Casa de Schwarzenberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Karl Philipp zu Schwarzenberg
Felix zu Schwarzenberg
Palatul Schwarzenberg din Viena
Karel Schwarzenberg, actualul șef al Casei de Schwarzenberg, sub numele de Karl al VII-lea

Casa de Schwarzenberg este o familie aristocrată din Boemia. Între personalitățile descendente din această familie se numără feldmareșalul Karl Philipp zu Schwarzenberg, primul ministru Felix zu Schwarzenberg, cardinalul Friedrich zu Schwarzenberg (1809-1885), respectiv Karel Schwarzenberg, ministru de externe al Cehiei între 2007-2009.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Familia este atestată din anul 1171. Din 1719 până în 1871 reședința principală a familiei a fost Castelul Krummau (azi Český Krumlov), când linia principală și-a mutat reședința la Castelul Frauenberg (azi Hluboká nad Vltavou) - confiscat de Gestapo în 1940 și apoi de comuniști în 1947. Reședința secundogeniturii a fost Castelul Altsattel (azi Orlík nad Vltavou), confiscat de asemenea, însă restituit familiei Schwarzenberg în 1992.

Castelul Schwarzenberg din Scheinfeld (Franconia, Bavaria) se află din secolul al XV-lea în mod neîntrerupt în proprietatea Casei de Schwarzenberg.

Linia principală a familiei s-a stins în 1979, iar drepturile acesteia au fost preluate de secundogenitură (Karel Schwarzenberg din secundogenitură a fost adoptat de principele Heinrich din primogenitură, așa încât cele două linii au fost reunificate în 1979, la moartea lui Joseph al III-lea zu Schwarzenberg, fiul natural al principelui Heinrich).

Personalități[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Karl zu Schwarzenberg, Geschichte des reichsständischen Hauses Schwarzenberg, Neustadt an der Aisch 1963.