...Baby One More Time

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Baby One More Time)

...Baby One More Time

Coperta utilizată pentru versiunile distribuite în America de Nord
Album de studio de Britney Spears
LansareStatele Unite ale Americii S.U.A.: 12 ianuarie 1999
(vedeți datele lansărilor)
FormatCD, casetă audio, vinil, descărcare digitală
Înregistrareaugust 1997iunie 1998[1]
Gen
Durată42:20
Casă de discuriJive Records
Studio
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
Producător
Cronologie – Britney Spears
...Baby One More Time
(1999)
Oops!... I Did It Again
(2000)
Alte informații
Copertă alternativă
Single-uri de pe ...Baby One More Time
  1. ...Baby One More Time
    Lansare: 23 octombrie 1998
  2. Sometimes
    Lansare: 30 aprilie 1999
  3. (You Drive Me) Crazy
    Lansare: 23 august 1999
  4. Born to Make You Happy
    Lansare: 6 decembrie 1999
  5. From the Bottom of My Broken Heart
    Lansare: 15 decembrie 1999

...Baby One More Time este albumul de debut al cântăreței americane Britney Spears, lansat la 12 ianuarie 1999 sub egida casei de discuri Jive Records. În luna iunie a anului 1997, Spears negocia alături de managerul Lou Pearlman pentru a se alătura grupului pop feminin Innosense. În această perioadă, mama artistei, Lynne Spears, i-a trimis o casetă audio prietenului de familie și avocatului de vedete Larry Rudolph, cerându-i o părere cu privire la modul în care cântă. Rudolph și-a manifestat interesul și s-a decis ulterior să o prezinte pe Spears la diferite companii de înregistrări. De cele mai multe ori, acesta le trimitea câte o casetă audio cu solista, cântând peste o piesă karaoke a lui Whitney Houston, precum și o variantă demonstrativă al unei melodii nefolosite a lui Toni Braxton. Casa de discuri Jive Records s-a dovedit interesată și au stabilit ca Spears să lucreze alături de producătorul Eric Foster White. După ce au ascultat materialul înregistrat, Jive i-a oferit cântăreței un contract pentru mai multe albume de studio.

Spears a călătorit în Suedia pentru a lucra alături de diferiți producători, precum Max Martin, Denniz Pop și Rami Yacoub. Martin i-a prezentat solistei și managementului acesteia o piesă intitulată „Hit Me Baby One More Time”, compusă inițial pentru formația R&B americană TLC; cu toate acestea, trupa a respins cântecul. Spears a afirmat mai târziu că s-a simțit încântată atunci când a auzit melodia pentru prima oară, și a știut că va deveni un succes. Până în iunie 1998, albumul a fost finalizat, iar în luna octombrie, a avut loc lansarea single-ului de debut, „...Baby One More Time”. Cântecul a obținut succes comercial pe plan global, ocupând locul unu în clasamentul fiecărei țări în care a apărut. A fost cel mai bine vândut disc single al anului 1999 în Regatul Unit, și este în prezent unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile, comercializându-se în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume.

După lansare, albumul a primit recenzii mixte din partea criticilor de specialitate, majoritatea considerându-l prostesc și prematur. Cu toate acestea, ...Baby One More Time a avut parte de un succes comercial considerabil, debutând în fruntea clasamentelor Billboard 200, Canadian Albums Chart, și ocupând, de asemenea, un loc în top cinci în ierarhiile din peste 10 țări. Materialul a fost premiat cu numeroase discuri de aur și de platină în întreaga lume. În Statele Unite, albumul a primit paisprezece discuri de platină (echivalentul unui disc de diamant) din partea Recording Industry Association of America (RIAA), denotând expedierea a peste 14 milioane de exemplare în națiune. Din această sumă, Nielsen SoundScan recunoaște 10,6 milioane de copii vândute.[3] ...Baby One More Time este cel mai de succes album a lui Britney Spears, înregistrând vânzări de peste 25 de milioane de exemplare pe plan global,[4] fiind în mod concomitent unul dintre cele mai bine vândute albume din istorie.

Pe lângă „...Baby One More Time”, alte patru cântece au fost lansate ca discuri single: „Sometimes”, „(You Drive Me) Crazy”, „Born to Make You Happy” și „From the Bottom of My Broken Heart”. Spears a promovat albumul prin numeroase interviuri și interpretări televizate. De asemenea, Spears a pornit în primul ei turneu de concerte, intitulat ...Baby One More Time Tour în anul 1999. Seria de concerte a fost mai apoi prelungită cu încă un turneu, intitulat Crazy 2k Tour. Albumul i-a oferit lui Spears două nominalizări Grammy la cea de-a 42-a ediție a galei de premii (2000): o nominalizare la categoria „Cel mai bun artist nou”, precum și o nominalizare la categoria „Cea mai bună interpretare pop feminină” pentru cântecul „...Baby One More Time”.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

„Am petrecut în jur de șase luni în studio, ascultând și înregistrând material, însă nu am auzit într-adevăr un hit până atunci. Când am început să lucrez cu Max Martin în Suedia, el mi-a prezentat o variantă demonstrativă pentru «Baby One More Time», și am știut de la început că va fi unul din acele cântece pe care ai vrea să le asculți din nou și din nou. M-am dus în studio și am făcut ce am știut cel mai bine, încercând să ofer puțin mai multă atitudine în comparație cu varianta nefinalizată. În 10 zile, nu am văzut deloc Suedia. Am fost într-adevăr foarte ocupați”

—Spears vorbind cu Chuck Taylor de la revista Billboard.[5]

În iunie 1997, Britney Spears purta discuții și negocieri cu managerul formației pop feminine Innosense, Lou Pearlman, pentru a se alătura grupului. Lynne Spears i-a cerut prietenului de familie Larry Rudolph o opinie, trimițându-i o casetă cu solista, cântând peste o piesă karaoke a lui Whitney Houston, alături de câteva fotografii. Rudolph s-a decis să o prezinte pe Spears către diferite case de discuri, însă acest lucru necesita material demonstrativ profesional. Managerul i-a trimis lui Spears un cântec nefolosit a lui Toni Braxton; aceasta l-a repetat timp de o săptămână, și și-a înregistrat vocea într-un studio profesional, împreună cu inginer de sunet. Spears a călătorit la New York alături de varianta demonstrativă, și s-a întâlnit cu directorii a patru case de discuri, întorcându-se apoi la Kentwood în aceeași zi. Trei dintre companii au respins-o, afirmând că publicul își dorește trupe pop precum Backstreet Boys și Spice Girls, și „nu va mai fi o altă Madonna, altă Debbie Gibson, sau altă Tiffany”. Două săptămâni mai târziu, directorul casei de discuri JIVE Records a revenit cu un apel către Rudolph.[6] Vicepreședintele senior A&R a lui Jeff Fenster a declarat despre audiția lui Spears că: „E foarte rar să auzi pe cineva de vârsta ei care poate oferi conținut emoțional și atracție comercială. [...] Pentru orice artist, motivația—«ochiul tigrului»—este extrem de importantă. Iar Britney a avut asta”.[7] Aceștia au stabilit ca Spears să lucreze alături de producătorul Eric Foster White pentru o lună, timp în care solista și-a format vocea către „inconfundabila Britney”.[8] Cântăreața a înregistrat 10 piese împreună cu White, inclusiv „Autumn Goodbye”, „E-Mail My Heart”, „From the Bottom of My Broken Heart”, „I'm So Curious”, „I Will Still Love You”, „Luv The Hurt Away”, „Soda Pop”, „Thinkin' About You” și „You Got It All”.[9] Spears a înregistrat, de asemenea, o versiune cover a single-ului din 1967 al duetului Sonny & Cher, „The Beat Goes On”.[9] White s-a ocupat de înregistrarea vocii și producția cântecului, în timp ce producția suplimentară a fost realizată de grupul englez de muzică electronică All Seeing I.[9]

După ce a ascultat materialul înregistrat, președintele Jive Records, Clive Calder, a comandat un album întreg.[8] Spears a călătorit către Studiourile Cherion din Stockholm, Suedia, unde jumătate din album a fost înregistrat în perioada martie-aprilie 1998, alături de numeroși producători, printre care și Max Martin, Denniz Pop sau Rami Yacoub.[7][10] Martin i-a prezentat lui Spears și managementului ei o piesă intitulată „Hit Me Baby One More Time”, compusă inițial pentru formația R&B americană TLC; cu toate acestea, piesa a fost respinsă de către trupă. Spears a afirmat mai târziu faptul că, atunci a ascultat melodia, a știut că aceasta va deveni un hit.[11] „Noi, cei de la Jive, am spus «La naiba...este un hit în adevăratul sens al cuvântului»”, a dezvăluit executivul A&R, Steven Lunt;[12] cu toate acestea, ceilalți directori s-au declarat îngrijorați cu privire la versul „Hit Me” (ro.: „Lovește-mă”), fiind de părere că acesta ar încuraja violența domestică. Titlul cântecului a fost mai apoi corectat în „...Baby One More Time”.[11] Cântăreața a spus că „nu m-am descurcat bine în prima zi în studio [înregistrând piesa], eram foarte emoționată. Așa că am ieșit în oraș în seara aceea și m-am distrat puțin. Ziua următoare am fost complet relaxată și am dat lovitura. Trebuie să fii relaxată atunci când cânți «... Baby One More Time»”.[13] Până în luna iunie a anului 1998, albumul a fost finalizat,[14] iar Spears a pornit într-un turneu promoțional, sponsorizat de L'Oreal.[15] Lansarea albumului ...Baby One More Time a avut loc la 12 ianuarie 1999.[16]

