Axolotl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Axolotl cunoscut drept „peștele umblător mexican” sau Ambystoma mexicanum, conform denumirii științifice, este o specie de salamandră care trăiește în Xochimilco - "Grădinile plutitoare" din apropierea capitalei Mexicului, Ciudad de México.

Spre deosebire de alți amfibieni, axolotl nu dezvoltă plămâni și își păstrează branhiile externe care îi permit să supraviețuiască sub apă. Axolotl-ul crește până la 30 de cm. în lungime, își folosește cele patru picioare pentru a se deplasa pe fundul apei și coada pentru a înota. „Peștele umblător mexican” se hrănește cu insecte, pești mici și crustacee, preferând apele cu temperaturi mai scăzute.

Ambystoma mexicanum este inclusă în lista speciilor pe cale de dispariție cu mențiunea "în pericol critic". Conform Academiei Mexicane de Științe, în 1998 erau 6000 de exemplare pe km pătrat, în 2003 numărul scăzuse la 1000, iar în 2008 era de numai 100. Într-o cercetare derulată în anul 2013, timp de patru luni, biologii Universității Naționale Autonome a Mexicului nu au reușit să identifice niciun exemplar în habitatul natural.Dar, biologul Armando Tovar Garza de la Universitatea Nationala Autonoma a Mexicului, citat de Associated Press, sustine ca, o parte din membrii echipei sale, care au inceput o noua investigatie, au zarit vineri 21 februarie 2014 doua astfel de creaturi. “Nu am reusit sa le prindem, din cauza ca sunt foarte dificil de capturat. Asa ca nu am prins niciuna, dar am reusit sa le zarim de doua ori. Asta este important, pentru ca inseamna ca mai avem o sansa”, spune Tovar Garza.

Legături externe[modificare | modificare sursă]