Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia
Peter&Paul church krakow.jpg

Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia, vedere din Piața Sf. Maria Magdalena

Informații generale
Confesiune: romano-catolică
Hram: Petru și Pavel
Ctitor: Sigismund al III-lea Vasa
Tip: Bazilică
Anul sfințirii: 8 iulie 1635
Website: web a bisericii
Localizare
Țara: Polonia
Localizare: Cracovia
Date despre construcție
Stil arhitectonic: stil baroc
Arhitect: Giovanni de Rossis,
Józef Britius,
Giovanni Trevano

Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia (în poloneză Kościół ŚŚ Piotra i Pawła w Krakowie) este o biserică romano-catolică, edificiu reprezentativ pentru barocul din Polonia. Biserica, situată în Cracovia, str. Grodzka nr. 54, a deservit inițial ordinul iezuit. Construcția prezintă similitudini cu Il Gesù, principala biserică a iezuiților din Roma. Între 1809-1815, în timpul ocupației rusești, a fost atribuită Bisericii Ortodoxe Ruse.

Biserica a fost construită între anii 1597-1619 de către Giovanni Maria Bernardoni, care a perfecționat proiectul original al lui Józef Britius. Este cea mai mare dintre bisericile istorice din Cracovia în privința numărului de locuri. Din anul 1842 servește ca biserică parohială catolică.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica Sfinților Petru și Pavel este prima structură în Cracovia proiectată în întregime în stil baroc și, probabil, prima clădire în stil baroc în zilele noastre în Polonia. Construcția bisericii a fost finanțată de către regele Sigismund al III-lea Vasa pentru ordinul iezuit. Planul bisericii ca o bazilică cruciformă a fost elaborat de către arhitectul italian Giovanni de Rossi. Proiectul său a fost realizat de către Józef Britius în 1597 și apoi modificat de Giovanni Maria Bernardoni. Forma finală a fațadei din zilele noastre, domul și interiorul baroc îi aparține lui Giovanni Battista Trevano, care le-a construit în anii 1605-1619. Biserica a fost sfințită solemn pe 8 iulie 1635.

În anii 1809-1815, în timpul împărțirii Poloniei, lăcașul de cult a servit ca biserică ortodoxă. Din 1842 până în prezent ea aparține parohiei romano-catolice Toți Sfinții.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Interior
Corul şi orga
Faţada pe timp de iarnă
Pendulul lui Foucault în interiorul bisericii

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Parish history”. Internet service of the Catholic Congregation of All Saints in Krakow. http://www.apostolowie.pl/index.php?op=2&go=5. Accesat la 23 aprilie 2011.   pl