Structura muzicală și versurile[modificare | modificare sursă]

Inițial, Spears și-a dorit ca albumul de debut să fie inspirat de „muzica lui Sheryl Crow, dar mai tânără și mult mai adult contemporary”. Totuși, artista s-a declarat a fi în regulă cu alegerile producătorilor de la compania de înregistrări și nominalizările producătorilor, de vreme ce „Ar fi avut mai mult sens să mă orientez către muzica pop, pentru că pot să dansez—era mult mai potrivită pentru mine”.[7] Albumul începe cu primul single, „...Baby One More Time”, un cântec teen pop și dance-pop ce începe cu trei note de pian bas. Această introducere a fost comparată cu alte cântece, notabil „We Will Rock You” (1977), „Start Me Up” (1981), „These Words” (2004), precum și piesa tematică din filmul Fălci, deoarece linia melodică „își face cunoscută prezența în exact o secundă”.[17][18][13] Potrivit revistei Blender, „...Baby One More Time” este compus din „linii wah-wah de chitară și sunete de bas asemănătoare cu o mașină EKG”.[13] Claudia Mitchell și Jacqueline Reid-Walhs, autori ai cărții Girl Culture: Studying girl culture : a readers' guide (2008), au considerat că versurile „exprimă prin gesturi dorința [lui Spears] de a reveni la un fost iubit”.[19] Următorul cântec, „(You Drive Me) Crazy”, conține un beat dance moderat[20] și o linie melodică rhythm and blues, mixată cu sintetizatoare rapide.[21] Cea de-a treia melodie și al doilea single de pe album, „Sometimes”, este o baladă[22] ce începe cu versul „You tell me you're in love with me/That you can't take your pretty eyes away from me/It's not that I don't wanna stay/But every time you come too close I move away” (ro.: „Îmi spui că ești îndrăgostit de mine/Că nu-ți poți ține ochii frumoși departe de mine/Motivul nu este acela că nu vreau să mai rămân/Însă de fiecare dată când te apropii prea mult, mă îndepărtez”).[23] Stephen Thomas Erlewine de la AllMusic a observat faptul că piesa „are un refren captivant și o linie melodică înduioșătoare, cu un ritm ce aduce aminte de muzica euro-dance”.[24]

După „Sometimes”, cel de-al patrulea cântec al albumului ...Baby One More Time este „Soda Pop”, o piesă cu influențe din genurile muzicale bubblegum pop și dancehall.[24] Mikey Bassie a contribuit atât drept textier, cât și drept acompaniament vocal.[9] În melodia „Born to Make You Happy”, vocea lui Spears se întinde pe mai mult decât o singură octavă.[25] Versurile cântecului vorbesc despre o relație pe care o femeie încearcă cu disperare să o repare, neînțelegând foarte bine ce a mers greșit și ajungând la concluzia „I don't know how to live without your love/I was born to make you happy” (ro.: „Nu știu ce m-aș face fără dragostea ta/Am fost născută să te fac fericit)”.[26] Cea de-a șasea piesă de pe disc, precum și ultimul disc single lansat, este „From the Bottom of My Broken Heart”, o baladă teen-pop sentimentală cu un tempo lent.[27][28][29] „I Will Be There” este o melodie pop rock ce conține un acord de chitară similar cu cel din cântecul „Torn” (1997) al artistei Natalie Imbruglia. Kyle Anderson, redactor de la MTV, a observat faptul că piesa are „un refren vibrant și răsunător despre a-ți apăra bărbatul (sau cel mai bun prieten, sau animalul de companie)”. „E-Mail My Heart”, cel de-al unsprezecelea cântec, este o baladă de pian sensibilă în care Spears cântă „E-mail me back/ And say our love will stay alive” (ro.: „Răspunde-mi la e-mail/ Și spune-mi că iubirea noastră va rămâne în viață”).[26] Pentru album, cântăreața a înregistrat o versiune cover a single-ului „The Beat Goes On” din 1967 al duetului Sonny & Cher. Melodia conține influențe din muzica trip hop și bossa nova,[26][30] iar sunetul este unul asemănător cu piesele utilizate în filmele cu spioni.[26]

Lansare și promovare[modificare | modificare sursă]

Spears interpretând piesa „(You Drive Me) Crazy” în timpul spectacolului rezidențial din Las Vegas, Britney: Piece of Me, în luna februarie a anului 2016.

Albumul ...Baby One More Time a fost lansat în America de Nord și Filipine la 12 ianuarie 1999, în Japonia pe 24 februarie, iar lansarea din Europa și Oceania a avut loc la 8 martie. Materialul a fost relansat în Europa pe 30 iunie 2003, iar o versiune deluxe digitală a fost lansată de Crăciun, la 25 decembrie 2007, în Statele Unite. Pe 14 august 2017, s-a anunțat faptul că albumul va fi lansat pe discuri de vinil albe și roz, exclusiv prin serviciul Urban Outfitters la 3 noiembrie 2017; vinilurile au fost puse la dispoziție pentru precomandă în următoarea zi.

Campania de promovare pentru album a început în anul 1998, Spears pornind într-un mic turneu cu concerte organizate în mall-uri și zone de restaurante și fast-food din orașele mari din Statele Unite și Canada. Fiecare spectacol a avut o durată de aproximativ 30 de minute, iar artista a apărut pe scenă alături de doi dansatori. Turneul promoțional este deseori cunoscut sub denumirea L'Oreal Mall Tour, sponsorul principal al concertelor.[15] Ulterior, solista a apărut la numeroase emisiuni de talk-show și a realizat interpretări în întreaga lume. În decembrie 1998, Spears a apărut pentru prima oară la emisiunea în care se prezintă clasamentul celor mai cerute videoclipuri muzicale la MTV și Box.[31] Aceasta a apărut, de asemenea, la emisiunile Ricki Lake Show și Howie Mandel Show, și a fost totodată prezentatoare ediției din 1999 a premiilor American Music Awards, la scurt timp înainte de lansarea albumului.[31] Cântăreața a apărut la emisiunea Spring Break de pe canalul MTV, precum și în cel de-al 100-lea episod al emisiunii All That de pe canalul Nickelodeon.[32] Cu toate acestea, în urma unei răni suferite la genunchi, artista a trebuit să își reprogrameze aparițiile la câteva emisiuni de televiziune precum The Tonight Show with Jay Leno și Live with Regis and Kathie Lee.[32] După recuperare, Spears a pornit într-un alt turneu promoțional. Solista a apărut la cea de-a 12-a ediție a premiilor Nickelodeon Kids' Choice Awards la 1 mai, la emisiunea FANatic de pe canalul MTV pe 12 mai, la emisiunea Live with Regis and Kathie Lee pe 3 mai, precum și la emisiunea The Rosie O'Donnell Show pe 25 mai.[33]

În afara Statelor Unite, Spears a apărut la emisiunile de talk-show Wetten, dass..? și Top of the Pops din Germania, la 25 iunie 1999.[34] Cântăreața a călătorit către Regatul Unit pentru a apărea la programe de televiziune precum This Morning, CD:UK și National Lottery.[34] De asemenea, aceasta a apărut la un spectacol de varietăți muzicale intitulat Hey! Hey! Hey! Music Champ din Japonia, și a cântat la festivalul Bar din Italia.[34] Solista a jucat totodată într-un episod din serialul Sabrina, vrăjitoarea adolescentă de pe canalul ABC, interpretându-și propria persoană.[34] Potrivit publicației People, apariția artistei a fost în semn de mulțumire pentru actrița Melissa Joan Hart, aceasta făcând o apariție scurtă în videoclipul lui Spears pentru piesa „(You Drive Me) Crazy”.[34] Episodul a fost difuzat la 24 septembrie 1999.[34] În aceeași lună, solista a cântat la emisiunea The Rosie O'Donnell Show pe 27 septembrie, și a apărut la emisiunea Total Request Live de pe canalul MTV în următoarea zi.[35] Spears a susținut un mini-concert Disney alături de Joey McIntyre, intitulat „Britney Spears & Joey McIntyre in Concert”.[36] În luna noiembrie, cântăreața a interpretat primele două discuri single la gala premiilor MTV Europe Music Awards. Campania de promovare a albumului a continuat și la începutul anului 2000, Spears cântând la ediția din 2000 a premiilor American Music Awards,[37] și interpretând un potpuriu alcătuit din melodiile „From the Bottom of My Broken Heart” și „...Baby One More Time” la cea de-a 42-a ediție a premiilor Grammy.[37]

Discuri single[modificare | modificare sursă]

