Bubba Smith

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bubba Smith în 2009

Charles Aaron „Bubba” Smith (28 februarie 1945 – 3 august 2011) a fost un atlet și actor american. A fost jucător de fotbal american profesionist în anii '60 și '70 și a devenit actor la finalul anilor '70. A fost cunoscut pentru înălțimea sa 2m.

Începutul vieții[modificare | modificare sursă]

Smith s-a născut în Beaumont, Texas. A absolvit Charlton-Pollard High School din Beaumont în 1963.

Cariera de fotbalist[modificare | modificare sursă]

Colegiu[modificare | modificare sursă]

Smith a jucat fotbal american universitar la Michigan State University. A fost decorat cu onorurile All-America în 1965 și 1966. În sezonul la seniori, a jucat în „Meciul secolului” (un egal 10-10 acasă împotriva University of Notre Dame). Michigan State a terminat pe locul 2 în spatele celor de la Notre Dame. În 1988, Smith a fost inclus în College Football Hall of Fame.

Smith a fost un atlet popular la Michigan State, având chiar un cântec dedicat de fani: „Kill, Bubba, Kill”.

Michigan State a retras numărul 26, care a fost purtat de el pe 26 septembrie 2006, înainte de meciul spartanilor cu cei de la Notre Dame. Acest meci a aniversat 40 de ani de la acel meci.

Profesionist[modificare | modificare sursă]

Smith a petrecut nouă sezoane în National Football League ca defensive end. A fost selecționat primul în draftul NFL din 1976 de Baltimore Colts. Colts au câștigat Super Bowl V la finalul sezonului 1970, Smith câștigând astfel singurul său Super Bowl ring. Cu toate acestea, în interviuri, Smith a declarat că el nu va purta inelul, deoarece a fost văzut de mulți ca fiind un meci slab. A fost vândut celor de la Oakland Raiders înainte de sezonul 1972 și și-a încheiat cariera la Houston Oilers. A fost selectat All-Pro un an, All-Conference doi ani și a fost la două Pro Bowl.

Cariera de actor[modificare | modificare sursă]

După încheierea carierei de fotbalist profesionist, Smith a început să joace roluri mici în televiziune și film. Este probabil cel mai cunoscut pentru rolul Moses Hightower din serialul Police Academy.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Fratele lui Smith, Tody Smith a jucat pentru University of Southern California și pentru Dallas Cowboys, Houston Oilers și Buffalo Bills.

Smith a fost găsit decedat în casa lui din Los Angeles, de către îngrijitorul său pe 3 august 2011. Se crede că a murit din cauze naturale; a avut 66 de ani.[1][2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Bubba Smith, NFL star and 'Police Academy' actor, found dead at home", Los Angeles Times, August 3, 2011, accessed August 3, 2011.
  2. ^ Bubba Smith Dead — 'Police Academy' Star Dies at 66 | TMZ.com”. tmz.com. 3 august 2015. http://www.tmz.com/2011/08/03/bubba-smith-dead-dies-police-academy-nfl-star-los-angeles-death-coroner-baltimore-colts-oakland-raiders-houston-oilers/. Accesat la 3 august 2011. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]