Cătălin Burlacu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cătălin Burlacu
Date personale
Născut (46 de ani) Modificați la Wikidata
Iași, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiebaschetbalist[*]
antrenor de baschet[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime210 cm  Modificați la Wikidata
Greutate115 kg  Modificați la Wikidata
Sportbaschet[1]  Modificați la Wikidata
ClubCSU Asesoft Ploiești  Modificați la Wikidata

Cătălin Burlacu (n. , Iași, România) este un fost jucător român de baschet, care a evoluat pentru campioana României, CSU Asesoft Ploiești. Cătălin Burlacu a fost o extremă de forță (4), care a putut juca și centru (5).

Carieră de jucător[modificare | modificare sursă]

Cătălin Burlacu are multiple realizări, în principal în ligile și cupele României. Are 9 campionate, 4 Cupe ale României și Supercupă. De asemenea a mai jucat în European All Star Game în 2006. A câștigat și Cupa a Italiei în 2008. În ciuda sezonului bun în Italia, a avut un conflict cu fostul său club, deoarece Air Avellino nu i-a plătit întregul salariu. Cariera lui ar fi putut fi și mai bună. Centralistul român ar fi putut merge în SUA la vârsta de 21 de ani. A refuzat oferta de la Rider University SAU - după aceasta nu a mai avut nicio șansă să joace în NBA.[2]

Cătălin Burlacu este considerat cel mai bun produs al baschetului ieșean de după revoluție. Și-a început cariera în orașul său natal, în 1997, și, înainte de a semna cu CSU Asesoft, în 2003, a petrecut două sezoane la West Petrom Arad. A mai evoluat în Germania, la Brandt Hagen, în Estonia, la BC Kalev, și în Italia, pentru Air Avellino. Burlacu a fost unul dintre pionii principali ai succesului dobândit de CSU Asesoft, pe plan european, în 2005 – câștigarea FIBA Europe Cup – și, de curând, și-a dat acordul pentru a evolua încă cel puțin un sezon în tricoul campioanei României. În 2013 el a devenit cetățean de onoare al Ploieștiului.[3]

Carieră de antrenor[modificare | modificare sursă]

După ce și-a încheiat cariera de jucător, Cătălin Burlacu a început imediat să fie antrenor. Prima sa echipă a fost CSM Ploiești, pentru care a și jucat. A fost angajat și ca antrenor secund al naționalei României, dar și-a dat demisia[4] din cauza conflictului cu antrenorul principal Mircea Țenter. A revenit ca și antrenor când a fost angajat de Steaua București în 2019. Echipa sa a terminat pe locul 5, iar la finalul lui 2020 și-a dat demisia.

Carieră de sport activ[modificare | modificare sursă]

Cătălin a încercat să facă tot ce poate el pentru Federația Română de Baschet, încercând să ajungă președinte, dar, după aceea și-a retras candidatura, acum ocupând poziția de manager general având în sarcina sa stabilirea staff-urilor tehnice, acțiuni, selecție, strategie, etc.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Proballers, accesat în  
  2. ^ „Cătălin Burlacu”. CodPromotional. Accesat în . 
  3. ^ Patru sportivi au devenit cetățeni de onoare ai Ploieștiului, Adevărul, 25 octombrie 2013
  4. ^ „Cătălin Burlacu își va recupera banii de la Avellino” (în engleză). adevarul.ro. 1240856481. Accesat în 2021-12-07.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)