Biserica franciscană din Turda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biserica Franciscană din Turda)
Biserica Franciscană din Turda
Informații generale
ConfesiuneRomano-Catolică
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateTurda
AdresaStrada Avram Iancu nr.49
Istoric
Data finalizării1737
Localizare

Biserica Romano-Catolică Franciscană (în maghiară Ferences kolostor) din Turda, str. Avram Iancu nr.49, a fost construită între anii 1735-1737 de călugări observanți franciscani [1], în cadrul contrareformei catolice.

Generalități[modificare | modificare sursă]

Hramul bisericii: "Sf. Rege Ladislau" (în maghiară Szent László király)[2].

Lângă biserică se află o veche mănăstire romano-catolică (în prezent nefuncțională), construită între anii 1540-1550.

Istoric[modificare | modificare sursă]

După integrarea Principatului Transilvaniei în Imperiul Habsburgic prin Pacea de la Karlowitz (1699), politica imperială a Curții de la Viena a avut în vedere facilitarea întoarcerii ordinelor romano-catolice alungate din orașele transilvane care au trecut la Reforma Protestantă. Prin aceasta autoritățile imperiale au urmărit întărirea confesiunii catolice, care să asigure liantul între diferitele țări ale Casei de Habsburg.

Stabilirea călugărilor franciscani la Turda a fost sprijinită de credincioșii romano-catolici din cartierul Turda Nouă. În 1735 aceștia cumpără de la soții József Gergelyffy și Zsuzsanna Kovács moșia Gyárfás de pe Calea Clujului, pe care construiesc biserica Sf. Ladislau. În urma acestui demers franciscanii s-au stabilit în această parte a orașului. În 1951 călugării au fost deportați în lagăre de muncă silnică din România. Ultimul membru al conventului franciscan din Turda, părintele Izidor, a avut grijă de clădire până la moartea sa survenită în 1994.

În fața bisericii se află un crucifix din anul 1895. Pe soclul crucifixului este inscripționat "Facta est 1895" („Făcut în anul 1895”).

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Călugări observanți = călugări care respectă strict regulile ordinului.
  2. ^ Rege maghiar decedat la 25 iulie 1095 la Zvolen în Slovacia. A fost reînhumat la Oradea aprox. între anii 1130-1134.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]