Catherine Sedley, Contesă de Dorchester

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Contesa de Dorchester, pictură de Sir Peter Lely, c. 1675.

Catherine Sedley, Contesă de Dorchester, Contesă de Portmore (21 decembrie 165726 octombrie 1717), fiica lui Sir Charles Sedley,[1] a fost metresa regelui Iacob al II-lea al Angliei.[2] Catherine nu a fost remarcată pentru frumusețea, ci pentru istețimea, umorul și limba ascuțită.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Catherine a fost singurul copil legitim al poetului Sir Charles Sedley. Mama ei a fost Lady Catherine Savage, fiica lui John Savage, al 2-lea Conte Rivers. La începutul adolescenței Catherinei, în timp ce tatăl ei chefuia în Anglia, mama ei a fost internată într-un spital psihiatric. Sir Charles a scos-o pe Catherine din casă și s-a recăsătorit cu Anne Ayscough, o femeie fără legături nobile.[4]

Metresă regală[modificare | modificare sursă]

Ea a lucrat pentru prințesa italiană Mary de Modena, care abia se căsătorise cu Iacob, Duce de York, moștenitorul tronului britanic. În cele din urmă acest lucru a dus la o relație cu Iacob..[1] Ea a fost uluită de alegerea lui Iacob. "Nu poate fi frumusețea mea pentru el trebuie să vadă că nu există," a remarcat neîncrezătoare. "Și nu poate fi spiritul meu, pentru că el nu are suficient să știe că eu am."[5] De fapt, Iacob a fost atras adeseori de femei considerate în general simple dacă nu urâte; fratele lui, Carol al II-lea, a glumit odată că duhovnicul lui trebuie că-i impune aceste metrese ca pe o penitență.

A fost numită contesă de Dorchester pe viață în 1686, situație care a stârnit multă indignare și a obligat-o pe Catherine să locuiască pentru o vreme în Irlanda. În 1696 ea s-a căsătorit cu Sir David Colyear, care a fost numit conte de Portmore în 1703. Cei doi soți au avut doi copii: David și Charles.

După Revoluția Glorioasă, când regina Maria a II-a a refuzat să o primească la Curte, Catherine s-a întrebat cum Maria, care a încălcat porunca tatălui ei, era privită mai bine decât ea, care a încălcat regula împotriva adulterului.

La curtea regelui George I, ea a întâlnit-o pe Louise de Kérouaille, Ducesă de Portsmouth și pe metresa regelui William al III-lea, Elizabeth Hamilton, Contesă de Orkney, și a exclamat: "Dumnezeule! Cine credea că noi cele trei târfe o să ne întâlnim aici."[6]

A murit la Bath la 26 octombrie 1717, la vârsta de 60 de ani, când rangul ei nobil s-a sfârșit.

Cu Iacob al II-lea, Lady Dorchester a avut o fiică, Lady Catherine Darnley (d. 1743), care s-a căsătorit cu James Annesley, al 3-lea conte de Anglesey, și după decesul acestuia, s-a căsătorit cu John Sheffield, primul Duce de Buckingham și Normanby. Prin Catherine Darnely ea este strămoașa baronilor Mulgrave și a surorilor Mitford. Prin fiul ei, Charles, Lord Portmore, ea este bunica lui Elizabeth Collier, soția lui Erasmus Darwin, doctor, om de știință, poet și bunicul lui Charles Darwin.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Prioleau, Betsy (2004).Seductress: Women Who Ravished the World and Their Lost Art of Love
  2. ^ „Catherine Sedley, Countess of Dorchester (1657-1717), Mistress of James II”. National Portrait Gallery. 
  3. ^ Pearson, Karl (). The Life, Letters and Labours of Francis Galton. Cambridge University Press. p. 19. ISBN 978-1108072403. 
  4. ^ Prioleau, Betsy (). Seductress: Women Who Ravished the World and Their Lost Art of Love. Catherine Sedley, 1657-1717: Penguin (Non-Classics). ISBN 0143034227. 
  5. ^ Herman, Eleanor (). Sex with Kings: 500 Years of Adultery, Power, Rivalry, and Revenge. Enchanting Ugliness: William Morrow. p. 52. ISBN 0060585439. 
  6. ^ The Edinburgh Magazine, vol 9 p. 447

Biografie[modificare | modificare sursă]

  • Holloway, Susan Scott (2010). The Countess and the King: A Novel of the Countess of Dorchester and King James II., ISBN 0-451231155.