...Baby One More Time” a fost lansat drept discul single de debut a lui Spears la 23 octombrie 1998.[38] Cântecul a obținut, în general, recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate, majoritatea lăudând compoziția acestuia.[24][7] Piesa a obținut succes în întreaga lume, ocupând prima poziție în clasamentele tuturor țărilor europene în care a apărut.[39] „...Baby One More Time” a fost premiat cu discuri de aur și platină din întreaga lume, și este în prezent unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile, acumulând un total de peste 10 milioane de exemplare vândute pe plan global.[40] Videoclipul muzical al melodiei a fost regizat de Nigel Dick și o prezintă pe Spears drept o elevă într-un liceu catolic ce începe să-și imagineze cum cântă și dansează în jurul școlii, urmărindu-și în același timp iubitul de la distanță.[41] În anul 2010, videoclipul cântecului „...Baby One More Time” a fost votat drept al treilea cel mai influent videoclip din istoria muzicii pop.[42]

Sometimes” a fost lansat drept cel de-al doilea disc single extras de pe album la 30 aprilie 1999.[43] Cântecul a obținut succes comercial în întreaga lume, ocupând prima poziție a clasamentelor din Belgia (regiunea Flandra), Olanda și Noua Zeelandă,[44] și devenind totodată un șlagăr de top cinci în alte șase țări.[44] În Statele Unite, piesa a ratat o clasare în top 20, ajungând pe locul 21 în ierarhia Billboard Hot 100.[45] Videoclipul muzical al melodiei a fost regizat de Nigel Dick.[46] În timpul unor repetiții, la 11 februarie 1999, Spears s-a accidentat la genunchiul stâng și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală.[47] După o perioadă de recuperare petrecută în Kentwood, Louisiana,[47] videoclipul a fost filmat în zilele de 9 și 10 aprilie 1999, la Paradise Cove în Malibu, California.[48] Clipul a avut premiera pe 6 mai 1999, în timpul emisiunii Total Request Live de pe canalul MTV.[46]

În mai 1999, Max Martin și Spears au mers la Studiourile Battery din New York City, New York, pentru a reînregistra vocea artistei din piesa „(You Drive Me) Crazy[49] pentru o nouă versiune, intitulată „The Stop! Remix”, care urma să fie inclusă în coloana sonoră a filmului Mă scoți din minți! (1999).[50] „The Stop! Remix” a fost lansat drept cel de-al treilea extras pe single al albumului la 23 august 1999.[43] Varianta remix aduce în plus o strofă în care Spears strigă „Stop!”, apoi sunetul este întrerupt și urmat de o tranziție. De asemenea, această versiune exclude versul „Lovin' you means so much more, more than anything I ever loved before” (ro.: „Să te iubesc pe tine înseamnă mult mai mult, mai mult decât oricine am iubit până acum”). Videoclipul cântecului a fost regizat de Nigel Dick, iar actorii Melissa Joan Hart și Adrian Grenier fac apariții scurte.[51]

Piesa „Born to Make You Happy” a fost lansată doar în Europa la 6 decembrie 1999 drept cel de-al patrulea single,[52] și a primit recenzii mixte din partea criticilor de specialitate.[26][53] Melodia a fost un succes comercial, clasându-se în top cinci în 15 țări, notabil Danemarca, Elveția, Germania sau România.[52] Videoclipul muzical a fost regizat de Billie Woodruff și produs de Geneva Films,[54] iar Wade Robson a fost responsabil cu realizarea coregrafiei.[55]

From the Bottom of My Broken Heart” a fost lansat pe 15 decembrie 1999 drept ultimul disc single extras de pe album.[56] Melodia a primit recenzii mixte din partea criticilor muzicali, aceștia considerând că este un hit clasic în devenire și o alegere foarte potrivită drept single, însă opinând că este o piesă mult prea obișnuită și neremarcabilă, de vreme ce versurile acesteia vorbesc doar despre un sărut.[26][57] „From the Bottom of My Broken Heart” a obținut un succes comercial moderat, clasându-se pe locul 37 și 23 în Australia și, respectiv, Noua Zeelandă.[58] În Regatul Unit, single-ul a ocupat locul 174 în ierarhia UK Singles Chart datorită vânzărilor de import.[59] În Statele Unite, cântecul a ajuns pe locul 14 în clasamentul Billboard Hot 100, și a ocupat, de asemenea, locul 17 în topul Pop Songs.[60] La 28 martie 2000, „From the Bottom of My Broken Heart” a fost premiat cu discul de platină de către Recording Industry Association of America (RIAA), denotând cele peste un milion de exemplare fizice vândute.[61] Videoclipul piesei a fost regizat de Gregory Dark, iar lansarea a avut loc la 17 decembrie 1999.[62] Clipul a primit foarte multe critici datorită faptului că Dark a regizat anterior filme pornografice.[63][64]

Turnee[modificare | modificare sursă]

La 5 martie 1999, s-a raportat faptul că Spears își planifica primul ei turneu de concerte,[65] dezvăluind mai târziu că acesta va începe în luna iulie.[66] Pe 12 mai, Tommy Hilfiger a fost anunțat drept principalul sponsor al turneului. În perioada anunțului, Spears a apărut în reclama pentru campania „AllStars” a companiei deținute de Hilfiger.[67] La 17 decembrie, în timpul premierei videoclipului „From the Bottom of My Broken Heart” la emisiunea TRL, Spears a intervenit cu un apel telefonic, anunțând datele unui turneu de concerte în Statele Unite, în martie 2000. Intitulat Crazy 2k Tour, seria de concerte a fost deseori descrisă drept un preludiu al următorului ei turneu mondial, Oops!... I Did It Again Tour.[62][68] Crazy 2k Tour a fost sponsorizat de Got Milk?. Directorul mass-media Pete Gardiner a explicat că „Britney pur și simplu vrăjește adolescentele, un public-țintă de-a dreptul crucial pentru compania de lapte”. Spears a realizat o ședință foto pentru campania de publicitate, imaginile fiind afișate înainte ca fiecare interpretare să înceapă.[69] Cel de-al doilea sponsor a fost Polaroid, iar corporația a lansat I-Zone drept camera foto oficială a turneului. Spears a folosit I-Zone pe scenă pentru a putea realiza fotografii cu publicul, și a promova, de asemenea, produsul.[70] Crazy 2k Tour a fost împărțit în cinci segmente, fiecare separate de un antract, și s-a încheiat cu un bis.[71] Lista pieselor a fost compusă atât din cântece de pe album, cât și câteva versiuni cover ale altor cântece.[71] Pentru concertele din anul 2000, s-au făcut câteva schimbări, variantele cover fiind înlocuite de melodii de pe cel de-al doilea album de studio a lui Spears, Oops!... I Did It Again. Turneul a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate,[72] în ciuda faptului că Spears a fost acuzată că ar fi făcut playback, artista negând ferm aceste acuzații.[68] Pe 20 aprilie 2000, concertul care a avut loc la Hilton Hawaiian Villageîin Honolulu, Hawaii,a fost înregistrat.[73] Spectacolul a avut modificări față de concertele originale, Spears purtând ținute diferite. Interpretarea a fost difuzată pentru prima oară pe canalul Fox la 5 iunie 2000.[74] De-a lungul anului, concertul a fost difuzat de mai multe ori. Pe 21 noiembrie 2000, Jive Records a lansat DVD-ul Live and More!, ce include ediția specială difuzată pe canalul Fox.[75] DVD-ul a primit trei discuri de platină din partea RIAA pentru cele peste 300.000 de copii expediate.[76]

Recepția criticilor[modificare | modificare sursă]

Recenzii profesionale
Punctajul recenziei
Sursa Punctajul
AllMusic 4/5 stele[24]
Amazon.com mixt
Billboard favorabil[77]
Robert Christgau (1/3 stars honorable mention)(1/3 stars honorable mention)(1/3 stars honorable mention)[78]
Entertainment Weekly B-
MTV mixt[26]
Rolling Stone 2/5 stele[79]
Sonic.net 3/5 stele[80]
Sputnikmusic 2/5[57]
The Hamilton Spectator 2.5/5 stele

...Baby One More Time a obținut recenzii mixte din partea criticilor de specialitate. Stephen Thomas Erlewine de la Allmusic i-a oferit patru din cinci stele albumului,[81] comentând că, în momentul în care Spears a devenit faimoasă, „tot ceea ce este vechi a devenit nou încă odată”, comparând materialul discografic a lui Spears cu albumul grupului pop New Kids on the Block, Hangin' Tough (1988).[24] Erlewine a complimentat ulterior calitatea single-urilor, lăudându-l pe Max Martin și descriindu-l drept „geniul din spatele debutului lui Spears”.[24] Beth Johnson de la revista Entertainment Weekly a observat faptul că solistă „sună remarcabil, asemănător cu o soră mai mică a formației Backstreet Boys”,[82] în timp ce Robert Christgau a considerat că Spears portretizează o „Madonna din vecini” în album, cu piese cu precum „...Baby One More Time” și „Soda Pop”.[78] Craig McDennis de la ziarul The Hamilton Spectator fost de părere că discul „a oferit compendii superficiale de clișee soul/pop, prezentate cu verve uptempo amețitoare ce aduc aminte de Debbie Gibson”.[83] Ricky Wright de la Amazon.com i-a oferit o recenzie mixtă albumului, opinând că „anumite piese sunt plăcute și atrăgătoare”,[50] însă observând totuși că „niciuna dintre ele nu face ca albumul de debut a lui Spears, în vârstă de 17 ani, să conțină alte lucruri decât abordări de la distanță a hitului instant [«...Baby One More Time»]”.[50] Paul Verna de la revista Billboard a considerat ...Baby One More Time „un antrenament de viitoare hituri de top 40, încărcate cu elemente din piesa cu același nume”.[77]

