Delfinul alb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Balena-albă)
Pagina „Beluga” trimite aici. Pentru avionul de transport vedeți Airbus Beluga.
Beluga[1]
Mărime față de un om obișnuit
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[2]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Cetacea
Familie: Monodontidae
Gen: Delphinapterus
Specie: D. leucas
Nume binomial
Delphinapterus leucas
(Pallas, 1776)
Răspândire

Delfinul alb sau beluga (Delphinapterus leucas) este o specie de delfin răspândită în Oceanul Arctic și mările adicente. Era vânată pentru grăsime, piele și carne.[3]

Răspândirea[modificare | modificare sursă]

Delfinul alb trăiește în apele arctice și sub-arctice, de-a lungul coastelor din Canada, Alaska, Groenlanda, Norvegia și Rusia. Aproximativ 500 de exemplare se găsesc în apele fluviului Saint Lawrence.

Habitat[modificare | modificare sursă]

Habitatul delfinului alb include canale, golfuri și stratul superficial al mărilor arctice, care este încălzit de soare. În timpul verii pot fi găsite, de asemenea, la gurile de râu, unde se hrănesc, socializează și se reproduc. Aceste ape au, de obicei, 8o - 10oC.

Caracterizare[modificare | modificare sursă]

Delfinul alb cu pui

Numele de „delfinul alb” vine de la culoarea pe care o dobândește la vârsta de 4-5 ani, când beluga devine albă sau crem. Puii sunt albastru-închis sau gri la naștere. Are partea anterioară a capului rotunjită, iar gura este prevăzută cu dinți. Nu are înotătoare dorsală.[3]

Delfinul alb măsoară de la trei până la cinci metri lungime și are o greutate medie de 1,4 -1,5 tone. 50% din greutatea lor este grăsime, semnificativ mai mult decât la balenele non-arctice, al căror corp este doar 20% grăsime. Stratul este de 10 centimetri grosime. Masculii sunt puțin mai mari decât femelele. Acestea au o greutate medie de 1350 kilograme, iar masculii 1500 kilograme.

Se hrănește cu pește, cefalopode și crustacee. Trăiește în grupuri care numără 5-10 indivizi.[3]

Durata de viață a femelelor este de 32 de ani, iar a masculilor cam de 40 de ani.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Perioada de reproducere a delfinului alb este de la sfârșitul lui februarie până la începutul lui aprilie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wilson, D.E.; Reeder, D.M., ed. (). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (ed. 3rd). Johns Hopkins University Press. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  2. ^ Lowry, L (). Delphinapterus leucas. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 3.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. 
  3. ^ a b c ENCICLOPEDIA UNIVERSALĂ BRITANNICA, coord. Ilieș Câmpeanu, Cornelia Marinescu, București, Editura Litera, 2010, vol.2 ISBN 978-973-675-761-7 p. 83-84

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Delfinul alb