Max Pezzali, Nek și Francesco Regna. Tot în 2017, românca devine ambasadorul brandului Chopard și al Fundației Andrea Bocelli[17][18].

Filmografie[modificare | modificare sursă]

  • La promessa – scurtmetraj (2011)
  • Tutti i rumori del mare (2012)
  • La città ideale (2012)
  • Un passo dal cielo – serial (2012)
  • CSI - serial (2013-2014)
  • Leone nel basilico, (2014)
  • Tale of Tales (2015)
  • L'errore (2015)
  • Loro chi? (2015)
  • L'ispettore Coliandro – serial (2017)
  • La porta rossa – serial (2017)
  • La Gomera[19] (2019)
  • Cruella (2021)- Cruella/ Estella (voce, versiune română)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Catrinel Marlon, Česko-Slovenská filmová databáze 
  2. ^ Zack Pumerantz. „Lorena Menghia: Supermodel Catrinel's Sister Is a Hot High Jumper”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  3. ^ Tatiana Solomon. „Catrinel Menghia vinde tablouri cu 3.000 de euro”. Accesat în . 
  4. ^ „CATRINEL MENGHIA”. Accesat în . 
  5. ^ Alexandra Albert. „Pe Catrinel Menghia o cunoști, dar uite cum arată sora ei!”. Accesat în . 
  6. ^ Antena3.ro. „Catrinel Menghia divorțează după șase ani de căsnicie. Soțul italian era extrem de gelos și nu dorea un copil”. Accesat în . 
  7. ^ „Catrinel Menghia, despre relația cu Massimiliano Di Lodovico: „A fost cel mai bun prieten". Accesat în . 
  8. ^ Alexandra Constanda. „Catrinel Menghia a născut: prima imagine și ce nume va purta copilul”. Accesat în . 
  9. ^ „Catrinel Marlon e mamma”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Catrinel Menghia, noua imagine "Armani" in lume, HotNews, 14 august 2004
  11. ^ Mihnea Radu. „2012 Fiat 500 Abarth Commercial: Sexy Seduction with Italian Model”. Accesat în . 
  12. ^ Paolo Siciliano. „Catrinel Menghia: la Fiat, il Superbowl e gli spot sexy e stuzzicanti”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Premio al Giffoni per Catrinel Marlon”. Accesat în . 
  14. ^ Maria Grazia Pitrelli. „INTERVISTA ESCLUSIVA: BRANDO DE SICA E CATRINEL MARLON PER "L'ERRORE". Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „Venezia, sfilata di star per il premio Kineo: da Carolina Crescentini alla Cortellesi vince il cinema italiano e l'eleganza”. Il Messaggero. . Accesat în . 
  16. ^ „E adevărat că există locuri unde oamenii vorbesc fluierând?”. Shtiu.ro. . Accesat în . 
  17. ^ „Intervista a Catrinel Marlon – ABF Worldwide Ambassadress”. Accesat în . 
  18. ^ https://www.andreabocellifoundation.org/it/intervista-a-catrinel-marlon-abf-worldwide-ambassadress/.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  19. ^ Europa FM. „Corneliu Porumboiu se întoarce pe Croazetă cu "La Gomera". Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Catrinel Menghia