Kyle Anderson de la MTV s-a declarat surprins din mai multe puncte de vedere după prima audiție a albumului, comentând: „m-am așteptat să fie mai mult material de umplutură (decât este), însă nu m-am așteptat să fie atât de ciudat (cel puțin din punct de vedere al sunetului) pe cât s-a dovedit a fi. Nu a fost niciodată un mister modul în care Spears a devenit un superstar, însă aceste piese ar fi putea fi hituri uriașe doar dacă Britney ar purta saci de pânză în toate videoclipurile ei”.[26] Barry Walters de la publicația Rolling Stone i-a oferit două din cinci stele albumului[79] comparând sunetul acestuia cu primele single-uri ale lui Debbie Gibson, Mariah Carey și Samantha Fox.[79] Walters a spus că „în timp ce numeroase șlagăre concepute într-un stil funk pentru copii oferă refrene captivante, porcării jenante și lente precum «E-Mail My Heart» sunt spam pur”.[79] Un redactor de la revista NME i-a oferit lui ...Baby One More Time nota unu din 10, spunând că: „se pare că ne aflăm într-un moment de criză: muzica pop puberă este atât de răspândit încât «șopârla» Britney Spears, în vârstă de 17 ani, se află deja la jumătatea unei profitabile cariere în showbiz”.[84] Acesta a descris albumul ca fiind prematur, comentând: „să sperăm că, dacă va începe să trăiască viața nefericită pe care toți o avem, vocea ei își va prezenta cicatricile, va înceta să arate atât de drăgălașă, își va găsi consolarea în droguri, și noi toți vom fi mai fericiți pentru asta. Așa că maturizează-te, fato. Mai repede!”.[84] Amanda Murray de la Sputnikmusic a considerat că „în afară de îngrozitoarea piesă cu același nume, ...Baby One More Time este fie o colecție de cântece pop realizate într-un mod dezamăgitor, fie niște simple piese pop ne-expresive și complet executate”.[57]

Distincții și recunoașteri[modificare | modificare sursă]

An Categorie Premiu Rezultat Ref.
1999 Choice Music: Album Premiile Teen Choice Câștigat [85]
2000 Albumul internațional al anului Premiul Juno Nominalizare [86]
2000 CD Favorit Blockbuster Entertainment Award Nominalizare [87]
2000 Cel mai bine vândut album lansat de un artist adolescent Guinness Book of World Records Câștigat [88]

Performanța în clasamentele muzicale[modificare | modificare sursă]

Spears și câțiva dintre dansatorii ei, interpretând single-ul „...Baby One More Time” într-un concert din cadrul turneului Femme Fatale Tour (2011).

...Baby One More Time a debutat în fruntea clasamentului Billboard 200 datorită celor 121.000 de exemplare vândute în prima săptămână,[89] înlocuind albumul rapperului DMX, Flesh of My Flesh, Blood of My Blood (1998).[89] Astfel, Spears a stabilit câteva recorduri.[90] Cântăreața a devenit prima artistă nouă care să aibă un single pe prima poziție în Billboard Hot 100 și un album pe locul unu în Billboard 200 în același timp;[90] primul artist nou (bărbat sau femeie) care să aibă un single pe locul unu în timp ce albumul său de debut debutează pe locul unu;[90] și prima artistă nouă care are single-ul de debut și albumul de debut pe primul loc, în aceeași săptămână.[90] Spears este, de asemenea, cea mai tânără femeie din istoria Billboard care să aibă simultan un single și un album pe primul loc, în aceeași săptămână.[90] După patru săptămâni de la lansare, albumul s-a vândut în peste 500.000 de exemplare, potrivit datelor furnizate de Nielsen SoundScan.[91] După ce a coborât către top cinci, ...Baby One More Time a ajuns din nou pe locul unu în cea de-a patra săptămână, cu un total de 804.200 de copii vândute.[92] În cea de-a cincea săptămână, albumul a înregistrat cele mai bune vânzări ale sale într-o săptămână, cu 229.000 de exemplare vândute. Materialul discografic a petrecut șase săptămâni neconsecutive pe locul unu,[33] și s-a vândut în peste 1.8 milioane de exemplare în primele două luni de la lansare.[93] În cea de-a 47-a săptămână în ierarhia Billboard 200, albumul s-a clasat pe locul trei, înregistrând vânzări de peste 10 milioane de copii doar în Statele Unite.[94] ...Baby One More Time a fost premiat ulterior cu discul de diamant din partea Recording Industry Association of America (RIAA),[95] Spears devenind astfel cel mai tânăr artist care să obțină această distincție și doborând recordul deținut anterior de Alanis Morissette care a avut 21 de ani atunci când și-a lansat albumul Jagged Little Pill (1995).[95] ...Baby One More Time a fost cel de-al paisprezecelea album începând cu anul 1991 care să se vândă în peste 10 milioane de exemplare în Statele Unite,[96] Britney Spears devenind, de asemenea, cea mai bine vândută cântăreață a anului 1999.[95] Albumul a petrecut un total de 51 de săptămâni în top 10 în Billboard 200,[37] și a adunat un total de 103 săptămâni de prezență în clasament.[97] Materialul discografic a ocupat locul trei în lista celor mai bine vândute albume prin intermediul BMG Music Club, cu 1.6 milioane de exemplare vândute.[98]

...Baby One More Time a debutat pe locul unu în Canadian Albums Chart, păstrându-și poziția timp de nouă săptămâni neconsecutive.[99][100][101] La 12 decembrie 1999, Canadian Recording Industry Association (CRIA) i-au acordat albumului discul de diamant datorită celor peste un milion de copii vândute.[102] În European Top 100 Albums, albumul a petrecut două săptămâni pe locul doi[103] și a primit ulterior o certificare cu cvadruplu disc de platină din partea International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) pentru cele patru milioane de exemplare vândute în continent.[104] De-a lungul Europei, ...Baby One More Time a ocupat locul doi în UK Albums Chart[105] și a primit trei discuri de platină din partea British Phonographic Industry (BPI),[106] și a ajuns totodată pe locul patru în French Albums Chart,[107] aici primind două discuri de platină din partea Syndicat National de l'Édition Phonographique (SNEP).[108] În Germania, albumul a ocupat locul unu și a fost premiat cu trei discuri de aur de către International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).[109] În Australia, materialul a debutat pe locul nouă în mai 1999 în ierarhia ARIA Albums Chart, urcând către locul doi după nouă săptămâni, clasându-se în urma coloanei sonore a serialului Cei mai frumoși ani.[110] ...Baby One More Time a fost al șaptelea cel mai bine vândut album al anului 1999, fiind premiat cu patru discuri de platină de către Australian Recording Industry Association (ARIA) în anul următor, denotând cele peste 280.000 expediate în regiune.[111][112] În Noua Zeelandă, albumul a debutat pe locul trei în topul RIANZ Albums Chart, fiind în urma albumelor Come on Over și Talk On Corners, ambele lansate în anul 1997.[113] ...Baby One More Time a primit mai târziu trei discuri de platină din partea Recording Industry Association of New Zealand (RIANZ).[114]

Impact în cultura pop[modificare | modificare sursă]

„Cu ...Baby One More Time, nu am reușit să îmi scot foarte mult în evidență vocea. Cântecele au fost grozave, însă nu au fost foarte solicitante.”

—Spears reflectând asupra albumului ...Baby One More Time în decembrie 1999.[115]

Spears a fost acreditată drept conducătoarea perioadei în care muzica teen pop a revenit pe piața muzicală. Ziarul The Daily Yomiuri a relatat :„criticii au lăudat-o timp de mulți ani pentru că a fost cel mai talentat idol pop adolescent, însă Spears și-a stabilit obiectivele puțin mai sus-ea își dorește să obțină nivelul de celebritate pe care Madonna și Janet Jackson l-au dobândit”.[116] Publicația Rolling Stone a scris: „Britney Spears este stereotipul clasic de regină tânără a muzicii rock and roll, un copil angelic ce s-a născut să fie pe scenă și să se dea în spectacol”.[117] Rami Yacoub, co-producătorul albumului ...Baby One More Time, a spus: „Știu de la Denniz Pop și de la producțiile anterioare ale lui Max că, atunci când lucrăm la cântece, încercăm să ne bazăm pe un soi voce nazală specială. Cu N' Sync și Backstreet Boys, a trebuit să lucrez la acest lucru. Însă atunci când am înregistrat piese alături de Britney, ea a reprodus imediat acest tip de voce, foarte puțin răgușită, dar în același timp sexy”.[118] Chuck Taylor de la revista Billboard a observat că „Spears a devenit un interpret desăvârșit, cu mișcări de dans rapide și unice, și o voce tânără, dar deja formată ... „(You Drive Me) Crazy”, al treilea ei single, demonstrează evoluția lui Spears și arată cum solista în vârstă de 17 ani își descoperă o anumită personalitate în voce, după atâtea luni de antrenament ferm.[119] Stephen Thomas Erlewine de la AllMusic a descris muzica cântăreței drept „un amestec de infecțioase piese dance-pop cu influențe rap, și balade netede și liniștite”.[24] Amanda Murray, redactor de la Sputnikmusic, a observat că discul este „primul capitol din evoluția lui Spears ca artistă, ca celebritate, ca femeie”.[57] În anul 2010, ...Baby One More Time a fost inclus în cartea 1001 de albume de ascultat într-o viață.[120]

