Biserica Unitariană Maghiară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Biserica Unitariană Maghiară[1] (din latină "unus", unul singur) a apărut în contextul reformei protestante ca o critică la dogma trinitară (credința în Sfânta Treime). De aceea adepții acestei religii sunt cunoscuți și ca antitrinitarieni.

Generalități[modificare | modificare sursă]

Deviza Bisericii Unitariene este: Un singur Dumnezeu - Egy az Isten - Unus est DeusGod is One.

În prezent unitarienii sunt răspândiți în special în Ungaria, România, Scoția, Țările de Jos și Statele Unite ale Americii.

La mijlocul secolului al XVI-lea, sub influența medicului italian Giorgio Biandrata și sub conducerea lui Francisc David, a avut loc în Transilvania o puternică mișcare unitariană, care a dus în final la acceptarea Bisericii Unitariene din Transilvania, pentru prima dată în lume, ca religie recunoscută oficial. Biserica unitariană, ca variantă radicală a protestantismului, s-a născut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI-lea, ca urmare firească a mișcării reformatoare a bisericii în Europa. Înființarea și organizarea Bisericii Unitariene este legată de numele reformatorului clujean Francisc David (1520?–1579), care a propovăduit antitrinitarismul. Înființarea bisericii datează din anul 1568, anul proclamării Edictului libertății conștiinței și a religiei la dieta de la Turda (6–13 ianuarie 1568)[2]. Pentru întâia oară în lume s-a proclamat aici, în Transilvania o lege a libertății și a toleranței în religie, potrivit căreia oricine are dreptul de a urma credința corespunzătoare convingerii sale. Mulțumită acestei decizii, Transilvania a devenit tărâmul libertății confesiunilor, oferind adăpost acelor refugiați, care erau acuzați de erezie în statele mai puțin tolerante. De atunci propagarea și exercitarea toleranței joacă un rol semnificativ în viața unitarienilor. Acest lucru, din punct de vedere al istoriei bisericii, înseamnă că trecutul nu ne este pătat de violență, sânge sau opresiunea altor confesii.[3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Magyar Unitárius Egyház
  2. ^ Decizia Dietei de la Turda din 6-13 ianuarie 1568 privind religiile: „Măria-Sa, Domnul Nostru, precum a hotărât în adunările precedente împreună cu țara și obștea în privința religiei, așa și în adunarea de față reafirmă cum ca predicatorii să propovăduiască evanghelia pretutindeni, fiecare după credința lui, și obștea dacă-l vrea, bine, dacă nu, nimeni să nu-l oblige, căci ar tulbura liniștea sufletului său, dar să țină predicator a cărui învățătură îi place. Și pentru aceasta nimeni dintre superintendenți, nici alții, să nu încerce a-i vătăma pe predicatori, nimeni să nu fie ocărât pentru religie de nimeni, așa cum am hotărât în constituțiile precedente. Nu i se permite nimănui, ca pentru învățătură să amenințe pe cineva cu privarea de libertate sau funcție, căci credința e darul lui Dumnezeu, ce vine în urma auzirii, iar auzirea prin cuvântul lui Dumnezeu.”
  3. ^ http://www.unitarius.org/data/eue/news.aspx?pageid=12

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]