Biblioteca Națională a României

44°26′0.31″N 26°6′1.98″E (Biblioteca Națională a României) / 44.4334194°N 26.1005500°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biblioteca Naţională, Bucureşti)
Biblioteca Națională a României
Identificator ISILRO-RmBuBN  Modificați la Wikidata
Țara România
TipBibliotecă de drept public cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale
Înființare1859[1]
AdresăB-dul Unirii nr. 22, sector 3, București
Colecție
Mărime12,5 milioane[2]
Depozit legalAgenție Națională pentru Depozit legal
Alte informații
Director(interimar) prof. univ. Adrian Mihai Cioroianu
Contact
bibnat.ro
Fostul sediu al Bibliotecii până în 2012
Sediul nou al bibliotecii, în starea în care se afla în 2007, înainte de reluarea lucrărilor de amenajare în 2009

Biblioteca Națională a României (BNaR, în trecut Biblioteca Centrală de Stat) este cea mai mare bibliotecă din România, aflată în București. De-a lungul timpului, biblioteca a purtat diferite denumiri, în funcție de regimul politic și de puterile care s-au succedat pe parcursul celor peste 100 de ani de existență. Fondul bibliotecii este de aproximativ 13.000.000[3] de unități bibliografice cu caracter enciclopedic. Ele sunt organizate în Fonduri curente (publicații românești și străine - cărți, ziare și reviste) și fondurile colecțiilor speciale (bibliofilie, manuscrise, arhiva istorică, periodice românești vechi, stampe, fotografii, cartografie, audio-vizual).[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Conform istoricilor și cercetătorilor[4], Biblioteca Națională a României își are originea în Biblioteca Colegiului Sfântul Sava din București, una din cele mai vechi și reprezentative biblioteci din România. Biblioteca Colegiului Sf. Sava a fost dată în folosință în anul 1838, în acea perioadă fondul bibliotecii fiind de circa 1000 de volume. După Unirea din 1859, în același an, biblioteca primește statutul de bibliotecă națională. Biblioteca colegiului este denumită Biblioteca Națională și ulterior Biblioteca Centrală.

În anul 1864 prin legea Reglementărilor publice este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire și statut păstrate până în anul 1901.[5] După acest an, până în 1955, biblioteca a fost desființată, colecțiile sale fiind transferate la Biblioteca Academiei Române, aceasta primind statutul de bibliotecă națională.

În anul 1955 a fost înființată[6] Biblioteca Centrală de Stat ca principală bibliotecă publică a țării având atribuțiile specifice unei biblioteci naționale, conform standardelor UNESCO[7]. Biblioteca Centrală de Stat a preluat parte din fondurile vechii Biblioteci Centrale a Statului.

În 1962 Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia devine filială a Bibliotecii Centrale de Stat.[8]

După evenimentele din decembrie 1989, mai exact în ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat primește numele de Biblioteca Națională a României, denumire păstrată până astăzi.

În anul 1990, Biblioteca Omnia din Craiova devine a doua filială a Bibliotecii Naționale a României.[9]

Vechiul sediu[modificare | modificare sursă]

Primul sediu al Bibliotecii Centrale de Stat a fost clădirea Palatului Bursei, din centrul vechi al Bucureștiului, în apropiere de Piața Universității.

Totodată, Biblioteca Națională a României deține și alte sedii, precum Așezămintele Ionel I. C. Brătianu - aflate pe Str. Biserica Amzei 5-7 sector 1, București - monument istoric, unde este adăpostită o vastă bibliotecă.[10]

Noul sediu[modificare | modificare sursă]

Noul sediu al Bibliotecii Naționale[11], din Bulevardul Unirii nr. 22, din București, a fost proiectată, realizată dar nefinisată înainte de 1989[12] de către arhitectul Eliodor Popa.[13] Clădirea a avut o istorie agitată după Revoluție[14].

Pentru lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiții, astfel că părți din imobil s-au degradat și, în plus, locul a atras hoții de fier vechi și de materiale de construcție[14].

Biblioteca Națională în 2011, înainte de finalizare

În 2002, a izbucnit o mare controversă în jurul construcției, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului[14]. Acest plan a fost abandonat până la urmă[14].

În 2006 Ministerul Culturii a decis transformarea clădirii în centru cultural și Bibliotecă Națională.[15] Lucrările efective au început în primăvara anului 2009.[16]

În mai 2010, deputatul PDL Silviu Prigoană a înaintat o propunere legislativă ce prevedea mutarea Parlamentului României în această clădire, dar inițiativa sa nu a fost adoptată.[16]

În prezent clădirea a fost finalizată de compania Aedificia Carpați, care a câștigat licitația de finalizare a clădirii, pentru suma de 69 milioane lei fără TVA[14], costul final al investiției ridicându-se la 106 milioane de euro.[17]

La 22 aprilie 2012, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a sfințit noul sediu al Bibliotecii Naționale a României[18], care a fost deschisă publicului din 23 aprilie 2012[19].

Biblioteca dispune 14 săli de lectură și de peste 12 milioane de cărți. În clădire funcționează și Centrul Național de Patologia și Restaurarea Documentelor.[17]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Scurt istoric”. bibnat.ro. Accesat în . 
  2. ^ „Bătaia politicienilor pe cultură. Biblioteca Națională, inaugurată de două ori VIDEO”. realitatea.net. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b http://www.bibnat.ro/colectii.php
  4. ^ Biblioteca Nationala a Romaniei, www.bibnat.ro 
  5. ^ Reflecții din sala de lectură a Bibliotecii Naționale Arhivat în , la Wayback Machine., 25 iunie 2012, Lucian Pricop, Jurnalul Național, accesat la 30 iunie 2012
  6. ^ Prin Hotărârea Consiliului de Miniștri numărul 1193 din 25.06.1955
  7. ^ „Scurt istoric”. Accesat în . 
  8. ^ „Filiala Biblioteca Batthyaneum - Scut istoric”. Accesat în . 
  9. ^ „Filiala Biblioteca Omnia”. Accesat în . 
  10. ^ Bucureștiul uitat. Biblioteca Ionel I.C. Brătianu stă să cadă, Daniela Ivan, Jurnalul Național, 7 Iun 2011
  11. ^ ro Wall-Street.ro "Reportaj de la deschiderea Bibliotecii Nationale. Intre “e superba” si “nu e foarte faina”"
  12. ^ Ciprian Plăiașu. „Biblioteca Națională, de la deținuții din Palatul Justiției la un sediu de cinci stele”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (). PrivEȘTI București. 
  14. ^ a b c d e Sediul Bibliotecii Nationale, scos din domeniul public al statului, 3 septembrie 2010, wall-stret.ro, accesat la 5 septembrie 2010
  15. ^ „Proaspăt renăscută din cenușa comunismului, Biblioteca Națională a României și-a deschis porțile pentru public”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ a b Biblioteca Națională își deschide luni porțile pentru public
  17. ^ a b Biblioteca Națională, la dispoziția publicului cititor. Mondonews. Accesat la 25 februarie 2020. Versiune arhivată din original la 25 aprilie 2012.
  18. ^ Patriarhul României a sfințit noul sediu al Bibliotecii Naționale
  19. ^ „Biblioteca Națională intră în casă nouă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biblioteca Națională a României