Navă spațială

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Astronavă)
Lansarea rachetei Proton pentru a transporta o navă spaţială pe orbită
Realizare artistică a navei spaţiale Phoenix coborând pe Marte.
Pioneer 10

O navă spațială este o navă, o sondă, un vehicul sau o mașinărie proiectată pentru zboruri spațiale. Navele spațiale sunt folosite pentru o varietate de scopuri, cum ar fi comunicațiile, observarea pământului, meteorologia, navigația, colonizarea spațiului, explorarea planetară și transportul oamenilor și al mărfurilor. Toate navele spațiale, cu excepția vehiculelor cu o singură treaptă spre orbită, nu pot ajunge singuri în spațiu și necesită un vehicul de lansare (rachetă purtătoare).

Oamenii au realizat zborul în spațiu, dar doar câteva națiuni au tehnologia de lansare orbitală: Rusia (ASR sau "Roscosmos"), Statele Unite ale Americii (NASA), statele membre ale Agenției Spațiale Europene (AES), Japonia (JAXA), China (CNSA), India (ISRO), Taiwan[1][2][3][4] (Institutul Național de Știință și Tehnologie Chung-Shan, Organizația Spațială Națională din Taiwan (NSPO),[5][6][7] Israel (ISA), Iran (ISA) și Coreea de Nord (NADA).

Definiții[modificare | modificare sursă]

Nava spațială sub-orbitală este o navă spațială capabilă să zboare în spațiu și să se reîntoarcă pe Pământ. Pentru un zbor spațial orbital o navă spațială trece pe o orbită închisă în jurul corpului planetar. Navele spațiale utilizate pentru zbor spațial uman transportă oameni la bord, care pot fi membri ai echipajelor sau pasageri (turiști). Navele spațiale utilizate pentru misiuni spațiale robotizate operează fie cu roboți autonomi, fie cu roboți teleghidați. Navele spațiale robotizate pot lansa în imediata apropiere a unui corp planetar sonde spațiale de cercetare. Navele spațiale robotizate care rămân pe orbită în jurul unui corp ceresc se definesc ca fiind sateliți artificiali ai respectivului corp. Navele spațiale pot transporta astronauți în spațiul cosmic pentru a ajuta la repararea de sateliți deteriorați sau nefuncționali.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primul satelit care s-a aflat pe o orbită în jurul Pământului a fost Sputnik 1, care a fost lansat 4 octombrie 1957 și a rămas pe orbită timp de câteva luni. În timp ce Sputnik 1 a fost prima navă care a orbitat în jurul Pământului, alte obiecte produse de om au ajuns anterior la o altitudine de 100 km, care este înălțimea minimă definită de Federația Internațională de Aeronautică la care are loc un zbor spațial. Această altitudine se numește linia Kármán. Astfel, în anii 1940 au avut loc mai multe lansări de rachete V-2, dintre care unele au depășit altitudinea de 100 km.

Zborul interstelar[modificare | modificare sursă]

Navele spațiale terestre construite pentru călătorii interstelare sunt doar un concept teoretic. Există doar câteva sonde ale căror traiectorii se pot categorisi ca interstelare, însă scopul lansării acestora a fost cercetarea unor obiecte cosmice din Sistemul Solar:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adams, Sam (). „Taiwanese navy fires NUCLEAR MISSILE at fisherman during horrifying accident”. 
  2. ^ „At Mach-10, Taiwan's Hsiung Feng-III 'Anti-China' Missiles could be faster than the BrahMos”. defencenews.in. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Taiwanese navy sinks fishing boat with hypersonic missile fired BY MISTAKE as tensions rise”. . 
  4. ^ Villasanta, Arthur Dominic (). „Taiwan Extending the Range of its Hsiung Feng III Missiles to Reach China”. 
  5. ^ News, Taiwan. „Taiwan's upgraded 'Cloud Peak' mi... - Taiwan News”. 
  6. ^ „Taiwan To Upgrade 'Cloud Peak' Medium-range Missiles For Micro-Satellites Launch”. www.defenseworld.net. 
  7. ^ Sheldon, John. „Taiwan's New Ballistic Missile Capable of Launching Microsatellites - SpaceWatch.Global”. spacewatch.global. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 v  d  m 
Navete spațiale
Americane SUA Programul Space Shuttle Sovietice Sovietice Buran