Biserica de lemn din Jina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Jina

Capela-osuar de lemn din Jina
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramBuna Vestire
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateJina
comunăJina
Materialelemn
Istoric
Localizare
Monument istoric
Adresa297, în cimitirul sătesc
Clasificare
Cod LMISB-IV-m-B-12623
Pisania care datează pictura - 12 iulie 1827

Biserica de lemn din Jina nu este o biserică propriu zisă, fiind mai degrabă o mică capelă. Se află în localitatea Jina, în curtea bisericii cu hramul "Buna Vestire"[1]. De dimensiuni mici, această capelă-osuar, ca și construcție nu are valențe deosebite dar pictura realizată în anul 1827 a determinat includerea acesteia pe noua listă a monumentelor istorice, înregistrată fiind sub codul SB-IV-m-B-12623[2].

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Edificiul, de mici dimensiuni - 4,5 m lungime și 2,3m[3] este o construcție simplă, cu plan dreptunghiular. Pereții sunt realizați din scânduri așezate vertical pe o structură de rezistență de lemn. Acoperișul, foarte simplu, este din lemn acoperit cu țiglă.

Intrarea în capelă se face în ax, fără a exista o ușă. În capătul opus se află o troiță. Interiorul, mult mai spectaculos decât exteriorul se remarcă prin bolta pictată. Deasupra intrării este reprezentată scena Punerii în mormânt a lui Isus Cristos iar în partea opusă se află reprezentată scena Învierea Domnului. Bolta este dominată de medalioane în care sunt reprezentați Domnezeu Tatăl, Isus Cristos și Maica Domnului. Pe margini sunt prezentate scene din Noul Testament.

Momentul construirii nu se cunoaște exact dar acesta poate fi aproximat. Pictura bolții interioare este datată de o inscripție aflată deasupra intrării, în partea stângă. Această inscripție menționează atât data realizării picturi precum și autorii ei: "1827 Iulie 12 Savu Zugrav Simion Zugra(v) din Laz". Trebuie precizat faptul că biserica lângă care se află așezată această mică capelă a fost pictată în anul 1802 de Vasile Munteanu din Laz[1].

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]