Autodesk 3ds Max

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Autodesk 3ds Max
Dezvoltator Autodesk
Sistem de operare Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
Site web www.autodesk.com/autocad

Autodesk 3ds Max (cunoscut în trecut sub numele de 3D Studio Max) este unul dintre cele mai populare programe de grafică 3D.

Autodesk 3ds Max (de la Autodesk), abreviat deseori 3DS Max, sau pur și simplu Max, e programul de animație nr 1 pentru industria jocurilor video. Experții argumentează că e foarte bun la animația obiectelor cu un număr redus de poligoane, dar poate că cel mai mare atu al său pentru industria jocurilor video și de computer e rețeaua sa largă de asistență și numeroasele sale plug-in-uri. 3D Max e totodată și cel mai scump dintre pachetele high-end, ajungând la $3500 US, comparat cu aproximativ $2000 pentru celelalte. Din cauza prezenței sale în industria jocurilor video, e și un pachet popular printre hobbyști.

Istoric[modificare | modificare sursă]

3D Studio a început sub platforma MS-DOS ca un program de grafică tridimensională specializat. Odată trecut pe platforma Windows, produsul software a primit și sufixul Max. Inițial a fost creat de o divizie a Autodesk International, denumită Discreet. Acesta a fost ulterior înglobat în firma mamă Autodesk International, iar în prezent este denumit Autodesk 3ds Max, ajuns la versiunea 2014.

Funcționare[modificare | modificare sursă]

Programul Autodesk 3ds Max folosește primitive grafice pentru obținerea de obiecte tridimensionale complexe. Aceste primitive sunt: text, cerc, dreptunghi, linie, cutie (paralelipiped dreptunghic), sferă, con, cilindru, ceainic (eng. teapot) și curbe NURBS, care au la bază funcții matematice. Primitivele pot fi modificate, iluminate și animate, iar suprafețele pot fi acoperite cu culori sau imagini denumite texturi.