Bătălia de la Watling Street

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bătălia de la Watling Street
Parte a
Watling Street route.jpg
Informații generale
Perioadă 60 sau 61
Loc Watling Street
Rezultat Victorie romana decisiva,revolta lui Boudicca este inabusita,romanii preiau controlul total al Britaniei romane
Combatanți
Imperiul Roman Iceni, trinobanți si alte triburi celtice
Conducători
Gaius Suetonius Paulinus Boudicca
Efective
10,000 Tacitus: 100,000; Dio:230 000
Pierderi
Tacitus: 400 Tacitus : 80,000

Boudica a fost soția lui Prasutaga conducătorul tribului Brit al icenilor dependent de Roma, locuitori ai regiunii Norfolk de azi în Britania de Est. După moartea soțului, armatele romane i-au cucerit teritoriul si i-au luat bogatiile , ceea ce i-a dat impuls de a conduce răscoala antiromană din anul 61.A incercat sa negocieze cu romanii,dar aceasta a fost biciuita,iar fiicele ei au fost abuzate sexual de soldatii romani. Ca razbunare,rebelii iceni si trinobanți,la comanda ei,au asediat orasele Camulodunum,Verulamium si au incendiat Londinium,macelarindu-le locuitorii si punand legiunile pe fuga.

Queen Boudica by John Opie.jpg

Conjunctură[modificare | modificare sursă]

[1]. Suetonius Paulinus a strans trupe suficient de numeroase pentru a se confrunta cu armata reginei.A adunat Legiunea XIV,unele detasamente din Legiunea XX si toate trupele auxiliare disponibile.Poenius Postumus,care era perfectul Legiunii II,stationata in vestul tarii,a refuzat sa participe la batalie,crezand ca armata rebela e de neoprit,iar confruntarea cu ea era o sinucidere. Chiar si asa,Suetonius Paulinus se afla la comanda a 10000 de oameni.

Locul bătăliei[modificare | modificare sursă]

Romanii au ocupat o pozitie care nu a fost niciodata identificata.Se stie ca se aflau undeva la Watling Street,un drum principal care se indrepta spre nord-vest din Londinium (Edgware Road de azi). Alti istorici sustin ca pozitia romana si campul bataliei ar fi fost in West Midlands,in timp ce alti istorici afirma ca s-ar fi aflat mai la sud,in Northamptonshire. Printre alte locuri propuse s-ar numara High Cross in Leicestershire,Mancetter,Kings Norton si Towcester. Nu s-au gasit izvoare arheologice care sa ateste batalia in niciuna dintre aceste locuri.


Organizarea armatelor[modificare | modificare sursă]

Armata rebela numara 230.000,la comanda reginei Boudicca,alaturi de cele 2 fiice. Desi era superioara numeric,era dezorganizata si haotica,iar triburile britanice aveau tactici care constau in derutarea si infricosarea inamicilor,cu corpurile vopsite (in albastru),parul uns cu noroi,gesticuland si urland salbatic,zornaind armele si sunand din trambite. Britanicii credeau ca zeii erau de partea lor,dar le lipsea manevrabilitatea,priceperea sau experienta de lupta si sistemul de comunicatii.Din perspectiva lor,batalia era asemeni unei incaierari intr-o taverna,dar de proportii mai mari. Armata romana era foarte disciplinata,organizata si obisnuita sa primeasca mesaje complexe pe timpul bataliei.Campul de lupta aflat intr-o vale marginita de padure ii avantaja pe romani. Spatiul limitat nu-i permitea reginei Boudicca sa se confrunte cu armata romana decat folosind o parte mica a fortelor de care dispunea.


Bătălia[modificare | modificare sursă]

Boudiccastatue

Tacitus scrie, că Boudica își conducea armata de pe un car, adresându-se înainte de bătălie oamenilor săi cu un discurs, în care îndemna să nu fie considerată drept o regină nobilă, care se răzbună pentru regatul pierdut, ci o femeie obișnuită, care se răzbună pentru bătaia de joc asupra ei, și abuzurile împotriva fiicelor ei. Zeii erau de partea lor, o Legiune, care l-i s-a opus, a fost distrusă, deci le vor distruge și pe altele. Ea, femeie, era gata mai degrabă să moară, decât să trăiască ca roabă, îndemnându-i la acesta și pe oamenii ei. Batalia a inceput.Mii de barbari ii ataca pe romani,dar au fost respinsi cu o ploaie de sulite. Romanii au avansat in formatie de pana pentru a respinge si al doilea val de britanici.Britanicii au incercat sa se retraga,dar au fost impiedicati de propriile lor familii,care formasera un cerc de carute la marginile campului de lupta. Au fost macelariti,prinsi intre legiunile romane si propriile lor carute.Se spune ca au fost ucisi 80000 de britanici.Boudicca s-a otravit si rebeliunea a luat sfarsit.

Urmări[modificare | modificare sursă]

Poenius Postumus,perfectul roman care refuzase sa lupte,s-a sinucis si el cand a aflat despre coplesitoarea victorie romana. Suetonius Paulinus a continuat sa organizeze expeditii de pedepsire,dar ulterior,a fost inlocuit la porunca imparatului Nero cu un alt guvernator mai conciliant,Publius Petronius Turpilianus.Teritoriile icenilor si a celor din tribul Trinovantes au ramas sub control roman

Tactici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rodney Castleden ,Conflicte care au schimbat Lumea , Ed.Meteor Press, 2008