Boris Sluțki

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Boris Sluțki
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Slov'eansk, RSS Ucraineană, URSS[1] Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani)[4] Modificați la Wikidata
Tula, RSFS Rusă Modificați la Wikidata
ÎnmormântatPeatnițkoe kladbișce[*][[Peatnițkoe kladbișce (cemetery in Moscow)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
traducător
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[5][6][7] Modificați la Wikidata
StudiiInstitutul de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova[*]
Limbilimba rusă  Modificați la Wikidata
Note
PremiiMedalia „Pentru Victoria asupra Germaniei în Marele Război Patriotic 1941–1945”[*]
Ordinul Războiului Patriotic cl. I[*]
Ordinul Războiului Patriotic clasa a II-a[*]
Ordinul Steaua Roșie
Ordinul Insigna de Onoare
Medalia „Pentru Apărarea Moscovei”[*]
medal «Za osvobojdenie Belgrada»[*][[medal «Za osvobojdenie Belgrada» (military decoration of the Soviet Union)|​]]
iubileinaia medal «Sorok let Pobedî v Velikoi Otecestvennoi voine 1941—1945 gg.»[*][[iubileinaia medal «Sorok let Pobedî v Velikoi Otecestvennoi voine 1941—1945 gg.» (commemorative medal of the Soviet Union)|​]]  Modificați la Wikidata

Boris Abramovici Sluțki (rusă:Борис Абрамович Слуцкий; n. , Slov'eansk, RSS Ucraineană, URSS – d. , Tula, RSFS Rusă) a fost un poet rus, născut într-o familie evreiască din Ucraina.

Copilăria și studiile[modificare | modificare sursă]

Boris Sluțki a copilărit la Harkov. Ulterior, în anul 1937 s-a înscris la Institutul de drept din Moscova. În paralel, din anul 1939, a studiat și la Institutul de literatură „Maksim Gorki”. În anul 1941 a absolvit amândouă facultăți. La seminarele lui Ilya Selvinski din toamna anului 1939 la Editura de Stat pentru Literatură „Goslitizdat” s-a alăturat unui grup de poeți tineri precum M. Kulcițki, Pavel Kogan, S.Narovceatov, David Samoilov și alții, care s-au autodenumit „generația de la 1940”.

Anii celui de-al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

În anii 1941 - 1945, a servit în calitate de comisar politic într-o unitate de infanterie a Armatei Sovietice, precum și în cadrul unui tribunal și a procuratorii militare. În cursul luptelor a fost rănit grav. Experiența sa din război se reflectă în multe din poeziile sale.

Anii post - belici[modificare | modificare sursă]

După război, a lucrat la radio (1948 - 1952). În anul 1956 Ilia Erenburg a produs senzație când a citat într-un articol din mai multe poeme nepublicate ale poetului, atrăgând atenția asupra acestui creator talentat. Asfel, în 1957 a putut să publice primul său volum de versuri, conținând poeme scrise cu mult înainte. Unele poezii, precum cele care încă în 1953 -1954 și-au exprimat ostilitatea față de tirania stalinistă, încă înainte de condamnarea ei la Congresul al XX-lea al PCUS, au circulat în ediții subterane ,„Samizdat”. Aceste poezii au fost publicate sub numele său la München în 1961, dar Sluțki nu a luat vreo poziție în legătură cu dezvăluirea identității autorului.

După începutul "dezghețului sovietic"[modificare | modificare sursă]

Alături de David Samoilov, Sluțki e considerat unul din cei mai reprezentativi autori din generația de poeți sovietici ai anilor celui de-al doilea război mondial

În creația sa, Sluțki a abordat și teme evreiești, ca de pildă cele legate de tradiția evreiască, antisemitism, inclusiv aspectele antisemite din societatea sovietică, Holocaustul, etc.

El a făcut și traduceri din poezia în limba idiș, din autori ca Leib Kvitko, Aaron Verghelis, Șmuel Galkin, Iakov Sternberg, Așer Șvarțman și alții.

Un eveniment deosebit s-a petrecut în anul 1963 cînd autoritățile sovietice au permis tipărirea unei prime antologii de poezie ebraică israeliană în traducere rusă, sub îngrijirea lui Boris Sluțki.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Слуцкий Борис Абрамович, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  4. ^ a b c d Russkaia literatura XX veka. Tom 3, 2005[*][[Russkaia literatura XX veka. Tom 3, 2005 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  7. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]