Bermudo al III-lea de Leon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Bermundo al III-lea de Leon)
Bermudo al III-lea de Leon
Date personale
Născut1017
Decedat4 septembrie 1037
Tamarón
ÎnmormântatBazilica San Isidoro
Cauza decesuluimort în luptă[*][1] (bătălie) Modificați la Wikidata
PărințiAlfonso al V-lea de Leon
Elvira Mendes
Frați și suroriSancha Alfónsez de León[*][[Sancha Alfónsez de León (Queen of León)|​]]
Jimena Alfonso[*][[Jimena Alfonso (Leónese noble)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJimena Sánchez
CopiiAlfonso
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieom de stat
războinic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Astur-Leon
Rege al Leonului
Domnie1028–1037
PredecesorAlfonso al V-lea de Leon
SuccesorFerdinand I al Leonului și Castiliei

Bermudo al III-lea (1017 - 4 septembrie 1037), a fost regele Leonului din 1028 până pe 4 septembrie 1037. A fost fiul lui Alfonso al V-lea de Leon și a primei sale soții, Elvira Mendes și a fost ultimul descendent al lui Petru de Cantabria care avea să domnească în Regatul Leonului.

În 1029, contele García Sánchez de Castilia a fost pe cale să se căsătorească cu Sancha de León , sora mai mare a lui Bermudo, un aranjament aparent sancționat de regele Navarrei, atunci când contele a fost ucis în Leon. Sancho al III-lea de Navara a pretins regiunea Castiliei în numele soției sale și și-a instalat fiul acolo, pe Ferdinand, noul Conte al Castiliei. Regele navarez a profitat de granița dintre râul Cea și Pisuerga, mai sus de capitala Leonului, pentru a crea un subiect de dipută între Leon și Castilia. După ce a forțat căsătoria între Fernando și Sancha în 1032, aceste terenuri au trecut în Castilia, ca parte a zestrei fetei. În 1034, el a smuls orașul Leon de la Bermundo, care se retrăsese în Galicia. Până la moartea lui Sancho în 1035, partea de nord de Duero a fost dominată de regatul Navarei.

După moartea lui Sanho, Bermundo al III-lea a încercat să ia înapoi Leonul și curând a început o campanie pentru recuperarea Castiliei și a teritoriului cumnatului său, între râul Cea și Pisuerga. Însă Ferdinand l-a învins și ucis pe Bermundo în Bătălia de la Tamaron pe 04 septembrie 1037.

Din moment ce Bermundo a murit fără moștenitori, împărăția Leonului a recunoscut-o pe Sancha și pe soțul ei ca și conducători, iar Ferdinand a fost uns rege în orașul regal, la 22 iunie 1038.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Historia crítica de Vizcaya y de sus fueros. (Spanish)
  • Bernard F. Reilly, The Contest of Christian and Muslim Spain, 1031-1157, (Blackwell, 1995), 27.


  1. ^ Diccionario biográfico español, accesat în