Bazilica San Zanipolo din Veneția

45°26′21″N 12°20′33″E (Bazilica San Zanipolo din Veneția) / 45.439217°N 12.342397°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bazilica San Zanipolo din Veneția
Informații generale
ConfesiuneBiserica Catolică  Modificați la Wikidata
Jurisdicție religioasăPatriarhia Veneţiei[*]  Modificați la Wikidata
Țara Italia Modificați la Wikidata
LocalitateCastello[*][[Castello (quarter of Venice)|​]], Veneția Modificați la Wikidata
città metropolitana d'Italia[*][[città metropolitana d'Italia (administrative divisions of Italy)|​]] città metropolitana di Venezia[*][[città metropolitana di Venezia (Italian metropolitan city)|​]]
Coordonate45°26′21″N 12°20′33″E ({{PAGENAME}}) / 45.439217°N 12.342397°E
Date despre construcție
Stil arhitectonicarhitectură gotică
Brick Gothic[*][[Brick Gothic (architectural style of Northern Europe)|​]]  Modificați la Wikidata
Istoric
Data începeriisecolul al XV-lea  Modificați la Wikidata
Data demolării  Modificați la Wikidata
Localizare
Prezență online
site web oficial
Bazilica San Zanipolo
Interiorul bisericii.
Capela Rozariului.

Bazilica Sfinții Ioan și Paul (în italiană Basilica dei Santi Giovanni e Paolo), cunoscută în dialectul venețian ca San Zanipolo, este o biserică romano-catolică din Veneția (nordul Italiei). Una dintre cele mai mari biserici din oraș, ea are statutul de bazilică minoră. Începând din secolul al XV-lea aici s-au celebrat slujbele religioase funerare ale tuturor dogilor din Veneția, iar douăzeci și cinci de dogi sunt îngropați în biserică.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Imens edificiu din cărămidă construit în stil gotic italian, San Zanipolo este principala biserică dominicană din Veneția și, ca atare, a fost construită pentru a predica unei congregații mari. Ea este dedicată lui Ioan și Pavel, nu apostolii biblici cu aceleași nume, ci doi martiri obscuri ale bisericii creștine timpurii din Roma, ale căror nume au fost înregistrate în secolul al III-lea, dar a căror legendă provine de la o dată ulterioară.

În 1246, dogele Jacopo Tiepolo a donat niște terenuri mlăștinoase călugărilor dominicani după ce a visat un stol de porumbei albi zburând deasupra lor. Prima biserică a fost demolată în 1333, când s-a început construcția bisericii actuale. Aceasta a fost finalizată abia în 1430.

Interiorul vast conține multe monumente funerare și picturi, precum și Madonna della Pace, o statuie bizantină miraculoasă situată în propria sa capelă din absida sudică, precum și un picior al Sf. Ecaterina de Siena, principala relicvă a bisericii.

San Giovanni e Paolo este o biserică parohială a Vicariatului San Marco-Castello. Alte biserici ale parohiei sunt San Lazzaro dei Mendicanti, Ospedaletto și Beata Vergine Addolorata.

Statuia ecvestră a lui Bartolomeo Colleoni (1483), realizată în stil renascentist de Andrea del Verrocchio, este situată lângă biserică.

Clopotnița are 3 clopote în D major.

Artiști renumiți cu lucrări în biserică[modificare | modificare sursă]

Capella del Rosario (Capela Rozariului), construită în 1582 pentru a rememora victoria de la Lepanto (1571), conținea, printre altele, picturi de Tintoretto, Palma cel Tânăr, Tițian și Giovanni Bellini, dar ele au fost distruse într-un incendiu din 1867 atribuit unor incendiatori anticatolici.

Monumente funerare[modificare | modificare sursă]

Morminte medievale și renascentiste în pereţii bazilicii Santi Giovanni e Paolo din Veneția, inclusiv o statuie ecvestră în partea stângă.
Bazilica şi campo San Giovanni e Paolo.

Începând din secolul al XV-lea slujbele funerare ale tuturor dogilor din Veneția au avut loc în Bazilica San Giovanni e Paolo. Douăzeci și cinci de dogi sunt îngropați în biserică și anume:

Printre alte persoane îngropate în biserică se numără:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bazilica San Zanipolo din Veneția