La puțin timp după lansarea carierei în muzică, Britney Spears a devenit un idol internațional din cultura pop. Revista Rolling Stone a scris că artista este „una dintre cele mai controversate și de succes artiste ale secolului XXI, fiind responsabilă cu inițierea renașterii muzicii teen pop post-milenare ... Spears a fost la început un cultivat amestec de inocență și experiență ce a spart băncile”.[121] Într-un articol publicat de ziarul The Observer, Barbara Ellen a afirmat că „Spears este unul dintre cei mai «bătrâni» adolescenți pe care muzica pop i-a produs, fiind aproape de vârsta mijlocie din punct de vedere al concentrării și determinării. Mulți tineri de 19 ani nici nu au început să meargă încă la muncă, în timp ce Britney, un fost muschetar din Clubul lui Mickey Mouse, a fost cel mai neobișnuit și volatil fenomen al Americii — un copil cu o carieră în adevăratul sens al cuvântului. În timp ce alte fete de vârsta ei își atârnau postere de pereții din camera lor, Britney voia să fie posterul de pe perete. Pe când ceilalți copii se dezvoltau în ritmul propriu, Britney se dezvolta într-un ritm stabilit de industria de divertisment din Statele Unite, competitivă și fioroasă”.[122] Melissa Ruggieri de la ziarul Richmond Times-Dispatch a raportat faptul că solista „este cel mai bine vândut artist adolescent. Înainte să împlinească 20 de ani în anul 2001, aceasta deja a vândut peste 25 de milioane de albume în întreaga lume”.[123] ...Baby One More Time este cel mai de succes album a lui Britney Spears, fiind comercializat în peste 25 de milioane de exemplare pe plan mondial.[124] Potrivit Guinness World Records, este, de asemenea, cel mai bine vândut album lansat vreodată de un artist adolescent.[125]

Lista cântecelor[modificare | modificare sursă]

Versiunea distribuită în America — 42:29[126]
Nr. Titlu Textier(i) Producător(i) Durată
1. ...Baby One More Time Max Martin
3:31
2. (You Drive Me) Crazy
3:18
3. Sometimes Elofsson
4:05
4. Soda Popîn colaborare cu Mikey Bassie
White 3:20
5. Born to Make You Happy Lundin 4:03
6. From the Bottom of My Broken Heart White White 5:12
7. „I Will Be There”
  • Martin
  • Carlsson
  • Martin
  • Yacoub
3:53
8. „I Will Still Love You” duet cu Don Philip White White 4:03
9. „Thinkin' About You”
  • Mikey Bassie
  • White
White 3:34
10. „E-Mail My Heart” White White 3:43
11. The Beat Goes On
3:43
Versiunea distribuită pe plan internațional — 46:05[127]
Nr. Titlu Textier(i) Producător(i) Durată
9. „Deep in My Heart”
  • Magnusson
  • Kreuger
  • Carlsson
  • Magnusson
  • Kreuger
3:35
10. „Thinkin' About You”
  • Bassie
  • White
White 3:34
11. „E-Mail My Heart” White White 3:43
12. „The Beat Goes On”
  • Sonny Bono
  • White
  • White
  • The All Seeing I[3]
3:43
Versiunea distribuită în Asia (piese bonus) — 53:23[128]
Nr. Titlu Textier(i) Producător(i) Durată
13. „I'll Never Stop Loving You”
  • Jason Blume
  • Steve Diamond
  • Magnusson
  • Kreuger
3:41
14. „...Baby One More Time” (Davidson Ospina Radio Mix) Martin
  • Martin
  • Rami
  • Davidson Ospina[4]
3:24
Versiune specială distribuită în Australia, China și Japonia (piese bonus) — 60:20[129][130][131]
Nr. Titlu Textier(i) Producător(i) Durată
13. „I'll Never Stop Loving You”
  • Jason Blume
  • Steve Diamond
  • Magnusson
  • Kreuger
3:41
14. „Autumn Goodbye” White White 3:41
15. „...Baby One More Time” (Davidson Ospina Radio Mix) Martin
  • Martin
  • Rami
  • Davidson Ospina[5]
3:24
16. „...Baby One More Time” (Boy Wunder Radio Mix) Martin
  • Martin
  • Rami
  • Boy Wunder[6]
3:27
Ediție limitată distribuită în Coreea (disc bonus) — 27:01[132]
Nr. Titlu Textier(i) Producător(i) Durată
1. „(You Drive Me) Crazy” (The Stop! Remix)
  • Elofsson
  • Magnusson
  • Kreuger
  • Martin
  • Martin
  • Rami
3:16
2. „(You Drive Me) Crazy” (Spacedust Club Mix)
  • Elofsson
  • Magnusson
  • Kreuger
  • Martin
  • Martin
  • Rami
  • Spacedust[7]
7:20
3. „Sometimes” (Soul Solution – Mid Tempo Mix) Elofsson
3:29
4. „...Baby One More Time” (Davidson Ospina Club Mix) Martin
  • Martin
  • Rami
  • Davidson Ospina[10]
5:40
5. „I'll Never Stop Loving You”
  • Jason Blume
  • Steve Diamond
  • Magnusson
  • Kreuger
3:41
6. „I'm So Curious”
  • Spears
  • White
White 3:35
Ediție limitată distribuită în Singapore (disc bonus) — 11:27[133]
Nr. Titlu Textier(i) Producător(i) Durată
1. „Born to Make You Happy” (Radio Edit)
  • Lundin
  • Carlsson
Lundin 3:35
2. „Born to Make You Happy” (Bonus Remix)
  • Lundin
  • Carlsson
Lundin 3:40
3. „(You Drive Me) Crazy” (Jazzy Jim's Hip-Hop Mix)
  • Elofsson
  • Magnusson
  • Kreuger
  • Martin
  • Martin
  • Rami
  • Jazzy Jim[11]
  • Ricky Brown[12]
3:40
4. „...Baby One More Time” (Answering Machine Message) 0:21
Note
  • Cântecul cu numărul 11, „The Beat Goes On”, este o variantă cover a single-ului lansat în anul 1967 de duetul Sonny & Cher, și conține o mostră audio din varianta înregistrată de grupul All Seeing I.
  • Cântecul cu numărul 13 de pe versiunile deluxe ale albumului, „I'll Never Stop Loving You” - precum și fața B a single-ului „(You Drive Me) Crazy” - este o variantă cover a single-ului lansat în anul 1996 de cântărețul J'Son.
  • În America de Nord, albumul a fost lansat drept un CD Extra, ce oferă acces la videoclipuri, fotografii și alte fișiere bonus în momentul în care este introdus într-un calculator.
  • Primele versiuni lansat conținut un mesaj ascuns rostit de Spears la finalul piesei „The Beat Goes On”. În înregistrare, Spears le mulțumește fanilor și promovează următorul album al formației Backstreet Boys album, Millennium, alături de fragmente din cântecele incluse pe albumul respectiv.[26]
  • ^[a] semnifică un co-producător;
  • ^[b] semnifică un producător ajutător;
  • ^[c] semnifică un remixer și un producător suplimentar.

Acreditări și personal[modificare | modificare sursă]

Persoanele care au lucrat la albumul ...Baby One More Time sunt preluate de pe broșura acestuia.[134]

  • Britney Spears – voce principală, acompaniament vocal
  • Mikey Bassie – voce secundară
  • Andreas Carlsson – acompaniament vocal
  • Nikki Gregoroff – acompaniament vocal
  • Nana Hedin – acompaniament vocal
  • Andy Hess – bas
  • Tomas Lindberg – bas
  • Per Magnusson – claviatură, producător, programare
  • Max Martin – claviatură, acompaniament vocal, producător, inginer de sunet, mixare audio, programare
  • Andrew McIntyre – chitară electrică
  • Dan Petty – chitară acustică, chitară electrică
  • Doug Petty – claviatură
  • Don Philip – voce secundară
  • Aleese Simmons – acompaniament vocal
  • Eric Foster White – bas, chitară electrică, claviatură, producător, inginer de sunet, mixare audio, programare tobe, aranjament
  • Albert Sanchez – fotograf
  • Jackie Murphy – direcție artistică, design
  • Lisa Peardon – fotograf
  • Larry Busacca – fotograf
  • Timothy White – fotograf
  • Charles McCrorey – asistent inginer de sunet
  • Chris Trevett – inginer de sunet, mixare audio
  • Daniel Boom – inginer de sunet
  • David Kreuger – producător
  • Dean Honer – producător
  • Denniz Pop – producător
  • DJ Parrot – producător
  • Jason Buckler – producător
  • Jimmy Bralower – programare tobe
  • Kristian Lundin – producător
  • Rami Yacoub – producător
  • Tim Latham – inginer de sunet, mixare audio
  • Tom Coyne – masterizare

Prezența în clasamente[modificare | modificare sursă]

Vânzări și certificări[modificare | modificare sursă]

