Castelul Dietrich-Sukowsky din Pâncota

46°19′27″N 21°41′15″E (Castelul Dietrich-Sukowsky din Pâncota) / 46.3241°N 21.6875°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castelul Dietrich-Sulkowsky
Poziționare
Coordonate46°19′27″N 21°41′15″E ({{PAGENAME}}) / 46.3241°N 21.6875°E
LocalitatePâncota
JudețArad
ȚaraRomânia
AdresaStr. Tudor Vladimirescu nr. 68
Edificare
Data finalizării1825 - 1850
Clasificare
Cod LMIAR-II-m-A-00639

Castelul Dietrich-Sulkowski este un monument istoric aflat în orașul arădean Pâncota. Castelul se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: AR-II-m-A-00639. Astăzi este sediul primăriei și al consiliului local din localitate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Castelul a fost finalizat în anul 1840 devenind o clădire reprezentativă pentru barocul arădean. Baronul Dietrich a fost un iubitor al artelor, fapt adeverit prin prezența la castel a unor personalități precum Franz Liszt sau Jokai Mor. După moartea baronului proprietatea a revenit ginerelui său, prințul polonez Jozsef Schulkowschi. Din acest moment începe decăderea moșiei.

Odată cu moartea primei soții, baronul s-a recăsătorit cu o actriță de la Budapesta care era renumită pentru stilul de viață cheltuitor. Din această cauză, a fost nevoit să-și vândă rând pe rând proprietățile și în cele din urmă și castelul din Pancotă. Acesta a ajuns pe mână unor negustori evrei care l-au avut în proprietate printr-o companie anonimă. După cel de-al Doilea Război Mondial a fost naționalizat fiind și sediul Primăriei.Din 2022 este in proprietatea unei persoane fizice.

Arhitectura[modificare | modificare sursă]

Are formă de U, cu trei aripi. Fațada principală este decorată bogat iar acoperișul are tigle care are formă de solzi. În interior încăperile sunt spațioase, iar sufrageria are o valoare artistică datorită ușilor de fier forjat și grilajelor de pe ferestre.

Legături externe[modificare | modificare sursă]