Biserica Sfântul Ștefan din Veneția

45°25′59.44″N 12°19′48.68″E (Biserica Sfântul Ștefan din Veneția) / 45.4331778°N 12.3301889°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Chiesa di Santo Stefano
Biserica Sfântul Ștefan

Biserica din Campo Santo Stefan
Informații generale
Confesiuneromano-catolică
HramSfântul Ștefan
Jurisdicție religioasăPatriarhia Veneţiei[*]  Modificați la Wikidata
Tipbiserică
ȚaraItalia
LocalitateVeneția
città metropolitana d'Italia[*][[città metropolitana d'Italia (administrative divisions of Italy)|​]] città metropolitana di Venezia[*][[città metropolitana di Venezia (Italian metropolitan city)|​]]
Coordonate
Date despre construcție
Stil arhitectonicgotic
Istoric
Data începeriisecolul al XIV-lea  Modificați la Wikidata
Perioadă construcțiesecolul al XV-lea
Localizare
Map
Biserica Sfântul Ștefan din Veneția (Veneția)

Biserica Sfântul Ștefan (în italiană Chiesa di Santo Stefano) este o biserică mare de la capătul de nord al Campo Santo Stefano din Veneția. Ea a fost fondată în secolul al XIII-lea, reconstruită în secolul al XIV-lea și modificată din nou la inceputul secolului al XV-lea, când s-au adăugat ușa de intrare în stil gotic și acoperișul navei. Interiorul înalt este gotic și are trei abside.

Santo Stefano este biserică parohială a unei dintre parohiile din Vicariatul San Marco-Castello. Celelalte biserici ale parohiei sunt San Samuele, San Maurizio, San Vidal și Oratoriul San Angelo degli Zoppi.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea și biserica gotică a Sfântului Ștefan au fost fondate în 1294. Lăcașul de cult a fost reconstruit în secolul al XIV-lea și modificat în secolul al XV-lea în timpul construcției portalului și a acoperișul în formă de chilă. A fost construit de un ordin cerșetor: călugării augustinieni. Exteriorul este sobru, chiar auster, trăsături regăsite în mai multe sanctuare ale ordinelor de călugări cerșetori din acea perioadă.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Exterior[modificare | modificare sursă]

Fațada bisericii Sfântul Ștefan conține un portal mare în stil gotic construit între 1438 și 1442 și atribuit lui Bartolomeo Bon.

Campanila bisericii, mai veche decât restul clădirii, are un plan pătrat. În partea de sus, o încăpere cu trei arcade este surmontată de un tambur octogonal. Ca și multe alte clopotnițe din laguna Veneției, ea este puternic înclinată; acest înclinare nu prezintă un risc deosebit, dar este totuși monitorizată constant. Există, de asemenea, un mic zid clopotniță (campanile a vela) în stil gotic, vizibil din Campo Santo Stefano.

Multiplele conflicte cu localnicii i-au determinat pe călugări să realizeze o orientare particulară a clădirii, care are partea sa laterală și nu fațada în Campo Santo Stefano. Din același motiv absida bisericii este construită pe un pod sub care trece Rio del Santissimo di Santo Stefano.

Interior[modificare | modificare sursă]

Plafonul bisericii are o structură în formă de chilă de navă, fiind susținut de grinzi sculptate și coloane din marmură de Verona.

Biserica Sfântul Ștefan conține numeroase opere de artă, printre care unele ale următorilor artiști:

Monumente funerare[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfântul Ștefan din Veneția