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Lista datelor lansărilor, prezentând regiunea, formatul, casa de discuri, și referința.
Țară Dată Versiune Format(e) Casă de discuri Ref.
Canada Canada 12 ianuarie 1999 Standard CD BMG [211]
Filipine Filipine [212]
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii Jive [213]
Japonia Japonia 24 februarie 1999 Specială BMG [214]
Australia Australia 8 martie 1999 Standard [215]
Austria Austria [216]
Franţa Franța [217]
Germania Germania [216]
Italia Italia [218]
Elveţia Elveția [216]
Regatul Unit Regatul Unit RCA [219]
Australia Australia 19 mai 1999 Specială BMG [220]
Austria Austria 30 ianuarie 2003 Relansare [221]
Germania Germania
Elveţia Elveția
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 25 decembrie 2007 Deluxe Descărcare digitală Jive [222]
3 noiembrie 2017 Standard Vinil (Ediție limitată; distribuită exclusiv prin Urban Outfitters) RCA [223]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ enBritney Spears' Hiatus Is History”. MTV News. 5 noiembrie 2002. accesat la data de 20 octombrie 2018.
  2. ^ en „Britney Spears – ...Baby One More Time (CD, Album, Enh) at Discogs”. Discogs. . Accesat în . 
  3. ^ a b en Trust, Gary (). „Ask Billboard: Britney Spears's Career Sales”. Billboard. Prometheus Global Media. Accesat în . 
  4. ^ en „The Curious Case Of Britney Spears: 5 Reasons Why The Princess of Pop Rules”. VIBE. . Accesat în . 
  5. ^ en „JIVE's Britney Spears Sets Top 40 Abuzz With Rhythm-Leaning 'Baby One More Time'. Billboard. Prometheus Global Media. 110 (43): 104. . ISSN 0006-2510. Accesat în . 
  6. ^ en Hughes 2005, p. 145.
  7. ^ a b c d en Daly, Steven (). „Cover Story: Britney Spears: Britney Spears : Rolling Stone”. Rolling Stone. Jann Wenner. ISSN 0035-791X. 
  8. ^ a b en Hughes 2005, p. 147.
  9. ^ a b c d en ...Baby One More Time liner notes. Jive Records (1999)
  10. ^ en „Cover Story: Britney Spears”. Rolling Stone. Wenner Media. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ a b en E! Entertainment Special: Britney Spears. E!. 14 martie 2004. Există o versiune arhivată la 14 iunie 2012. https://www.imdb.com/title/tt0427200/. 
  12. ^ en Knopper 2009, p. 93.
  13. ^ a b c en Staff, Blender. „The 500 Greatest Songs Since You Were Born – Blender”. Blender. Alpha Media Group. ISSN 1534-0554. 
  14. ^ en Parish 2002, p. 243.
  15. ^ a b en Blandford 2002, p. 28.
  16. ^ en Blandford 2002, p. 30.
  17. ^ en „...Baby One More Time (US CD Single) – Britney Spears”. AllMusic. Rovi Corporation. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  18. ^ en „Britney Spears Baby One More Time – Sheet Music”. Music Notes. Alfred Music Publishing. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  19. ^ en Mitchell & Reid-Walsh 2008, p. 547.
  20. ^ en „Britney Spears (You Drive Me) Crazy – Sheet Music”. Music Notes. Alfred Music Publishing. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  21. ^ en Bennett & Peterson 2004, p. 92.
  22. ^ en Ryan, Chris (). „Snooki Lip-Synchs To Britney Spears' 'Sometimes'. MTV. MTV Networks. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  23. ^ en „Britney Spears – Sometimes Sheet Music (Digital Download)”. Music Notes. Alfred Music Publishing. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  24. ^ a b c d e f g en Elerwine, Stephen Thomas (). „Britney Spears ...Baby One More Time – Album Review”. AllMusic. Rovi Corporation. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  25. ^ en „Britney Spears Born to Make You Happy – Digital Sheet Music”. Music Notes. Universal Music Publishing Group. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  26. ^ a b c d e f g h i en Anderson, Kyle (). „Britney Spears Goes Back To Her Schoolgirl Days For The First Installment Of 'Popology'. MTV. MTV Networks. Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ en „From the Bottom of My Broken Heart by Britney Spears”. Yahoo! Music. Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ en Ryan, Chris (). „Vintage Video: Britney Spears Flashback”. MTV. MTV Networks. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  29. ^ en „Britney Spears From The Bottom Of My Broken Heart – Digital Sheet Music”. Music Notes. Universal Music Publishing Group. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  30. ^ en Stevenson, Jane (). „Britney Spears' debut rather lackluster”. Toronto Sun. Mike Power. Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ a b en Hermanson, Wendy (). „Britney Spears: New Teen Queen?”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  32. ^ a b en Rosen, Craig (). „Britney Spears Sidelined With Bum Knee”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  33. ^ a b en Rosen, Craig (). „Britney Spears Ready To Hit The Road”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ a b c d e f en Rosen, Craig (). „Britney Spears: In Drag And On TV”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  35. ^ en Rosen, Craig (). „Britney Spears Is All Over TV”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  36. ^ en Rosen, Craig (). „Nirvana, Paul McCartney, And Britney Spears In Today's TV Tips”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  37. ^ a b c en Hermanson, Wendy (). „Britney Spears Readies A Funky New Album”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  38. ^ en Gaines 1999, p. 26.
  39. ^ en „Britney Spears – ...Baby One More Time – Charts Around the World”. ARIA Top 50 Singles. Hung Medien. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  40. ^ en „How Disney's TV gang has grown up”. BBC News. BBC. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  41. ^ en „Britney Spears Shoots For Fun With Video Debut”. MTV. MTV Networks. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  42. ^ en 'Thriller' tops best video poll”. Jam!. Sun Media. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  43. ^ a b en BRITannica. „Making BRITstory”. Britney.com. Sony Music Entertainment. Arhivat din original la . Accesat în . 
  44. ^ a b en „Britney Spears – Sometimes Chart History”. Hung Medien. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  45. ^ en „Britney Spears Billboard Charts”. AllMusic. Rovi Corporation. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  46. ^ a b en „Will Smith, Britney Spears, Jennifer Lopez, "Star Wars" Among Videos Set To Debut”. MTV. MTV Networks. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  47. ^ a b en „Britney Spears' Knee Injury Delays Video Shoot, "Tonight Show" Appearance”. MTV. MTV Networks. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  48. ^ en „Britney shooting 'Sometimes' video in April 1999”. MTV. MTV Networks. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  49. ^ en (You Drive Me) Crazy [The Stop! Remix]. Britney Spears. JIVE Records. 1999. 0550672. 
  50. ^ a b c en „Amazon.com: Drive Me Crazy (1999 Film): Various Artists – Soundtracks: Music”. Amazon.com. . Accesat în . 
  51. ^ en Vena, Jocelyn (). „Britney Spears Wanted '(You Drive Me) Crazy' Video To Take Her 'To The Next Level'. MTV. MTV Networks. Arhivat din original la . Accesat în . 
  52. ^ a b en „Swedishcharts.com – Britney Spears – Born to Make You Happy”. Ultratop & Hung Medien / hitparade.ch. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  53. ^ en Petch-Jex, Andy (). „Britney Spears – Greatest Hits: My Prerogative – Album Review”. musicOMH. Arhivat din original la . Accesat în . 
  54. ^ Spears, Britney (9 noiembrie 2004). Greatest Hits: My Prerogative. Zomba/JIVE Label Group. Există o versiune arhivată la 21 aprilie 2014. https://www.imdb.com/title/tt0480109/. Accesat la 4 februarie 2011. 
  55. ^ en „Wade Robson, Producer/Director/Choreographer”. McDonald / Selznick Associates. Arhivat din original la . Accesat în . 
  56. ^ en Johnson, Tine (). „Britney Spears To Announce Tour With LFO”. MTV. MTV Networks. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  57. ^ a b c d en Murray, Amanda (). „Britney Spears – ...Baby One More Time (staff review)”. Sputnikmusic. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  58. ^ en „Australian-charts.com – Britney Spears – From the Bottom of My Broken Heart”. ARIA Top 50 Singles. Hung Medien. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  59. ^ en „UK Chart History – Searchable Database”. The Official Charts Company. Zobbel. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  60. ^ en „Hot 100 Spotlight”. Billboard. Prometheus Global Media. 112 (9): 108. . ISSN 0006-2510. Accesat în . 
  61. ^ en „RIAA certification searchable database – "Britney Spears". Recording Industry Association of America. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  62. ^ a b en Basham, David (). „Britney Spears Phones "TRL" To Announce U.S. Tour Dates”. MTV. MTV Networks. Arhivat din original la . Accesat în . 
