Bernardo de Kagoshima

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Statuia lui Francisco de Xavier (mijloc), cu discipolii săi Yajiro (stânga) și Bernardo (dreapta), în Parcul Xavier (Kagoshima, Japonia)

Bernardo de Kagoshima (鹿児島のベルナルド Kagoshima no berunarudo?, n. ?, d. februarie sau martie 1557) a fost un creștin japonez convertit, probabil primul japonez care a ajuns în Europa.[1][2]

Bernardo, al cărui nume japonez nu este cunoscut, a fost unul din cei doi discipoli ai lui Francisco de Xavier, și unul dintre primii convertiți japonezi creștini. A fost botezat în 1549.

Bernardo a plecat în 1551, împreună cu un alt japonez, Mathias, cu Xavier spre India, ei ajungând acolo în februarie 1552, Mathias decedând la Goa. Din India, Bernardo, având asupra sa o scrisoare de recomandare din partea lui Xavier, l-a însoțit pe Fratele Andreas Fernandes când acesta s-a întors în Portugalia în 1553. Scopul călătoriei a fost ca Bernardo să vadă „religia creștină în toată maiestatea ei.”[1]

Ajuns în Portugalia, Bernardo s-a alăturat Ordinului Iezuit,[2][3] și a studiat la Universitatea Coimbra.[3]

Doi ani mai târziu, Bernardo s-a dus în Italia, la Roma, trecând mai întâi prin Barcelona, de unde a călătorit cu vaporul până la Napoli.[1] La Roma, unde a stat zece luni, s-a întâlnit cu Ignațiu de Loyola și probabil că a asistat și la alegerea Papei Marcel al II-lea.[1] A părăsit Roma la 23 octombrie 1555 și s-a îmbarcat la Genova, de unde s-a întors în Portugalia.

A murit în Portugalia în 1557.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Asia in the making of Europe: volume I, the century of discovery Donald Frederick Lach p.672ff
  2. ^ a b Remembering Iñigo: Glimpses of the Life of Saint Ignatius of Loyola by A. Eaglestone p.20
  3. ^ a b Goa and Portugal: their cultural links Charles J. Borges, Helmut Feldmann p.103