Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Chișinău

47°02′11″N 28°50′49″E (Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Chișinău) / 47.03636°N 28.84704°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena
Informații generale
ConfesiuneOrtodox
HramSfinții Împărați Constantin și Elena
Țara Republica Moldova Modificați la Wikidata
LocalitateChișinău, Republica Moldova
Adresastr. Circului, 6
Coordonate47°02′11″N 28°50′49″E ({{PAGENAME}}) / 47.03636°N 28.84704°E
CtitorConstantin Râșcanu
Istoric
Data finalizării1777
Localizare

Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena este un lăcaș de cult din Chișinău. A fost pe timpuri biserica satului Visterniceni (actualmente în sectorul Rîșcani), construită în cimitirul localității.[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Biserica poartă hramul actual din 1834, după cererea lui Iorgu Râșcanu de a schimba hramul Învierea Domnului în cel actual de Sfinții Împărați Constantin și Elena, schimbare efectuată în memoria ctitorului și tatălui său, Constantin Râșcanu, mare spătar și staroste de negustori din Iași, care în 1777 construise pe acest loc biserica anterioară.

Schimbarea hramului este un indice al rezidirii bisericii. Așa cum este biserica actuală, ea este compusă dintr-un naos circular, cu absida altarului semicirculară, amplă, și un pronaos pătrat, deasupra căruia a fost înălțată camera clopotelor cu deschideri în arc, acoperită piramidal, în patru muchii. Aspectul exterior al bisericii este obișnuit pentru mediul rural din secolele XVII-XVIII, individualitatea sa constând în modalitatea lărgirii naosului, care privită din exterior lasă doar impresia unei biserici de tip triconc. În interior este evidentă prezența unei rotonde acoperite cu o singură calotă sferică, modificări structurale intervenite sub influența stilului neoclasic.

Decorația plastică exterioară a clădirii sunt din arsenalul neoclasicismului, rezumându-se la prezența unei cornișe cu muluri la ancadramentele dreptunghiulare ale ferestrelor și ușilor. Intrarea în biserică are loc dinspre sud, printr-un pridvor de proveniență târzie. Acoperișul actual datează din anii '90, cu turlele încununate de cupole sub forma bulbului de ceapă, realizate sub influența arhitecturii ecleziastice ruse.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Circului, 6: Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena”. monument.sit.md. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]