Burete de apă dulce

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Burete de apă dulceAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Spongilla lacustris.jpg
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Porifera
Clasă: Demospongiae
Ordin: Haplusclenida
Familie: Spongillidae
Gen: 'Spongilla'
Specie: ''S. lacustris''

Buretele de apă dulce (Spongilla lacustris) este animal cu miros de formol, cu corpul neted în apele curgătoare și cu proeminențe în cele stagnante.

Mediul de viață: Trăiește în apele dulci fixat pe tulpinile unor plante acvatice.

Alcătuirea corpului: Corpul buretelui are aspectul unei mase gelatinoase, de culoare cafeniu-cenușie, cu o forma neregulata. Aceasta reprezintă o colonie de indivizi. Cu ajutorul lupei se observă pe suprafața acesteia orificii numite pori, prin care intră apa, și osculi, orificii mai mari, pe unde iese apa. Un individ dintr-o colonie are un singur oscul. Numărul osculilor indică numărul indivizilor ce alcătuiesc o colonie.Peretele corpului unui individ este format dintr-un strat extern de celule turtite si un strat intern alcătuit din celule care au câte un flagel protejat de un guleraș. Între cele două straturi se află o pătură gelatinoasa, in care se găsesc un fel de ace silicioase înfipte într-o substanță numită spongină.

Hranirea:Apa si organismele microscopice pătrund prin pori in cavitatea corpului,unde celulele cu flagel si guleraș le digeră în vacuolele lor digestive. Produșii nedigerați sunt eliminați prin oscul.

Respirația: Apa conține oxigen dizolvat. Acesta intră in fiecare celulă.

Excreția:Substanțele de excreție sunt, de asemenea, eliminte prin oscul, o data cu apa.

Înmulțirea: Buretele de apă dulce se inmulteste prin celula-ou rezultată prin contopirea unui spermatozoid cu un ovul, ambele celule fiind produse de același individ. Din celula-ou se dezvoltă o larvă cu cili.

Legături externe[modificare | modificare sursă]