Călărețul din Madara

43°18′N 27°09′E (Călărețul din Madara) / 43.3°N 27.15°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Călărețul din Madara
Patrimoniul Mondial UNESCO
Țara Bulgaria Modificați la Wikidata
Unitate administrativăComuna Șumen, Șumen, Șumen Modificați la Wikidata
TipCultural
Criterii(i), unic unei tradiții culturale Modificați la Wikidata
Referință43 Modificați la Wikidata
Regiunea**Europa și America de Nord
Anul1979 (Sesiunea a 3-a)
Călărețul din Madara se află în Bulgaria
Călărețul din Madara
Călărețul din Madara
Călărețul din Madara (Bulgaria)
Poziția geografică
Coordonate43°18′N 27°09′E ({{PAGENAME}}) / 43.3°N 27.15°E
* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO

Călărețul din Madara (în bulgară Мадарски конник, Madarski konnik) este un relief sculptat în Evul Mediu timpuriu într-o stâncă de pe platoul Madara, la est de Șumen, în nord-estul Bulgariei, lângă satul Madara. Monumentul datează din preajma anului 710 e.n. și este înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO din 1979.

Relieful reprezintă un călăreț, la 23 m înălțime, pe o stâncă aproape verticală, de 100 m înălțime. Călărețul, cu fața spre dreapta, aruncă o suliță într-un leu aflat la picioarele calului. În fața lui zboară o acvilă și după el aleargă un câine. Scena reprezintă simbolic o victorie militară. Monumentul a fost realizat în timpul hanului bulgar Tervel, și reprezintă probabil chiar pe han și o faptă a bulgarilor, trib turcic nomad de războinici stabilit în Bulgaria de nord-est la sfârșitul secolului al VII-lea și, după ce s-a amestecat cu slavii locali, a dat naștere poporului bulgar. Alte teorii leagă relieful de tracii antici, susținând că el reprezintă un zeu trac.

Recunoașterea[modificare | modificare sursă]

Călărețul din Madara este reprezentat pe aversul monedelor bulgărești de mică valoare (1 până la 50 stotinki) emise în 1999 și 2000.[1] Călărețul din Madara a câștigat în 2008 un sondaj pentru stabilirea designului viitoarelor monede euro bulgărești, cu 25,44% din voturi.[2][3]

Vârful Madara de pe insula Livingston din Insulele Shetland de Sud, Antarctica, este botezat după situl istoric de la Madara.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Banca Națională a Bulgariei. Bancnote și monede în circulație: 1999: 1 stotinka, 2 stotinki, 5 stotinki, 10 stotinki, 20 stotinki, 50 stotinki; 2000: 1 stotinka, 2 stotinki & 5 stotinki. – Accesat la 26 martie 2009.
  2. ^ „Bulgaria selected the new eruo design” [Bulgaria a ales viitorul design al monedelor euro]. Info Bulgaria. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Bulgaria Chooses Madara Horseman for National Symbol at Euro Coin Design” [Bulgaria a ales călărețul din Madara ca simbol național pe monedele euro]. Sofia News Agency Novinite. Accesat în .