Bătălia de la Marcellae (756)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bătălia de la Marcellae (756)
Parte din Războaiele Bizantino-Bulgare Modificați la Wikidata

Informații generale
Perioadă756
LocMarkeli, lângă Karnobat, Bulgaria
42°38′15″N 26°53′47″E ({{PAGENAME}}) / 42.637633°N 26.896522°E
RezultatVictorie bizantină
Beligeranți
 Imperiul BizantinPrimul Imperiu Bulgar
Conducători
Constantin al V-leaVineh
Efective
necunoscutenecunoscute
Pierderi
necunoscutenecunoscute

Bătălia de la Marcellae (bulgară: Битката при Маркели, greacă: Μάχη των Μαρκελλών) a avut loc la Markeli, lângă Karnobat, pe teritoriul Bulgariei de azi, în 756 între armatele Primului Imperiu Bulgar și ale Imperiului Bizantin. Conflictul militar s-a soldat cu o victorie bizantină.

Cauze[modificare | modificare sursă]

În 755, pacea bulgaro-bizantină se aproprie de sfârșit, când, după victoriile obținute în fața arabilor, împăratul bizantin și-a propus să-și asigure granița cu Imperiul Bulgar. Hanul bulgar a considerat construcția de noi fortărețe de-a lungul graniței ca o încălcare a tratatului din 716[1], smnat de Tervel, de asemenea, a trimis soli pentru a cere tribut pentru cetăți noi[2]. Fiind refuzat, bulgarii s-au angrenat într-o campanie în Tracia, ajungând până lângă Constantinopol, unde sunt înfrânți[3].

Bătălia[modificare | modificare sursă]

În 756, Constantin al V-lea a organizat o campanie militară împotriva Primului Imperiului Bulgar condus de Vineh[4]. O armată a fost trimisă alături de cinci sute de vase pentru a ataca împrejurimile deltei Dunării. Însuși împăratul a condus grosul trupelelor bizantine ce s-au angajat într-o luptă cu forțele bulgare în apropriere de castelul Marcellae. Detalii despre luptă (pierderile părților combatante, strategiile de luptă) sunt necunoscute, dar rezultatul final a fost o victorie a împăratului Constantin al V-lea. Pentru a opri invazia, bulgarii trimit ostatici la Constantinopol. Dar în 759, Constantin al V-lea reinvadează Bulgaria când este înfrânt în bătălia de la pasul Rishki.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Theophanes, ibid., 497
  2. ^ Andreev, J. The Bulgarian Khans and Tsars (Balgarskite hanove i tsare, Българските ханове и царе), Veliko Tarnovo, 1996, p. 31, ISBN 954-427-216-X
  3. ^ Zlatarski, I/1: 267-269
  4. ^ Mosko Moskov, Imennik na bălgarskite hanove (novo tălkuvane), Sofia 1988.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]