Biserica Caprei din Sopron

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Caprei

Biserica Caprei din Sopron
Informații generale
Confesiuneromano-catolică
HramAdormirea Maicii Domnului
Jurisdicție religioasăDieceza de Győr  Modificați la Wikidata
ȚaraUngaria
LocalitateSopron
districtDistrictul Sopron
Date despre construcție
Stil arhitectonicgotic
CtitorGeisel Henrik
Înălțime maximă48 de metri
Istoric
Perioadă construcție1280
Localizare

Biserica Caprei (în limba maghiară Kecske-templom) este o biserică romano-catolică din orașul Sopron, Ungaria. Edificiul este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură gotică din Ungaria.

Istorie și arhitectură[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită în anul 1280 de călugări franciscani, primind hramul Adormirii Maicii Domnului. Conform legendei, numele de biserica caprei vine de la o întâmplare petrecută înainte de construirea bisericii. Pe locul actualei clădiri, un hoț ar fi îngropat o comoară ce ar fi fost descoperită de o capră ce păștea. Conform altor surse, vine de la faptul că familia nobiliară Geisel, ce a donat bani pentru construirea locașului, avea drept simbol heraldic o capră. Ambele versiuni sunt considerate a fi adevărate.

Construită în stil gotic, biserica a fost renovată și extinsă între anii 1379-1409. De-a lungul timpului, aici au avut loc mai multe evenimente importante: șase adunări naționale (între 1553-1681), încoronarea regelui Frederic al III-lea (1625) și încoronarea reginei Eleonore-Magdalena de Neuburg (1681). Legenda spune că Ioan de Capistrano a ținut o predică în amvonul bisericii.

În anul 1787 împăratul Iosif al II-lea a desființat Ordinul Franciscan, ocazie cu care biserica a intrat sub administrația Ordinului Benedictin. În anii următori au avut loc lucrări de restaurare în stil baroc. Ultima restaurare a avut loc în anul 2007.

Imagini[modificare | modificare sursă]