Blood on the Sun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Blood on the Sun
Rating
Titlu originalBlood on the Sun
Gendramă
film de acțiune
film de dragoste
film de război  Modificați la Wikidata
RegizorFrank Lloyd
ScenaristGarrett Fort
Lester Cole
ProducătorWilliam Cagney
DistribuitorUnited Artists
Director de imagineTheodor Sparkuhl
MontajWalter Hannemann
MuzicaMiklós Rózsa
DistribuțieJames Cagney
Sylvia Sidney
Porter Hall
Premiera  (1945-04-26)
Durata98 de minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiuniiJaponia  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
PremiiPremiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film alb-negru[*] (Wiard Ihnen[*][[Wiard Ihnen (art director (1897-1979))|​]] șiA. Roland Fields[*][[A. Roland Fields (art director)|​]], )  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film alb-negru[*] (Wiard Ihnen[*][[Wiard Ihnen (art director (1897-1979))|​]] șiA. Roland Fields[*][[A. Roland Fields (art director)|​]], )  Modificați la Wikidata
Încasări$3.4 milioane[1][2]
Prezență online

Blood on the Sun (1945) este un film american regizat de Frank Lloyd, cu James Cagney și Sylvia Sidney în rolurile principale. Filmul prezintă o istorie fictiva a Planului Tanaka, o strategie japoneză de a cuceri lumea prezentată de premierul Tanaka Giichi împăratului Hirohito în 1927.

În 1945, Blood on the Sun a câștigat Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri ale unui film alb-negru (Wiard Ihnen, A. Roland Fields).[3] A computer-colorized version of the film was created in 1993.

În 1973, filmul a intrat în domeniul public în conform legislației americane datorită nereînnoirii dreptului de autor la trecerea a 28 de ani de la data apariției.[4]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Nick Condon (James Cagney) este un jurnalist american care scrie pentru Tokyo Chronicle. El dezvăluie de-a lungul articolelor sale planul Japoniei de a cuceri lumea. Ziarul este închis de către ofițeri japonezi. Condon face rost de Planul Tanaka în care toate planurile japonezilor sunt descrise cu lux de amănunte. Spionii japonezi care-l urmăresc cred că Ollie și Edith Miller (Wallace Ford și Rosemary DeCamp) sunt cei care au descoperit planul, deoarece aceștia devin dintr-odată bogați și se întorc în Statele Unite. Când Condon merge pe vapor pentru a-și lua rămas bun, îl găsește mort pe Edith observând doar mâna unei femei având un inel cu un rubin uriaș. Întors acasă, Nick o se întâlnește cu Ollie, care se află într-o stare gravă. Acesta primește de la Ollie planul Tanaka.

Premierul Giichi Tanaka (John Emery) vrea ca planurile sale să rămână secrete și-l trimite pe Col. Hideki Tojo (Robert Armstrong), pe Cpt. Oshima (John Halloran) și pe Hijikata (Leonard Strong) să-l urmărească peste tot. Condon ascunde documentul cu planul Tanaka în spatele unei imagini a împăratului.

Condon se întâlnește cu Iris Hilliard (Sylvia Sidney), o chinezo-americană. La început, el o suspectează ca fiind doamna de pe vapor. Ei se îndrăgostesc unul de celălalt. La un moment dat se pare că ea îl trădează, mai ales după ce Condon vede inelul cu rubin pe mâna ei.

În cele din urmă, se pare că a fost trimisă de un politician care vrea pace și a fost de față atunci când planul Tanaka a fost conceput. Condon își părăsește slujba sa după zece zile. Când e pe cale să plece din Japonia, se întâlnește cu politicianul și cu Iris în port. Politicianul semnează documentul pentru a dovedi că este adevărat. Ei sunt descoperiți apoi de armata japoneză.

Iris fuge cu documentul într-o navă de marfă, care o va scoate din Japonia. Pentru a distrage atenția ofițerilor japonezi, Condon luptă cu cel mai mare dușman al său și încearcă să ajungă la ambasada americană. Este împușcat de spioni îmbrăcați în civil, dar nu este ucis. Consilierul american iese din Ambasadă și îl duce înăuntru pe Condon încă în viață, iar ofițerii japonezi nu-l pot împiedica, deoarece nu găsesc asupra sa documentul Tanaka.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Blood on the Sun a fost adaptat într-o emisiune de radio la 3 decembrie 1945, ca un episod al Lux Radio Theater cu James Cagney și pe 16 octombrie 1946 ca un episod al Academy Award Theater cu John Garfield.

În alte producții media[modificare | modificare sursă]

În serialul TV Cagney & Lacey, personajul Christine Cagney are un afiș al filmului Blood on the Sun în apartamentul său ,[5] cu sloganul "Cagney's Mightiest" adăugat la caracterizarea sa.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The United Artists Story p 109
  2. ^ Balio, Tino (). United Artists: The Company Built by the Stars. University of Wisconsin Press. ISBN 978-0-299-23004-3.  p217
  3. ^ „NY Times: Blood on the Sun”. NY Times. Accesat în . 
  4. ^ Pierce, David (). Legal Limbo: How American Copyright Law Makes Orphan Films (mp3 in "file3"). Orphans of the Storm II: Documenting the 20th Century. Accesat în . 
  5. ^ „Choices”. Cagney & Lacey. Seria 3. Episodul 7. 31:46 minute. 
  6. ^ O'Connor, John J. (). 'Cagney & Lacey, Police series on CBS”. New York Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Blood on the Sun