Capital Gate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Capital Gate

Capital Gate in 2013
Clădire
TipOficii comerciale; Hotel
Stil arhitecturalDeconstructivism  Modificați la Wikidata
LocAbu Dhabi, Emiratele Arabe Unite
OrașAbu Dhabi  Modificați la Wikidata
Țară EAU Modificați la Wikidata
ProprietarAbu Dhabi National Exhibitions Company
Coordonate24°25′07″N 54°26′05″E / 24.418637°N 54.434692°E ({{PAGENAME}})
Construcție
ÎnceputăSeptembrie 2007
Înălțime160 m  Modificați la Wikidata
Număr etaje35
Arie etaj(e)53.100 m2
Acoperiș160 m
Echipa de proiectare
ArhitectRMJM Dubai
Referințe

Capital Gate este o clădire de tip zgârie-nori cu uz mixt (comercial și rezidențial), localizată în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite și adiacentă Centrului Național Expozițional din Abu Dhabi. Clădirea se face remarcată printr-o înclinație impresionantă de 18° spre vest, iar înălțimea sa de circa 160 de metri și 35 de etaje[3] o face una dintre cele mai înalte clădiri din localitate.[4]

Datorită poziției sale unice, Capital Gate este construită pe partea de sus a unui ochi de plasă densă din oțel armat. Ochiurile sunt susținute de 490 de piloni care au fost introduși 30 de metri în subteran pentru a face față forței gravitaționale, vântului și presiunii seismice datorate structurii de rezistență slabe a clădirii.

Construcția turnului a fost finalizată în ianuarie, iar în iunie 2010, Guiness World Records a consemnat că structura este „clădirea cu cea mai mare înclinație artificială”[5][6] (înclinația sa depășește de mai mult de patru ori înclinația faimosului Turn din Pisa).

Potrivit National Exhibitions Company din Abu Dhabi, compania care a construit turnul, etajele acestuia sunt construite „perfect vertical până la etajul al 12-lea, după care etajele superioare au fost construite cu o înclinație ușoară către exterior, ce variază între 300 și 1.400 de milimetri”. Turnul Capital Gate, descris pe site-ul său drept „o clădire concepută pentru a sfida simetria și pentru a uimi atât la exterior cât și la interior”, va deveni probabil unul dintre simbolurile capitalei Emiratelor Arabe Unite. Lucrările de amenajare vor fi finalizate către sfârșitul acestui an.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Capital Gate la Emporis
  2. ^ Capital Gate la SkyscraperPage
  3. ^ „Capital Gate / RMJM”. ArchDaily (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Capital Gate”. Abu Dhabi National Exhibitions Company (ADNEC). . Accesat în . 
  5. ^ „Capital Gate Tower in Abu Dhabi certified world's furthest leaning manmade tower”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Abu Dhabi's Capital Gate 'leans nearly five times more' than Tower of Pisa to claim world record”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]