Asexualitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Subiecte despre orientare sexuală și identitate de gen

Asexualitate
Homosexualitate
Heterosexualitate
Bisexualitate
Pansexualitate
Intersexualitate
Transsexualitate

Subiecte generale

Factori biologici / Alegerea orientării
Demografice / Istorie

Asexualitatea este o orientare sexuală care descrie persoanele care nu au atracție sau dorință sexuală față de nici un sex. Deși numărul studiilor având ca obiect al cercetării această orientare este redus, toate au arătat că aceasta este cea mai puțin comună orientare sexuală.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Fiindcă asexualitatea este foarte rară, și abia acum începe să fie cercetată, există controverse în cercuri psihologico-științifice dacă aceasta este o orientare sexuala legitimă. Câțiva[cine?] spun că trebuie categorizată ca o deficiență sexuală hipoactivă, sugerând că este creată de diverși factori legați de mediu, incluzând abuz sexual în trecut, nepermiterea expresiei sexuale și probleme hormonale.

Pe cealaltă parte, mulți asexuali, și un număr tot mai mare de cercetători,[cine?] susțin că asexualitatea este o orientare sexuală legitimă, la fel ca heterosexualitatea și homosexualitatea. Ei spun că aceasta nu trebuie considerată o stare patologică deoarece nu creează probleme și nu necesită tratatament. Mulți[care?] fac referință la faptul că, în trecut, lucruri similare au fost spuse despre homosexualitate, dar acum este văzută ca o orientare sexuală legitimă.

Cercetare[modificare | modificare sursă]

Un studiu făcut la berbeci a arătat că aproximativ 2-3% din berbecii studiați nu au avut nici un interes aparent în a avea sex cu alți indivizi, de orice sex.[necesită citare] Alt studiu[care?] realizat pe cobai a aratăt că până la 12% din masculi nu au avut interes sexual în femele, deși acest studiul nu a măsurat atracția față de alți masculi, și din această cauză are aplicabilitate minimă în subiectul asexualității.

Un sondaj despre sexualitate din Regatul Unit a avut o întrebare despre atragerea sexuală, și 1% din răspunzători au spus că "niciodată nu au fost atrași sexuali față de o altă persoană" (Bogart, 2004)[necesită citare]. Institutul Kinsey a făcut un alt studiu despre acest subiect, ajungând la concluzia că "asexualii pot fi caracterizați după dorințe sexuale minime și excitație sexuală minimă, în loc de niveluri scăzute de activitate sexuală și inhibiție sexuală ridicată" (Prause, Nicole și Graham)[necesită citare].

Asexuali celebri[modificare | modificare sursă]

Există evidențe puternic circumstanțiale că persoanele de mai jos au fost sau sunt asexuale. Trebuie menționat, totuși, că mulți din această listă au fost considerați bisexuali sau homosexuali, din cauză că nu au avut atracție pentru persoanele de sexul opus (de fapt, ei nu aveau dorință sexuală față de nici un sex).[necesită citare]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]