  63. ^ en Bemis, Alec Hanley (). „The Devil in Miss Spears”. LA Weekly. Beth Sestanovich. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  64. ^ en Seymour, Craig (). „X Marks the Shot”. Entertainment Weekly. Time Inc. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  65. ^ en Essex, Andrew; Karger, Dave; Baldwin, Kristen (). „Bubble Gum Blows Up!”. Entertainment Weekly. Time Warner. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  66. ^ en Staff, MTV News (). „Britney Spears Back In Action, Plans Summer Tour”. MTV. MTV Networks. Accesat în . 
  67. ^ en „Hilfiger to back Spears Tour” (Press release). Variety. . Accesat în . 
  68. ^ a b en Mundy, Chris (). „The Girl Can't Help It”. Rolling Stone. Jann Wenner. ISSN 0035-791X. 
  69. ^ en Thompson, Stephanie (). „Milk producers back Britney Spears tour”. Advertising Age. Crain Communications Inc. Accesat în . 
  70. ^ en Reporter, PR Newswire (). „Polaroid and Britney Spears Will Drive You Crazy”. PR Newswire. Arhivat din original la . Accesat în . 
  71. ^ a b en Ganahl, Jane (). „The musical equivalent of cotton candy”. San Francisco Chronicle. Hearst Corporation. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  72. ^ en Stevenson, Jane (). „Spears takes aim at fame”. Jam!. Quebecor Inc. Arhivat din original la . Accesat în . 
  73. ^ en Reporter, The Tuscaloosa News (). „Spears special to include concert”. The Tuscaloosa News. The New York Times Company. Accesat în . 
  74. ^ en Abbott, Jim (). „FOR FOX, IT'S GAMES – FOR BRITNEY, IT'S ALOHA”. Orlando Sentinel. Tribune Company. Arhivat din original la . Accesat în . 
  75. ^ en Reporter, Billboard (). „Britney Spears 'Stronger'. The Herald Journal. Pioneer Newspapers. Accesat în . 
  76. ^ en „Britney Spears – Live and More!”. Recording Industry Association of America. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  77. ^ a b en Verna, Paul (). „Albums”. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. ISSN 0006-2510. Accesat în . 
  78. ^ a b en Christgau, Robert (). „Britney Spears' reviews”. Robert Christgau. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  79. ^ a b c d en Walters, Barry (). „...Baby One More Time Music Review”. Rolling Stone. Wenner Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  80. ^ en Solomon, Angela (). „Britney Soars Over Oft-Vapid Songs”. Sonic.net. Arhivat din original la . Accesat în . 
  81. ^ en Erlewine, Stephen Thomas (). „...Baby One More Time”. AllMusic. Rovi Corporation. Accesat în . 
  82. ^ en Johnson, Beth (). „...Baby One More Time (1999)”. Entertainment Weekly. Time Warner. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  83. ^ en McDennis, Craig (). „Bopper babe's CD glib collection of cliches”. The Hamilton Spectator. Dana Robbins. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  84. ^ a b en „...Baby One More Time”. NME. IPC Media. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  85. ^ en „Teen Choice Awards (1999)”. IMDb. . Accesat în . 
  86. ^ en „The 29th Annual Juno Awards (2000)”. IMDb. . Accesat în . 
  87. ^ en „Blockbuster Entertainment Award winners”. Variety. . Accesat în . 
  88. ^ en „Britney Spears Breaks Guinness World Record”. www.prnewswire.co.uk. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  89. ^ a b en Rosen, Craig (). „Britney Spears Debuts On Top; 'N Sync At No. 2”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  90. ^ a b c d e en Rosen, Craig (). '99 REWIND: The Year Of Britney Spears”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  91. ^ en Rosen, Craig (). „Britney Spears Back On Top”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  92. ^ en Rosen, Craig (). „Britney Still On Top, Offspring Up To No. 2, Cher In Top 10”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  93. ^ en Rosen, Craig (). „Britney Spears 'One More Time' Again”. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  94. ^ en Rosen, Craig (). „Britney Spears Backstage At The 'Billboard Awards'. Yahoo! Music News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  95. ^ a b c en „Recording Industry Announces 1999 Gold and Platinum Awards”. Recording Industry Association of America. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  96. ^ en Caulfield, Keith. „Usher's 'Confessions' Album Hits 10 Million in U.S. Sales”. Billboard. Prometheus Global Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  97. ^ en „...Baby One More Time Chart History”. Billboard. Prometheus Global Media. . Accesat în . 
  98. ^ a b en David, Barry (). „Shania, Backstreet, Britney, Eminem and Janet Top All-Time Sellers”. Music Industry News Network. Arhivat din original la . Accesat în . 
  99. ^ en „Canadian Albums Chart”. Billboard. Prometheus Global Media. . Accesat în . 
  100. ^ en „Canadian Albums Chart”. Billboard. Prometheus Global Media. . Accesat în . 
  101. ^ en „Canadian Albums Chart”. Billboard. Prometheus Global Media. . Accesat în . 
  102. ^ „Canadian album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. Music Canada. Accesat în . 
  103. ^ a b en Mayfield, Geoff (). 1999 The Year in Music Totally '90s: Diary of a Decade – The listing of Top Pop Albums of the '90s & Hot 100 Singles of the '90s. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Accesat în . 
  104. ^ a b en „IFPI Platinum Europe Awards – 2000”. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  105. ^ en „Chart Stats – Britney Spears – Baby One More Time”. The Official Charts Company. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  106. ^ „British album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. British Phonographic Industry.  Enter Baby One More Time in the field Search. Select Title in the field Search by. Select album in the field By Format. Click Go
  107. ^ fr „French Albums Chart”. Syndicat National de l'Édition Phonographique. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  108. ^ a b fr „French album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  109. ^ „Gold-/Platin-Datenbank (Britney Spears; 'Baby One More Time')” (în germană). Bundesverband Musikindustrie. 
  110. ^ „Australian Albums Chart”. Australian Recording Industry Association. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  111. ^ a b en „ARIA Charts – Accreditations – 2000 Albums”. . Accesat în . 
  112. ^ en Australian Recording Industry Association (). „Australian Annual Chart”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  113. ^ en „New Zealand Music Charts”. Recording Industry Association of New Zealand. . Arhivat din original la . Accesat în .  Album Chart#1161
  114. ^ „New Zealand album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. Recording Industry Association of New Zealand. 
  115. ^ en 'One more time' for Spears”. San Antonio Express-News. . pp. 4F. 
  116. ^ en „Teen pop idols stage comeback”. Yomiuri Shimbun. . p. 1. 
  117. ^ en „Oops!...I Did It Again”. Rolling Stone. Jann Wenner. . ISSN 0035-791X. 
  118. ^ en Bronson, Fred (). The Billboard book of number 1 hits. Billboard Books. p. 377. ISBN 978-0-8230-7677-2. 
  119. ^ en Taylor, Chuck (). „Britney Spears: (You Drive Me) Crazy”. Billboard. 111 (35). p. 27. 
  120. ^ en Robert Dimery; Michael Lydon (). 1001 Albums You Must Hear Before You Die: Revised and Updated Edition. Universe. ISBN 978-0-7893-2074-2. 
  121. ^ en „Britney Spears: Biography: Rolling Stone”. Rolling Stone. Jann Wenner. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  122. ^ en Ellen, Barbara (). „Comment: Britney Spears: Growing up is hard to do: America's apple- pie cheerleader is feeling the pressure as she tries to break free from her clean teen image. So is it all proving too much for Britney Inc, as she pulls out of tonight's Smash Hits Poll Winners' party and takes to her bed: The Observer Profile: Britney Spears”. The Observer. p. 27. ISSN 0029-7712. 
  123. ^ en Ruggieri, Melissa (). „Music Notes”. Richmond Times-Dispatch. pp. D.13. 
  124. ^ en „The Curious Case Of Britney Spears: 5 Reasons Why The Princess of Pop Rules”. VIBE. . Accesat în . 
  125. ^ en Folkard, Claire (2003). Guinness World Records 2003. Bantam Books. p. 288. ISBN: 978-0-553-58636-7
  126. ^ en ...Baby One More Time. Britney Spears. JIVE Records. 1999. 01241-41651-2. 
  127. ^ en ...Baby One More Time. Britney Spears. JIVE Records. 1999. 7243 8 47275 0 5. 
  128. ^ en ...Baby One More Time. Britney Spears. JIVE Records. 1999. FR CD 20575. 
  129. ^ en ...Baby One More Time. Britney Spears. JIVE Records. 1999. 0523032. 
  130. ^ zh „布兰妮:爱的初告白(CD) 布兰妮 (Britney Spears) 亚马逊中国”. Amazon China. Accesat în . 
  131. ^ ja ...Baby One More Time. Britney Spears. JIVE Records. 1999. AVCZ-95114. 
  132. ^ ko ...Baby One More Time. Britney Spears. JIVE Records. 1999. RZBD004. 
  133. ^ en ...Baby One More Time. Britney Spears. JIVE Records. 1999. 0523002. 
  134. ^ en ...Baby One More Time. Britney Spears. Jive Records. 1999. 01241-41651-21. 
  135. ^ en „Australiancharts.com – Britney Spears – ...Baby One More Time”. . Accesat în . 
  136. ^ de „Austrian Albums Chart”. Austrian Charts. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  137. ^ nl „Belgian Flemish Albums Chart”. Ultratop. Hung Medien. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  138. ^ fr „Belgian Walloon Albums Chart”. Ultratop. Hung Medien. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  139. ^ en „Top Albums/CDs – Volume 68, No. 15, February 01, 1999”. RPM. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  140. ^ de „Swiss Albums Chart”. Swiss Charts. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  141. ^ da „Listen – Danmarks Officielle Hitliste – Udarbejdet af AIM Nielsen for IFPI Danmark – Uge 14”. Ekstra Bladet (în daneză). Copenhaga. . 
