Brahicere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Brachycera)
Brachycera
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Diptera
Subordin: Brachycera
Infraordin

Asilomorpha
Muscomorpha
Stratiomyomorpha
Tabanomorpha
Vermileonomorpha
Xylophagomorpha

Brachycera este un subordin de insecte care aparține ordinului Diptera. Subordinul Brachycera cuprinde circa 120 de familii.

Caractere specifice[modificare | modificare sursă]

Capul brahicerelor este prevăzut cu o pereche de ochi mari între care se găsește fruntea. După lărgimea frunții, brahicerele se împart în schizomezotope (cu fruntea largă la femele și îngustă la masculi) și holometope (cu fruntea de aceeași lărgime la ambele sexe).

Aripile sunt inserate pe mezotorace și au nervuri longitudinale și transversale. Pe metatorace sunt inserate cele două balansiere. Cele trei perechi de picioare sunt inserate ventral pe torace. Fiecare picior este alcătuit din coxă, trohanter, femur, tibie și tars. Ultimul dintre cele cinci articole ale tarsului este prevăzut cu două gheare și două pernițe.

Abdomenul este alcătuit din mai multe articole. Ultimele articole constituie împreună aparatul sexual denumit hipopigiu la mascul și oviscapt la femelă.

Majoritatea dipterelor brahicere sunt ovipare, dar există unele brahicere ovo-vivipare (la care larva eclozează imediat după depunerea oului) și altele vivipare (la care femela elimină direct larve).

După modul de eliberare a adultului din nimfă în cursul metamorfozei, dipterele brahicere se împart în ortorafe și ciclorafe.

Familii[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Brachycera