Porolissum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Castrul roman Porolissum)
Castrul roman Porolissum

Poarta Praetoria
Tip Castru de legiune
Tip construcție Zid de piatră
Perioadă
de activitate
106 -
Unități prezente Legiunea a IV-a Flavia Felix

Legiunea a XIII-a Gemina
Legiunea a V-a Macedonica
Legiunea a III-a Galica
Legiunea a VII-a Gemina Felix
Cohorta I Ulpia Brittonum
Cohorta a III-a Delmatarum[1]
Cohorta a V-a Lingonum
Cohorta I Augusta Ituaeorum
Cohorta a II-a Dacorum
Cohorta a VI-a Thracum
Cohorta I Hispanorum
Numerus Palmyrenorum

Dimensiuni și suprafață 230 x 300 m2 (6,9 ha)
Limes Porolissensis
Unitate administrativă Dacia Porolissensis
Atestare Tabula Peutingeriana
Cod RAN 140734.08
Cod LMI SJ-I-s-A-04909
Amplasare 47°10′47.72″N 23°9′24.52″E ({{PAGENAME}}) / 47.1799222°N 23.1568111°E
Denumire loc Măgura Pomăt
Localitate Moigrad-Porolissum
Porolissum se află în România
Porolissum
Poziția castrului pe harta României
Castrul roman Porolissum

Porolissum a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Jac, respectiv a comunei Creaca, județul Sălaj.

Complexul arheologic are numeroase situri, având asociate următoarele coduri RAN: 140734.01; 140734.02; 140734.03; 140734.04; 140734.05; 140734.06; 140734.07; 140734.08; 140734.09; 140734.10; 140734.11.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 106 d.C., la începutul celui de-al doilea război împotriva dacilor, împăratul roman Traian a înființat un punct fortificat pe locul orașului, pentru a apăra principalul loc de trecere prin Munții Carpați.

Fortul, costruit inițial din lemn pe fundații de piatră, găzduia circa 5.000 de soldați din trupele auxiliare, transferați din Spania, Galia și Britania. Chiar dacă numele Porolissum pare a avea o origine dacă, arheologii încă nu au descoperit dovezi ale vreunei așezări dace care să fi precedat fortul roman. În deceniile următoare, fortul a fost mărit și reconstruit în piatră (poate în timpul domniei lui Marcus Aurelius), și o așezare civilă s-a dezvoltat în jurul centrului militar. Când Hadrian a creat noua provincie Dacia Porolissensis (denumită astfel după orașul deja relativ mare) în 124 d.C., Porolissum a devenit centrul administrativ al acesteia. Sub împăratul Septimius Severus, orașul a primit statut de municipium, permițându-le conducătorilor și negustorilor săi să lucreze în mod independent. Deși romanii s-au retras din Dacia în 271 d.C. sub Aurelian, iar orașul a fost abandonat de către fondatorii săi, dovezile arheologice arată că a rămas locuit timp de mai multe secole după această dată.

Deși orașul a fost fondat ca un centru militar în mijlocul unui război, se pare că garnizoana de la Porolissum a coexistat pașnic cu vecinii săi daci - pe dealurile înconjurătoare, arheologii au descoperit mai multe sate dace care par să fi fost înființate după orașul Porolissum. Există de asemenea inscripții menționând persoane oficiale cu nume daco-romane, indicând o cooperare strânsă la nivel politic.

Săpături arheologice[modificare | modificare sursă]

Arheologii români au început săpăturile la începutul anilor 1970. Excavațiile, încă în desfășurare, au dus la descoperirea rămășițelor, atât ale instalațiilor militare cât și ale orașului civil - între ele, băi publice, un templu închinat lui Liber Pater, un amfiteatru și case de locuit. Una dintre porțile zidului de piatră al fortului a fost reconstruită. Eforturile sunt concentrate acum pe excavarea forumului orașului. Pe culmea care se află la nord-vest față de intrarea principală în castrul roman se găsește o cetate dacică, de mici dimensiuni. Prin urmare, exista locuire dacică în zonă.

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Porolissum

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Nicolae Gudea, Porolissum: un complex arheologic daco-roman la marginea de nord a Imperiului Roman. Cercetări și descoperiri arheologice pînă în anul 1977, Comitetul de Cultură și Educație Socialistă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, 1989.

Legături externe[modificare | modificare sursă]