Carol al IV-lea al Spaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Carol IV al Spaniei)
Carol IV

Portret al lui Carol al IV-lea de Goya
Date personale
Născut11 noiembrie 1748(1748-11-11)
Palatul Portici, Italia
Decedat (70 de ani)
Roma, Italia
ÎnmormântatEl Escorial
PărințiCarol al III-lea al Spaniei
Maria Amalia de Saxonia
Frați și suroriMaria Louisa a Spaniei
Infanta Maria Josefa a Spaniei
Infante Philip, Duke of Calabria[*][[Infante Philip, Duke of Calabria (Spanish infante)|​]]
Infantele Gabriel al Spaniei
infantele Antonio Pascual al Spaniei[*]
Ferdinand I al celor Două Sicilii
Francisco Javier de Bourbon[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Luisa de Parma
CopiiCharlotte, regină a Portugaliei
Maria Louisa, regină a Etruriei
Ferdinand al VII-lea al Spaniei
Infantele Carlos, Conte de Molina
Maria Isabella, regină a celor două Sicilii
Infantele Francisco de Paula
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege al Spaniei[*]
Rey de Aragón[*][[Rey de Aragón (title of nobility held by the head of state of Aragon, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de Castilla[*][[Rey de Castilla (noble title of the reigning monarch of the kingdom of Castile and transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de Navarra[*][[Rey de Navarra (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Navarre, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de Galicia[*][[Rey de Galicia (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Galicia, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
rege al Granadei[*]
rege al Ierusalimului
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
Rege al Spaniei
Domnie14 decembrie 1788–19 martie 1808
PredecesorCarol III
SuccesorFerdinand VII
Semnătură

Carol al IV-lea (11 noiembrie 174820 ianuarie 1819) a fost rege al Spaniei din 14 decembrie 1788 până la abdicarea sa din 19 martie 1808.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Carol al IV-lea, ca Prinţ de Asturias, (1765), de Anton Raphael Mengs.

Carol a fost al doilea fiu al regelui Carol al III-lea și a soției lui Maria Amalia de Saxonia. S-a născut la Portici, în timp ce tatăl său era rege al Celor Două Sicilii. Fratele lui mai mare Don Felipe a fost sărit de la succesiune din cauza retardului mental și a epilepsiei.

În 1788, Carol al III-lea a murit iar Carol al IV-lea i-a succedat la tron. Chiar dacă el credea profund în sanctitatea monarhiei și a păstrat aparențele unui monarh absolut și puternic, a luat parte doar pasiv la direcția urmată de guvernul său, și a preferat să se ocupe de vânătoare. Guvernarea a lăsat-o soției lui și primului ministru.

În 1792, Maria Luisa a reușit să-l înlăture pe Contele de Floridablanca din funcție și l-a înlocuit cu Contele de Aranda, șeful partidului aragonez. Cu toate acestea, în urma războiului împotriva Revoluției franceze, liberalul Conte de Aranda a fost înlocuit cu Manuel de Godoy, un favorit al reginei și un presupus amant. Godoy continuat politica Aranda de neutralitate față de Franța dar după ce Spania a protestat împotriva executării regelui Ludovic al XVI-lea al Franței în 1793, Franța a declarat război Spaniei și, în 1795, Godoy a fost forțat să încheie o alianță și să declare război Marii Britanii.

În 1803, după ce variola a afectat-o pe fiica lui, infanta María Luísa, regele a comandat doctorului său Francisco Javier de Balmis să ducă vaccinul în coloniile spaniole pe cheltuiala statului.

Spania a rămas un aliat al Franței și a sprijinit "Blocada Continentală" până la victoria navală britanică de la Trafalgar. Totuși, după victoria lui Napoleon asupra Prusiei în 1807, Godoy a orientat din nou Spania înapoi spre partea franceză. Această acordare și retragere de alianțe au diminuat poziția lui Carol ca aliat de încredere. Reîntoarcerea la alianța cu Franța a dus la creșterea nepopularității lui Godoy în timp ce s-a consolidat partido fernandista, susținătorii Prințului Ferdinand, care înclina spre o relație strânsă cu Marea Britanie.

Abdicarea[modificare | modificare sursă]

Când i s-a spus regelui Carol că fiul său Ferdinand a apelat la Napoleon împotriva ministrului său Godoy, el a stat de partea ministrului său. În 1808, la 19 martie, a abdicat în favoarea fiului său pentru a-și salva ministrul care fusese luat prizonier.

Ferdinand a urcat pe tron ca Ferdinand al al VII-lea însă nu avea încredere în Napoleon care avea 100.000 de soldați în Spania în acea vreme. Carol al IV-lea a devenit prizonier al lui Napoleon în Franța și, mai târziu, a revenit asupra abidicării sale și a abdicat la 5 mai 1808 în favoarea lui Napoleon.[2] Napoleon l-a pus pe tronul Spaniei pe fratele său Joseph Bonaparte.

Carol a fost internat la castelul lui Talleyrand în Valençay.[3][4] A acceptat o pensie de la împăratul Franței și și-a petrecut restul vieții între soția sa și Godoy.

În 1812, în cele din urmă s-a stabilit la Roma, la Palazzo Barberini.[5][6][7][8]. Soția lui, fosta regină, a murit la 2 ianuarie 1819. El a murit, conform relatărilor, de disperare și inimă rea din cauza morții soției, la 20 ianuarie 1819.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ IdRef, accesat în  
  2. ^ Gazeta de Madrid de 20 de mayo páginas 483 and 484.
  3. ^ Napoleon I: Blockade and the peninsular campaign - Britannica Online Encyclopedia
  4. ^ http://pcombal.club.fr/bioanglaise.html Arhivat în , la Wayback Machine. — “The Spanish affair&rqduo;
  5. ^ Charles IV (roi d'Espagne) — Wikipédia
  6. ^ Manuel de Godoy#Exile
  7. ^ „Worldroots.com”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ The Royal Favorite: Manuel Francisco Domingo de Godoy, Prince of the Peace

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Carol al IV-lea al Spaniei
Naștere: 11 noiembrie 1748 Deces: 20 ianuarie 1819
Titluri regale
Predecesor:
Carol III
Rege al Spaniei
1788–1808
Succesor:
Ferdinand VII
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Prințul Ferdinand
unchiul său
Prinț de Asturia
1759-1788
Succesor:
Prințul Ferdinand
fiul său