Bătălia de la Flarchheim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bătălia de la Flarchheim
Parte din Great Saxon Revolt[*][[Great Saxon Revolt (Civil war in the Holy Roman Empire)|​]] Modificați la Wikidata

Informații generale
Perioadă27 ianuarie 1080
LocFlarchheim
RezultatNecocludent
Beligeranți
Rudolf de SuabiaHenric al IV-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman

Bătălia de la Flarcheim s-a disputat între forțele împăratului Henric al IV-lea și anti-regele Rudolf de Suabia al Germaniei în data de 27 ianuarie 1080 în apropiere de localitatea Flarchheim.

Preludiul[modificare | modificare sursă]

După pierderea susținerii din partea unora dintre principii din Saconia, Rudolf de Rheinfelden părea să devină vulnerabil în pretențiile sale asupra titlului regal, drept pentru care Henric al IV-lea a căutat să profite de această situația și a pornit un marș împotriva acestuia în iarna dintre anii 1079 și 1080. Rudolf a ieșit în întâmpinarea lui Henric, întâlnindu-l la Flachheim, între Eisenach și Mühlhausen, în regiunea Thuringiei.

Bătălia[modificare | modificare sursă]

Rudolf și-a dispus forțele sale armate pe o colină, în spatele unui râu. Mai degrabă decât să îl atace direct pe Rudolf, Henric a decis să ocolească obstacolul natural.

Ceea ce s-a întâmplat odată cu căderea nopții și cu venirea zăpezii nu se cunoaște cu claritate. Pe de o parte, sunt relatări despre saxoni care au fost atacați și alungați după ce ducele Vratislav al II-lea de Boemia a despicat un stindard saxon. Pe de altă parte, cronicarul Ekkehard de Aura relatează că Otto de Nordheim au atacat și au devastat tabăra lui Henric al IV-lea, silindu-i pe cei din Franconia și din Boemia să se retragă. Berthold (posibil, Berthold de Ratisbona) arată că armatele au fost despărțite de întuneric, iar Rudolf a fost silit să se retragă din cauza frigului într-un sat din apropiere. În ziua următoare, Rudolf ar fi revenit pe câmpul de luptă, însă Henric se retrăsese deja în Franconia și își părăsise armata. Nu rezultă cu claritate dacă Henric a fost înfrânt sau dacă doar s-a retras în fața unei rezistențe mai puternice decât s-ar fi așteptat.

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Christopher Gravett, German Medieval Armies 1000-1300, Men-at-Arms 310, Osprey Publishing, Ltd., 1997, p. 22. ISBN 1-85532-657-4.