Biserica de lemn din Copăceni (Racovița)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Copăceni (Racoviţa), 2009
Pisania bisericii deasupra trecerii din pronaos în naos. Foto: 2009

Biserica de lemn din Copăceni (Racovița) se află în localitatea Copăceni, comuna Racovița, județul Vâlcea. Biserica a fost ridicată în anul bizantin 7313, adică anii 1804-1805 de la Nașterea lui Christos. Poartă hramul „Sfântul Nicolae” și „Sf. Filofteia”. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, LMI 2004: cod LMI VL-II-m-B-09729.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Conform legendei, biserica a fost adusă din Ardeal, mai întâi în Mălaia și apoi pe locul actual.[1] Sculptura trădează asemănări cu alte biserici din nordul Olteniei, de la începutul secolului 19, ceea ce o leagă de tradiția constructivă de la sud de munți. Nu este exclusă totuși o mutare din Mălaia sau altă localitate olteană, dat fiind firescul acestei practici la bisericile de lemn, existând și câteva exemple de acest fel în regiune. O demontare, transportare și reclădire pe un loc nou lasă semne de mutare pe bârnele construcției, care pot fi identificate la o renovare. Prezența sau absența acestora sub tencuiala exterioară pot confirma sau infirma tradiția păstrată în jurul bisericii.

Anul ridicării bisericii a fost transmis într-o „însemnare” peste intrarea în naosul bisericii. Textul însemnării, scris în slova veacului 19, într-o grafie de tranziție chirilică-latinească, reține următoarele: „Aciastă sfântă biserică sau făcut de mine protopop[u]l Ioan, Ilinca ere[i]ța, și Andrei Brăileanu, Ili[n]ca la leat 7313 și li anul 1865 sa zugrăvit cu toate cheltuielile d-lor Mihalache Boncescu din R. Vâlcea, Mitu Stelea, Ana Matei, S. Canfira, Andrei V. Floarea, Pavel Bă..., Petre, Pătru, Mariea, Stancu, Năstase, Dumitra, preotu Matei, Ioana ereița, Ghe[orghe] Bradeianul, Nită Brădencul, Floarea, Gheorghie, Stanca, Ion, Matei, Maria, 1865.” Anul construcției este redat în era bizantină 7313, adică anii 1804-1805 ai erei noastre. Zugrăvitul este datat din 1865.

Imagini exterioare[modificare | modificare sursă]

Imagini interioare[modificare | modificare sursă]


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Barcan 2002.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Barcan, Luiza și Nancu, Alexandru (). Biserica de lemn din Copăceni. București: Fundația Har și Muzeul Județean Vâlcea. 
Studii regionale
  • Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris. 
  • Pănoiu, Andrei (). Din arhitectura lemnului. București: Editura Tehnică. CZ 721:694/5(498). 
  • Crețeanu, Radu (). „Bisericile de lemn din județul Vâlcea”. Mitropolia Olteniei (1-3): 104–114. 
  • Barcan, Luiza (). „Ctitorii ecleziale de lemn din Vâlcea veacului al XIX-lea, studii de caz: biserica de lemn din Ciungetu, biserica de lemn din Brezoi, biserica de lemn din Copăceni-Racovița”. Ianus (5-6): ediție digitală. 
  • Barcan, Luiza (). „Spiritul narativ-moralizator în iconografia bisericilor din nordul Olteniei (secolele XVIII-XIX)”. Ianus (7-8): ediție digitală. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Copăceni (Racovița)

Vezi și[modificare | modificare sursă]