Bebe Șerban

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bebe Șerban
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Petrăchioaia, România Modificați la Wikidata
Decedat1990 (50 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieacordeonist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicallăutărească
Instrument(e)acordeon
Case de discuriElectrecord

Bebe Șerban (n. , Petrăchioaia, Ilfov, România – d. 1990, București, România) a fost un lăutar și acordeonist virtuoz român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1939 în comuna Petrăchioaia, jud. Ilfov. Fiul violonistului Nita Șerban,(1907-1973) și a soției sale Emilia (n. Gavrilescu),(1911-1966). Din 1954 începe să cânte la nunți în comuna sa cu frații (Costică și Zotu, amândoi acordeoniști) și tatăl său (violonist).

În 1961, cu ocazia cununiei fratelui său Costică Șerban, îl cunoaște pe Iani Ciuciu și este invitat să se alăture tarafului din care făcea parte acesta, taraf format din: Iani Ciuciu (țambal), Grigore Ciuciu (contrabas), Constantin Eftimiu (vioară și voce) și Costel Vasilescu (trompetă).

Acesta este al doilea cel mai important taraf bucureștean din perioada anilor `60, dominând zona Iancului și Dudești, restul Bucureștiului fiind dominat de principalul rival, taraful lui Ion Nămol, transformat deja într-o bandă veritabilă, cu o formula de 7 muzicieni: Gheorghiță Trandafir (acordeon), Mitică Ciuciu (țambal), Panait "Harmonistu`" David (armonică cu 40 de bași), Titi Coadă (contrabas), Costache "Hopa-Mitica" Florea (trompetă), Ion Nămol (vioară și voce) și Florică Calu` (vioară).

Din 1965, Bebe Șerban începe să devină cunoscut drept unul dintre cei mai buni acordeoniști ai generației `50-`60.

În perioada 1973-1976 înregistrează două discuri la Electrecord și face numeroase înregistrări cu Romica Puceanu, alături de care va cânta până la sfârșitul vieții.

Moare în anul 1990.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Brînzea, Dan: Comori ale muzicii lăutărești. Bebe Șerban - acordeon. Costache Florea - trompetă (bookletul CD-ului), Electrecord, 2008, București, EDC 878
  • Vasilescu, Costel: Anii de glorie ai muzicii lăutărești, Editura Eikon, București, 2015 ISBN 978-606-711-395-2

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]