Biserica de lemn din Moreni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Moreni.

Biserica de vălătuci cu hramul Sfântul Nicolae din Moreni a fost construită în anul 1830 în satul Moreni din comuna Prisăcani (aflată în județul Iași). Ea se află localizată în centrul satului.

Biserica de vălătuci din Moreni a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-B-04206. [1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima atestare a bisericii de vălătuci cu hramul "Sf. Nicolae" din Moreni este din anul 1750. Din cauza degradării acesteia, a fost necesară construcția unei noi biserici.

După cum este menționat în fondul arhivistic al Mitropoliei Moldovei, în anul 1839 s-a început construcția unei noi biserici de vălătuci și lemn în satul Moreni, fiind folosite materiale de la biserica veche. Construcția bisericii a fost finalizată în anul 1840, noul lăcaș de cult fiind sfințit de arhiereul Meletie Sardion, preot paroh fiind Nicolae Constantinescu. [2] Evidențele Ministerului Culturii indică anul 1830 ca an al construcției.

În curtea bisericii a fost ridicat un monument al eroilor locali, terminat cu o cruce, inaugurat la 22 decembrie 1990, precum și o troiță donată de familia Th. Andrieș.

Arhitectura bisericii[modificare | modificare sursă]

Biserica de vălătuci din Moreni este construită în totalitate din furci de lemn si vălătuci, apoi fiind placată cu scânduri de brad vopsite în culoare galbenă. Inițial acoperită cu șindrilă, ea are astăzi învelitoare din tablă.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Moreni

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015
  2. ^ „Situl Primăriei Comunei Prisăcani - Satele comunei”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]