Berengaria de Navara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Berengaria de Navara
Date personale
Născutăc. 1165–1170
Tudela, Navarra, Spania Modificați la Wikidata
Decedată23 decembrie 1230(1230-12-23) (59–65 de ani)
Le Mans, Franța Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăPays de la Loire
abbaye de l'Épau[*][[abbaye de l'Épau (abbey located in Sarthe, in France)|​]][1] Modificați la Wikidata
PărințiSancho al VI-lea de Navara
Sancha de Castilia
Frați și suroriSancho al VII-lea al Navarei
Blanche of Navarre, Countess of Champagne[*][[Blanche of Navarre, Countess of Champagne (Spanish noblewoman (1177-1229))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuRichard I al Angliei
Apartenență nobiliară
Titluriduce
regină consoartă
Familie nobiliarăCasa de Jiménez (prin naștere)
Casa Plantagenet (prin căsătorie)
Regină consort a Angliei
Domnie12 mai 1191 – 6 aprilie 1199
Încoronare12 mai 1191

Berengaria de Navara (spaniolă Berenguela, franceză Bérengère; c. 1165–1170 – 23 decembrie 1230) a fost regină a Angliei, soția regelui Richard I al Angliei. A fost fiica cea mare a regelui Sancho al VI-lea de Navara și a reginei Sancha de Castilia.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Berengaria s-a căsătorit cu Richard I al Angliei la 12 mai 1191 și a fost încoronată în aceeași zi de arhiepiscopul de Bordeaux, de episcopul de Evreuxand și de episcopul de Bayonne. Ca în cazul multor soții ale regilor Angliei, se cunosc puține lucruri despre viața ei. Richard a fost logodit înainte cu Prințesa Alys, sora regelui Filip al II-lea al Franței. E posibil ca Alys să fi fost metresa tatălui lui Richard, regele Henric al II-lea, iar unii spun că a fost și mama unui copil nelegitim al lui Henric. Prin urmare, o căsătorie între Richard și Alys a fost imposibilă. Richard a rupt logodna cu Alys în 1190 în timp ce era la Messina.

În 1191, Richard se afla deja în cea de-a treia cruciadă când mama sa a adus-o pe Berengaria. Ele au ajuns la Messina în Sicilia în timpul Postului mare (când căsătoria nu putea avea loc) unde a ajuns și sora lui Richard, Joan, regina văduvă a Siciliei. În drum spre Țara Sfântă, nava care transporta pe Berengaria și pe Joan a eșuat în largul coastei Ciprului și au fost amenințate de conducătorul insulei, Isaac Comnenus. Richard a venit să le salveze, a cucerit insula, l-a răsturnat pe Comnen și s-a căsătorit cu Berengaria la Limassol.


  1. ^ Le Mans Le nom des rues raconte l'histoire[*][[Le Mans Le nom des rues raconte l'histoire |​]], p. 12  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)