Barré de Saint-Venant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adhémar Jean Claude Barré de Saint-Venant

Adhémar-Jean-Claude Barré de Saint-Venant (n. 23 august 1797 - d. ianuarie 1886) a fost un matematician francez. S-a remarcat prin studiile sale în domeniul numerelor complexe, teoriei curbelor, calculului vectorial și al mecanicii (în special legate de rezistența materialelor și de hidraulică).

În 1868 a devenit membru al Academiei Franceze de Științe.

Astfel, în domeniul curbelor, a introdus termenul de binormală și a dat formule simple pentru elementele sferei osculatoare, precum și pentru unghiul dintre razele cercului de curbură și sfera osculatoare. A demonstrat analitic că orice curbă cu raport constant între curbură și torsiune este o elice. Mai mult, a aplicat teoria elasticității la curbele în spațiu. A demonstrat că orice plan care trece printr-un punct P al unei curbe, intersectează suprafața tangentă desfășurabilă după o curbă având un vârf în P.

În domeniul rezistenței materialelor, a stabilit principiul fundamental care îi poartă numele.

În domeniul hidraulicii, Barré de Saint-Venant a stabilit în 1870 ecuațiile curgerii nepermanente în albii deschise (ecuații care abia după o sută de ani au putut fi complet rezolvate, folosind metodele analizei numerice și calculatoarele electronice).