Azzedine Alaia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Azzedine Alaia
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Tunis, Protectoratul Francez al Tunisiei[2][3] Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Paris, Île-de-France, Franța[2][4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSidi Bou Saïd Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța
 Protectoratul Francez al Tunisiei (–)
 Tunisia (–) Modificați la Wikidata
Ocupațiegrand couturier[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[5]
limba arabă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materTunis Institute of Fine Arts[*][[Tunis Institute of Fine Arts (academic institution in Tunisia)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] ()  Modificați la Wikidata
Prezență online

Azzedine Alaïa (عز الدين عليّةPronunție în franceză: /aze'din ala'ja/, pronunție: Alaya: n. , Tunis, Protectoratul Francez al Tunisiei – d. , Paris, Île-de-France, Franța) a fost unul dintre cei mai reprezentativi designeri haute couture, de origine tunisiană, a cărui carieră a luat avânt în anii 1980.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Azzedine Alaia s-a născut în Tunis, Tunisia, pe 26 februarie 1935. În drumul spre design, modă și carieră a fost inspirat de sora lui geamănă și de mătusă lui: „Îmi amintesc de mătușa mea, care era dansatoare, și era atât de elegantă. Se îmbrăca în stil european. Avea o croitoreasă care făcea copii după ținute Dior. Îmi amintesc foarte bine o haină a ei roșie, cu catarame, și cu revere din astrahan. Îmi aduc aminte că, atunci când ieșeam cu ea pe strada, oamenii o aplaudau. Iar apoi am fost fascinat de hainele Dior și Balenciaga, pe care le vedeam în reviste. Și mă tot întrebam cum funcționa totul: taliile marcante, umerii rotunjiți, cusăturile? Cum era să fii în spatele acestor capodopere? Îmi doream să înțeleg tot ce se afla în spatele unei haine.”

Un francez, prieten al familiei lui Azzedine, îi punea la dispoziție acestuia editoriale de modă și copii ale revistelor Vogue. A intrat mai apoi și a studiat la Școala de Arte Frumoase (École des Beaux-Arts) din Tunis, unde s-a pregătit pentru a deveni sculptor. Studiile de sculptură l-au condus spre creațiile sculpturale și proporțiile care l-au consacrat: „Am învățat anatomie, proporții și echilibru. Acum, când trebuie să-mi ajustez creațiile pe modele, este ca și cum aș lucra în lut.”

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.lesinrocks.com/2017/11/18/style/le-createur-azzedine-alaia-est-mort-111011049/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d Vanessa Friedman[*][[Vanessa Friedman (American fashion critic)|​]] (), Azzedine Alaïa, Fashion’s Most Independent Designer, Is Dead at 82 (în engleză), The New York Times, accesat în  
  3. ^ a b c Fichier des personnes décédées, accesat în  
  4. ^ Fichier des personnes décédées 
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]