Biserica de lemn din Hărănglab

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Hărănglab, judeţul Mureş. Foto: aprox. anul 2000

Biserica de lemn Hărănglab, din comuna Mica, județul Mureș, ce avea hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" a fost construită în anul 1882 de către meșterul local Beghi Sandor[1]. La contruirea ei au fost folosite lemne din vechea biserică a satului. În urma construirii, după anul 2000 a unei noi biserici de lemn, vechea biserică a fost demolată. Nu se afla înscrisă pe listele monumentelor istorice.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită de dulgherul Beghi Sandor din Hărănglab, folosindu-se lemne din vechea biserică, amintită încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea[2]. Edificiul avea caracteristicile multor biserici din zonă: fără turn clopotniță amplasat peste biserică ci doar o clopotniță laterală iar lungimea bisericii, mult mai mare decât lățimea. În interior, biserica era boltită cu o boltă semicilindrică, din scândură vopsită. Pardoseala era din scânduri. Interiorul bisericii nu era decorat cu pictură, iconostasul fiind de lemn. A fost tencuită în anul 1967[1] de către credincioși sub povățuirea preotului Ioan Tudoran. Pereții bisericii formau un plan dreptunghiular, cu absidă poligonală, detașată. Intrarea în biserică era pe latura de sud, edificiul fiind acoperit cu țiglă. Clopotnița alăturată, avea două nivele, cu învelitori separate.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Istoricul parohiei Hărănglab
  2. ^ Cristache-Panait, Ioana (1987). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag. 171

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Alba Iulia: Editura Reîntregirea. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]