Cătălin-Sorin Ivan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Europarlamentarul Cătălin Ivan

Cătălin Ivan (n. 1979) este europarlamentar în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților]. Membru al Comisiei pentru Control bugetar și membru supleant în Comisia pentru buget, europarlamentarul social-democrat a introdus regiunea Mării Negre pe agenda de priorități a UE.

Este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, secția „Tranzacții Internaționale”. Deține un masterat în afaceri internaționale și unul în management politic. Este doctorand al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, în domeniul economiei mondiale.

Europarlamentarul social-democrat are o experiență directă în administrația locală din România. A fost membru al Consiliului Județean Iași și președinte al Comisiei de Dezvoltare și Relații Externe a Consiliului Județean Iași.

Face parte din noua generație de politicieni ai PSD. Fost președinte al TSD Iași, secretar al Departamentului pentru Educație, Cercetare, Tineret și Sport al PSD până în 2008, vicepreședinte TSD pe probleme de relații externe, Cătălin Ivan vrea să promoveze România în Europa și în același timp să aducă politica europeană în România.

Una dintre principalele sale preocupări vizează fondurile europene și capacitatea României de a se dezvolta folosind resursele pe care UE le pune la dispoziție. Prin intervenții în plenul PE, prin întrebări adresate CE și prin luări publice de poziție, Cătălin Ivan a atras atenția asupra deficiențelor sistemului de achiziții publice din România, cu implicații negative pentru procesul de absorbție a fondurilor europene.

În calitate de membru al Delegației la Comisia parlamentară de cooperare a UE-Moldova, Cătălin Ivan a avut mai multe contacte cu autoritățile și reprezentanții societății civile de la Chișinău. Acesta a solicitat în plenul PE sprijin financiar din partea statelor membre pentru rezolvarea deficitului bugetar uriaș al Republicii Moldova.

Pe agenda de lucru a europarlamentarului social-democrat se află și situația românilor aflați la muncă pe teritoriul UE. Cătălin Ivan a susținut în plenul PE și apoi într-o conferință de presă nevoia unui cadru legislativ clar, coerent și strict care să reglementeze situația muncitorilor sezonieri.

Ca membru al Comisiei pentru cultură, educație și mass-media a PE, Cătălin Ivan a avut mai multe intervenții în plen prin care a criticat subfinanțarea sistemului de educație în UE în general și din România în special. Europarlamentarul PSD a inițiat o declarație scrisă privind finanțarea sistemelor educaționale naționale în vederea depășirii crizei economice. De asemenea, acesta a avansat o propunere de rezoluție referitoare la adaptarea ofertei educaționale la cererile pieței muncii.

La inițiativa sa, Comisia pentru bugete a PE a adoptat, în septembrie 2009, amendamentul privind crearea Acțiunii Pregătitoare-Monitorizarea ecologică a bazinului Mării Negre și pregătirea unui Program-cadru european comun pentru dezvoltarea regiunii Mării Negre.

În 2012 a devenit tatăl a trei triplete: Victoria, Teodora și Alexandra.

În martie 2013 a fost ales președintele PSD Sector 1.

Legături externe[modificare | modificare sursă]