Catedrala din Nidaros

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Catedrala din Nidaros
Nidaros Cathedral Trondheim.JPG
Catedrala din Nidaros
Informații generale
Confesiune: evanghelică-luterană
Ctitor:
Tip: catedrală
Anul sfințirii: secolul XI
Localizare
Țara: Norvegia
Localizare: Trondheim
Date despre construcție
Stil arhitectonic: gotic și romanic
Înălțime maximă: 100 metri

Catedrala din Nidaros este o catedrală evanghelică-luterană din orașul Nidaros (astăzi Trondheim), Norvegia. Aici își are reședința Arhiepiscopia evanghelică de Nidaros. Aceasta este cea mai veche catedrală din Norvegia și cea mai nordică catedrală medievală din lume.

Istorie și arhitectură[modificare | modificare sursă]

Construcția catedralei a început în anul 1070 pe locul unui altar creștin dedicat regelui Olaf al II-lea Haraldsson, ridicat de papalitate la rangul de sfânt în urma eforturilor de a converti vikingii la creștinism. Catedrala a devenit biserica-mamă a Norvegiei și locul de încoronare al regilor norvegieni. Catedrala din Nidaros a fost finalizată abia în anul 1300, iar în anul 1327 un incendiu a distrus naosul și transeptul.

În timpul Reformei Protestante, regatul Norvegiei a renunțat la catolicism în favoarea luteranismului. Prima slujbă evanghelică-luterană din catedrală a avut loc în anul 1537. În următoarele secole catedrala a suferit mai multe incendi, cel mai grav având loc în anul 1708 când catedrala a ars în întregime, cu excepția zidurilor groase. După aceea au avut loc mai multe reconstrucți și renovări ce au fost finalizate abia în anul 1900. Catedrala din Nidaros este construită în stil gotic cu elemente de influență romanică. Turnul are o înălțime de 100 de metri făcândo cea mai înaltă catedrala din Norvegia și a doua din Scandinavia după Catedrala din Uppsala, Suedia.

Interiorul este somptuos, fiind loc de încoronare al regilor. Aici se află racla aurie a Sfântului Olaf. Ferestrele din partea de nord a catedralei descriu scene din Vechiul Testament pe un fundal albastru, în timp ce ferestrele din partea de sud descriu secne din Noul Testament pe un fundal roșu.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]