Beşiktaş JK

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Besiktas)

Beşiktaş JK
Informații generale
Nume completBeşiktaş Jimnastik Kulübü
PoreclăKara Kartallar (Vulturii negri)
Data fondării3 martie 1903; acum 121 ani, 1 lună și 12 zile (1903-03-03)
StadionBeşiktaş Stadyumu,
Istanbul, Turcia
(41.903[1] de locuri)
CampionatSüper Lig  Modificați la Wikidata
PreședinteTurcia Ahmet Nur Çebi
AntrenorFernando Santos  Modificați la Wikidata
Echipament
Acasă
Deplasare
Alternativ

Beşiktaş Istanbul este o echipă de fotbal din Turcia. Echipa a fost înființată în anul 1903.

Este una dintre Cei Trei Granzi din Turcia și una dintre cele mai de succes echipe din țară, nefiind retrogradată niciodată într-o divizie inferioară. A fost primul club sportiv înregistrat din țară și unul dintre puținele care și-a dobândit dreptul de a purta steagul Turciei pe steag.

A câștigat 21 de titluri de campioană, 16 de când campionatul Turciei se numește Super Lig Turciei. Beșiktaș este, de asemenea, singura echipă care a câștigat neînvinsă Süper Lig, în campania 1991–92. Echipa a câștigat ultima dată titlul Süper Lig și Cupa Turciei în sezonul 2020-21.

Joacă meciurile de acasă pe Stadionul Beșiktaș, un stadion cu o capacitate de 42.590 de locuri, situat lângă Palatul Dolmabahçe. Stadionul a fost considerat unul dintre cele mai bune din lume pentru locație, design, confort, tehnologie, atmosferă și transport.[2][3]

În cupele europene, Beșiktaș a ajuns în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni 1986–87 și a avut cea mai bună performanță a unei echipe din Turcia în faza grupelor Ligii Campionilor, câștigând 14 puncte și progresând fără înfrângere în optimi în sezonul 2017–18. Beșiktaș a ajuns, de asemenea, în sferturile de finală ale UEFA Europa League de două ori, în sezoanele 2002–03 și 2016–17. Pe baza coeficientului său UEFA, Beșiktaș este în prezent cea mai bine clasată echipă turcă și este pe locul doi din toate timpurile după rivala Galatasaray.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Turkish Football Federation (TFF) Information Pages (2008-2009 Season)”. Accesat în . 
  2. ^ „Stadium of the Year 2016 – StadiumDB.com”. stadiumdb.com. Accesat în . 
  3. ^ „Liverpool FC & Las Vegas project pipped by Besiktas Vodafone Park for stadium 'Project of the Year Award'. Turkish Football (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Beşiktaş JK la Wikimedia Commons