  142. ^ fi „Finnish Albums Chart”. Suomen virallinen lista. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  143. ^ fr „Lescharts.com – Britney Spears – ...Baby One More Time”. . Accesat în . 
  144. ^ de „Chartverfolgung / Spears, Britney / Longplay”. musicline.de. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  145. ^ el „Greek Albums Chart”. IFPI Greece. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  146. ^ it „FIMI / Spears, Britney / FIMI”. fimi.it. Accesat în . 
  147. ^ ja „Japanese Main Albums Chart”. Oricon. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  148. ^ en „New Zealand Albums Chart”. Recording Industry Association of New Zealand. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  149. ^ no „Norwegian Albums Chart”. VG-lista. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  150. ^ nl „Dutch Albums Chart”. MegaCharts. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  151. ^ en „Chart Stats – Britney Spears – ...Baby One More Time”. . Accesat în . [nefuncțională]
  152. ^ en „Official Scottish Albums Chart Top 100”. . Accesat în . 
  153. ^ es „Hits of the World – Spain”. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. . p. 69. Accesat în . 
  154. ^ en „Swedish Albums Chart”. Sverigetopplistan. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  155. ^ en „Billboard charts”. AllMusic. Rovi Corporation. . Accesat în . 
  156. ^ hu „Hungarian Albums Chart”. MAHASZ. . Accesat în . 
  157. ^ en „ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 100 Albums 1999”. Australian Recording Industry Association (ARIA). Accesat în . 
  158. ^ nl „Jahreshitparade 1999”. Ö3 Austria. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  159. ^ nl „1999 – ultratop (Flanders)”. Ultratop. Accesat în . 
  160. ^ nl „1999 – ultratop (Wallonia)”. Ultratop. Accesat în . 
  161. ^ en „RPM 1999 Top 100 CDs”. RPM. . Accesat în . 
  162. ^ en „TOP20.dk © 1999”. Hitlisten. Arhivat din original la . Accesat în . 
  163. ^ de „Swiss Year-End Charts 1999 – swisscharts.com”. Schweizer Hitparade. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  164. ^ en „The Year in Music: 1999” (PDF). Billboard. . Accesat în . 
  165. ^ fr „Classement Albums – année 1999” (în franceză). Syndicat National de l'Édition Phonographique (SNEP). Arhivat din original la . Accesat în . 
  166. ^ de „Top 100 Album-Jahrescharts”. GfK Entertainment (în germană). offiziellecharts.de. Accesat în . 
  167. ^ it „Hit Parade Italia – ALBUM 1999”. Federation of the Italian Music Industry. Accesat în . 
  168. ^ ja „1999年 アルバム年間TOP100”. Oricon (în japoneză). Yahoo! GeoCities. . Accesat în . 
  169. ^ en „Top Selling Albums of 1999”. The Official New Zealand Music Chart. Accesat în . 
  170. ^ no „VG-lista – Topp 40 Album Russetid 1999” (în norvegiană). VG-lista. Accesat în . [nefuncțională]
  171. ^ no „VG-lista – Topp 40 Album Vår 1999” (în norvegiană). VG-lista. Accesat în . 
  172. ^ nl „Jaaroverzichten – Album 1999”. dutchcharts.nl. Accesat în . 
  173. ^ en „Best Sellers of 1999: Albums Top 100”. Music Week. . p. 29. 
  174. ^ en „Billboard 200 Albums – Year-End 1999”. Billboard. . Accesat în . 
  175. ^ hu „Összesített album- és válogatáslemez-lista”. Mahasz. Accesat în . 
  176. ^ en „ARIA Charts – End of Year Charts – Top 100 Albums 2000”. ARIA Charts. Accesat în . 
  177. ^ nl „Jaaroverzichten 2000” (în neerlandeză). Ultratop. Accesat în . 
  178. ^ nl „Rapports Annuels 2000” (în franceză). Ultratop. Accesat în . 
  179. ^ de „Swiss Year-End Charts 2000 – swisscharts.com”. Schweizer Hitparade. Accesat în . 
  180. ^ fr „Classement Albums – année 2000” (în franceză). Syndicat National de l'Édition Phonographique. Arhivat din original la . Accesat în . 
  181. ^ de „Top 100 Album-Jahrescharts”. GfK Entertainment (în germană). offiziellecharts.de. Accesat în . 
  182. ^ nl „JAAROVERZICHTEN – ALBUM 2000” (în neerlandeză). MegaCharts. Accesat în . 
  183. ^ en „End of Year Album Chart Top 100 – 2000”. Official Charts Company. Accesat în . 
  184. ^ en „The Year in Music: 2000” (PDF). Billboard. . Accesat în . 
  185. ^ en „Best of the 2000s Billboard 200 Albums”. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  186. ^ en "Greatest of All Time Billboard 200 Albums" Published by Prometheus Global Media| Retrieved on December 5, 2015.
  187. ^ en „Greatest of Aall Time Billboard 200 Albums By Women”. Billboard. Prometheus Global Media. Accesat în . 
  188. ^ es „Argentinian album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . [nefuncțională]
  189. ^ de „Austrian album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  190. ^ de „Ultratop − Goud en Platina – albums 1999”. . Accesat în . 
  191. ^ pt „Brazilian album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  192. ^ pt „O fenômeno Britney Spears”. ISTOÉ. Terra Networks. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  193. ^ en „Canadian album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  194. ^ ko „Korea Database, Best Selling Foreign Album in Korea (1999-Now)”. 
  195. ^ en „Danish album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  196. ^ en „The Official Swiss Charts and Music Community: Awards (Britney Spears; 'Baby One More Time')”. . Accesat în . 
  197. ^ fi „Finnish album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  198. ^ fr InfoDisc : Les Ventes Réelles des Albums depuis 1968 Arhivat în , la Wayback Machine.
  199. ^ de „Gold-/Platin-Datenbank (Britney Spears; 'Baby One More Time')”. . Accesat în . 
  200. ^ ja „Japanese album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  201. ^ es „Certificaciones – Britney Spears”. . Accesat în . 
  202. ^ nl „Britney Spears – Baby one more time (x3)” (în neerlandeză). NVPI. Arhivat din original la . Accesat în . 
  203. ^ en „New Zealand album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  204. ^ en „Norwegian album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  205. ^ pl „Polish album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  206. ^ en „British album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  207. ^ es Salaverri, Fernando (). Sólo éxitos. Año a año. 1959–2002 [Only Hits. Year by year. 1959–2002] (în spaniolă). Madrid, Spain: Iberautor Promociones Culturales. p. 943. ISBN 9788480486392. 
  208. ^ sv „Guld- och Platinacertifikat − År 2000” (PDF). . Arhivat din original în . Accesat în . 
  209. ^ en „American album certifications – Britney Spears – Baby One More Time”. . Accesat în . 
  210. ^ en Caulfield, Keith (). „Ask Billboard”. Billboard magazine. Accesat în . 
  211. ^ en „Baby, One More Time: Britney Spears: Amazon.ca: Music”. Amazon.ca. . 
  212. ^ en „Britney Spears – Baby One More Time (CD, Album, Enh) at Discogs”. . Accesat în . 
  213. ^ en „Britney Spears – Baby One More Time – Amazon.com Music”. Amazon Music. . 
  214. ^ ja „...Baby One More Time [Japan Bonus Tracks] – Britney Spears”. AllMusic. . Accesat în . 
  215. ^ en „Britney Spears ...Baby One More Time Australian CD album”. Eil.com. . Accesat în . 
  216. ^ a b c de „Baby One More Time – Britney Spears: Amazon.de: Musik”. Amazon.de. . 
  217. ^ fr „Baby One More Time: Britney Spears: Amazon.fr: Musique”. Amazon.fr. . 
  218. ^ it „Baby One More Time: Britney Spears: Amazon.it: Musica”. Amazon.it. . 
  219. ^ en „...Baby One More Time: Amazon.co.uk: Music”. Amazon.co.uk. . 
  220. ^ en „...Baby One More Time [Australia Single Bonus CD-ROM] – Britney Spears”. AllMusic. . Accesat în . 
  221. ^ en „2003 European Reissue”. Amazon.de. . 
  222. ^ en „Amazon.com: ...Baby One More Time (Digital Deluxe Version): Britney Spears”. Amazon Music. . 
  223. ^ en Shcherbakova, Liza (). „Britney Spears' '...Baby One More Time' Is Coming Out On Pink Vinyl”. Billboard. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • en Bennett, Andy; Peterson, Richard A. (). Music scenes: local, translocal and virtual. Vanderbilt University Press. ISBN 978-0-8265-1451-6. 
  • en Blandford, James R. (). Britney. Music Sales Group. ISBN 978-0-7119-9419-5. 
  • en Gaines, Ann (). Real-life reader biography: Britney Spears. Mitchell Lane Publishers. ISBN 978-1-58415-060-2. 
  • en Hughes, Mark (). Buzzmarketing: get people to talk about your stuff. Penguin Group. ISBN 978-1-59184-092-3. 
  • en Knopper, Steve (). Appetite for self-destruction: the spectacular crash of the record industry in the digital age. Simon and Schuster. ISBN 978-1-4165-5215-4. 
  • en Mitchell, Claudia; Reid-Walsh, Jacqueline (). Girl Culture: Studying girl culture : a readers' guide. ABC-CLIO. ISBN 978-0-313-33909-7. 
  • en Parish, James Robert (). Hollywood divas: the good, the bad, and the fabulous. Contemporary Books. ISBN 978-0-07-140819-6. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]